Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utažení matice poloosy

Od: klick odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chci se zeptat jak se má utahovat matice u poloosy u předního kola? Dotáhl jsem ji jen rukou na max. N ěkdo říká, že se má utahovat třeba trubkou, aby byla větší páka, někdo zas, že takto z toho vyteče vazelína a ložisko kola se přidře. Jak je to tedy správně?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda3*
hodnocení

0x

Předepsanym momentem ;) V praxi tomu odpovida asi metrova tyc a slusna sila a pak zajistit... Na lozislo by to nemelo mit vliv, kolo by se samozrejme melo volne tocit. Ale ze by se jakymkoli utazenim roztahnul krouzek loziska mi prijde nepravdepodobne.

hodnocení

0x

Copa je to za auto?

click
hodnocení

Omluvám se, že jsem to neupřesnil. Twingo 1.2

gumidek*
hodnocení

0x

Většinou je to tak, že v ložisku je do vnitřního kroužku zalisován náboj a tak matice poloosy se opírá o náboj a z druhé strany se o vnitřní kroužek ložiska opírá kloub poloosy. Tedy to utažení matice působí jen na vnitřní kroužek. Vnější kroužek je zase vlisován do těhlice/hlavy kola.

Tedy deformace vnitřního kroužku ložiska a jeho následné tření je dost nepravděpodobné. Utahovací síla je i 200nM.

Pokud se utáhne málo, tak se ložisko vyviklá a zničí. Stačí ráčna 3/4 s ořechem na matku a do rukojeti ráčny trubka dlouhá 1m. Kolo zapřít špalkem a odlehčit na heveru, aby na něm auto nesedělo a pak dotáhnout a tlačit špalek do kola (o podlahu nebo silnici), aby se neprotáčelo a šlo to dorvat.

Zadní ložisko je válečkové šikmé a tak silné dotažení válečky zdeformuje. Tam se dotahuje jen prsty (tedy u bubnových brzd na zadních nápravách).

doplněno 18.07.13 17:10:

autoopravy.eu/...

S tím malým dotažením to mohu potvrdit na vlastní skušenosti!Na silnici u Říčan jsem musel měnit poloosu,na povolení jsem si půjčil ze servisu ořech ale pak jsem jej musel vrátit ,přičemž konečnou montáž jse dokončil někdy kolem 18:00,kdy byl servis zavřený,tak jsem utáhnul co šlo obyč otevřeným klíčem a po cca půl roce a nějakých 1500-5000?km začalo zase zlobit,možná ale taky že to byl vadný výrobek!

hodnocení

0x

nooo ja bych tady moc nevypouštěl že to máš utáhnout metrovou trubkou.. ono totiž není auto jako auto... na fabii by jsi asi asi pohořel s tou plechovou maticí...jinak já to dělám asi pul metrovým trhákem, dorvu ručně a pak ještě po něm poskaču a ok..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma poloosa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]