Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva vlastníci automobilu

Od: tommy11* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, zda ve velkém TP mohou být uvedeni dva vlastníci automobilu. Kvůli zónám placeného stání, jelikož na provozovatele je v praze nemožné získat parkovací kartu. Volal jsem i na magistrát a tam mi říkali, že mám smůlu. Pro upřesnění, jeden vlastní bydlí na praze 3 a druhý na praze 7 a chceme obě karty, kvůli návštěvám rodičů a příbuzných.

Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

1x

záleží na prístupu úradu ale uvedomte si ze registr vozidel neslouží primarne k rešeni občanskoprávních ani obchodneprávním vztahu,v zákone 56 je uvedeno že se do registru zapisuje VLASTNÍK. A to je v pripade že je odlišny od provozovatele.Registr vozidel je evidencí vozidel a jejich provozovatelů, není to katastr kterým doložíte vlastnictví. Slovo VLASTNÍK to znamená 1 vlastník.Opakuji že registr neřeší vlastnictví a proto je jedno co a jak řeší občasnký a obchodní zákoník. zapisování dalších a dalších hloupostí do registru PROTO NEMÁ ŽÁDNÝ SMySL.

tommy11*
hodnocení

Ale já to potřebuji kvůli té parkovací kartě, o vlastnictví mi nejde. Jde mi o to získat parkovací kartu na obě části. Bohužel parkovací kartu může získat pouze vlastník, nikoli provozovatel. Já vím, je to hloupost, ale magistrát, potažmo obce si to tak vymysleli.

nu*

ale vlastnictví není zalozeno žádným zápisem v registru vozidel ani v TP,máte smôlu protže tam se zapisjue jen VLASTNÍK,ne v.lastníci, kdyby bvylo po mám zapisoval by se tam jen provozovatel,ale stát jde na ruku soukormým firmám a lidem co vymýšlí jak si následnľ ztížit a zkomplikovat evidenční úkony

pochybuji o tom že mesto nemá evidenci parkovacích karet a že vydá na jedno auto desítky karet prokaždou mšstskou část...mimochodem,MESTO to jste vy, koho si tam zvolíte toho máte a ten pak rozhoduje, ve prospech občanu nebo ve prospech nekoho

závErem - doložte vlaSTNICTVí jinak NEž ZáPISEM V tp,JAK,TOPJE UVEDENO V oz. A obchz.

tomy, asi zde řehtá úřednický šiml.

Vlastnictví vozidle se nedokládá zápisem v techničáku, páč tam to může být i jinak, ale doložením kupní smlouvy dle občaského zákoníku.

často udávám příklad, teď Vám prodám svoje auto, splníme vše podle občanského zákoníku.

a dotat pro Vás.

1) kdo je teď vlastníkem vozidla? odpověď, přeci vy!

2) kdo je teď zapsán v registru a v techničáku? odpověď, přeji já!

Pochopil?

tommy11*

K získání nároku na parkovací kartu je nutno splnit tyto podmínky (v souladu s platnými právními předpisy):

1) žadatel - fyzická osoba musí :

a) mít místo trvalého pobytu v Zóně placeného státní v Praze 7 (dále jen ZPS), nebo

b) být vlastníkem nemovitosti v ZPS (pozn.: základní cena)

2) žadatel musí mít právní vztah k vozidlu, pro které je karta vystavována, vyplývající z § 23, písm. c) zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, to znamená :

• žadatel je vlastníkem vozidla,

• žadatel užívá vozidlo na základě leasingové smlouvy

• žadatel si pořídil vozidlo na úvěr, který splácí

• žadatel je zaměstnancem společnosti a má vozidlo svěřeno do soukromého užívání zaměstnavatelem na základě pracovní smlouvy (příjmem zaměstnance ze závislé činnosti je bezplatné používání firemního vozidla pro soukromé účely)

• žadatel je společníkem, jednatelem s.r.o., nebo členem správního orgánu právnické osoby a užívá vozidlo na základě rozhodnutí společníků s.r.o. nebo valné hromady a.s. o bezplatném poskytnutí vozidla k používání pro služební a soukromé účely a dohody o bezplatném poskytnutí vozidla k používání pro služební a soukromé účely, uvádějící povinnosti plynoucí z § 6 ods. (6) zákona 586/1992 Sb v platném znění "o daních z příjmu"

• žadatel je cizincem s pracovní smlouvou se zahraniční pobočkou nadnárodní společnosti, vyslaný do české pobočky nadnárodní společnosti na základě dohody mezi pobočkami a má vozidlo poskytnuté k používání pro firemní a soukromé účely na základě dohody (uvádějící povinnost plynoucí z § 6 odst. (6) zákona 586/1992 Sb. v platném znění "o daních z příjmu") s českou pobočkou, nebo poskytnuté k používání pro firemní a soukromé účely přímo zahraniční pobočkou

• žadatel má vozidlo dlouhodobě (nejméně na dobu platnosti vystavené parkovací karty) zapůjčeno z půjčovny automobilů

3) žadatel musí zaplatit cenu sjednanou za stání silničního motorového vozidla

praha7.cz/...

Takto je to napsáno v podmínkách. Ale na prokázání vlastnictví by měla stačit kupní smlouva, nikoli TP, ne?

tomy,

Ale na prokázání vlastnictví by měla stačit kupní smlouva, nikoli TP, ne?

ale to Vám tvrdím, je to tak...

tommy11*

Dle obchodního a občanského zákoníka myslím, že ano. Jenže úřední šiml je, no jak to říci.., neuvěřitelný, že :)

Cesky uredni siml se vzdy ridi svym predpisem ktery ma a z neho neuhne ani o pid.

Ale z toho co jste vlozil nikde neplyne, ze mate predkladat TP, ale prave ze mate predkladat doklad o vlastnictvi. Kterym je prave smlouva. O TP tam nikde nevidim napsane jedine slovo.

Tedy by uredni siml mel chtit videt smlouvu a nic jineho.

A pokud podle smlouvy existuji dva vlastnici, siml by mel toto akceptovat prave na zaklade jeho vlastniho predpisu.

tommy11*

2) doklad o právním vztahu k vozidlu (originál) :

• žadatel o PK je vlastníkem vozidla :

• v případě vozidel registrovaných v ČR : technický průkaz silničního motorového vozidla (TP), kde je žadatel uveden jako vlastník vozidla. V případě, že lze potřebné údaje ověřit z osvědčení o registraci (OR) nového typu, který se začal vydávat po vstupu ČR do EU a obsahuje údaj o trvalém pobytu a údaj, zda je vlastník shodný s provozovatelem vozidla, postačuje tento doklad,

• v případě kdy je vozidlo registrováno v zahraničí: TP + překlad TP do češtiny (případně výpis základních údajů z TP), podepsaný vlastníkem vozidla, stvrzujícím platnost uvedených údajů.

• žadatel užívá vozidlo na základě leasingové smlouvy:

• kopii TP a originál osvědčení o registraci (OR) (dříve osvědčení o technickém průkazu)(OTP)

• žadatel si pořídil vozidlo na úvěr, který splácí :

• kopii TP a originál osvědčení o registraci (OR) (dříve osvědčení o technickém průkazu)(OTP) a originál úvěrové smlouvy

• vozidlo je svěřeno do soukromého užívání zaměstnanci zaměstnavatelem :

• vyplněný formulář " Potvrzení o příjm/... dle § 6 odst. (6) zákona o daních z příjmu č. 586/1992 Sb. ve znění pozdějších úprav "- podepsaný mzdovou účetní a statutárním zástupcem společnosti, nebo osobou pověřenou k zastupování statutárního zástupce (pověření plnou mocí, nebo podnikovou směrnicí). V bodu 4) tohoto formuláře jsou mzdovou účtárnou (mzdovou účetní) zaměstnavatele vyčísleny částky, které byly zaměstnanci připočítávány k základu daně z příjmů v posledních šesti měsících (tj. po celou dobu platnosti předcházející PK). V případě, že žadateli dosud nebyla vystavena PK a současně datum svěření vozidla zaměstnavatelem zaměstnanci do služebního a soukromého užívání je mladší než 1 měsíc před datem podání žádosti o vystavení PK, v bodu 4) tohoto formuláře se vyplní částka, která bude zaměstnanci připočítána k základu daně z příjmů v prvním měsíci po vystavení PK

• originál nebo ověřenou kopii výpisu z obchodního rejstříku zaměstnavatele ne starší než 6 měsíců

• originál TP (v případě, že vozidlo je pořízeno na leasing, kopii TP a originál OR/OTP)

bohužel to uvedeno, je akorát jsem to nepřekopíroval.

co s tím?

doplněno 23.07.13 12:55:

Tomáši,

asi jsem pochopil. Ale úředník musí pochopit, že vlastnictví určuje občanský zákoník, nikoliv nějaký technický průkaz. Pokud to nepochopí úředník, určitě to pochopí jeho vedoucí, či jeho nadřízený.

Kdo má pravdu, vy, nebo nějaký cár papíru?

tommy11*

Je zde uveden ten velký TP

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]