Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vážení poradci,
pracuji v malé firmě jako vedoucí. Nyní mám dostat od majitele služební auto, které budu používat samozřejmě i soukromě. Jiné vozidlo ve firmě není a proto nemáme žádné zkušenosti. Na internetu jsme získali informace, že ten kdo toto vozidlo užívá, musí mít ve mzdě 1 % z ceny vozidla. Chtěl bych se nyní zeptat, zdali je to opravdu tak a jestli existují nějaké jiné možnosti, jak se tomuto 1% vyhnout.
Děkuji za odpovědi.
1% ceny vozidla máte ve mzdě jako nepeněžní příjem.
Není to tedy tak, že 1% ze mzdy Vám strhnou za auto...ale z toho 1% odvádíte daň..Není to nic hrozného, pokud nemáte firemního Rolls Royce...
například kdyby to bylo auto za 200 000, tak daň z příjmu se vám počítá jako byste měl o 2000 větší plat
Dá se tomu vyhnout tak, že auto bude čistě služební a nebudete ho používat k soukromým účelům (budete jezdit na výlety jen tam, kde máte zákazníky, a pokaždé je navštívíte).
doplněno 09.07.13 19:46:Tak já jsem třeba měl jednu dobu přidělené služební auto, a za to že jsem se o něho staral, uklízel, jezdil s ním na myčku, do servisu, měnit gumy atd., tak jsem si mohl vybrat buď 1000 Kč/měs. odměny nebo 700 km měsíčně na soukromo. Kvůli pohodlnému dojíždění do práce jsem si vybral ty kilometry, ve výplatě jsem žádnou daň navíc neměl, knihu jízd jsem vedl poctivě, ale jak to firma účetně vykazovala, to opravdu netuším (jako zaměstnance mě to ani nezajímalo).
Já ten princip samozřejmě chápu.Tj. 1% z ceny vozidla , což zvýší základ pro výpočet daně a pojištění, ale zajímalo mě zdali je možné se tomu nějak vyhnout...Tzn. že všichni zaměstnanci firem, kterí mají takto vozidla mají to 1% ve mzdě?Nikdy jsem o tom neslyšel, až nyní, kdy to řeším na vlastním...
Ne, všichni to tak mít nemusí...mají to ti, kteří mají "managerskou" smlouvu na dané auto, kde je jasně definováno jeho používáná (pracovní x soukromé km; spoluúčast při nehodách; cena soukromého km apod.) a tam se také uvádí cena vozu, z které se navyšuje daňopvý základ o 1%...proto, když v minulé práci někteří dostali jako služební vozy nové Tuaregy, tak z toho uplně happy nebyli, proč asi... ale "obejít to jde, ale to je spíš z pozice zaměstnavatele, že bude chtít platiti celý provoz auta (především tedy PHM)...v současném zaměstnání to máme tak, že nikdo nemá smlouvu na auto (máme asi 80 služebáků), jen předávácí protokol, jako je třeba k mobilu a všechno je vykazováno jako pracovní km a nikdo neřeší jestlki najedeš za měsíc 150 km, nebo 4 000 km. Což je paráda, ale ruku na srdce, kde tohlensto je...já vím, jen o té naší firmě. A jak říká náš šéf... "Nejlepší auto, je to služební."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.