Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má přednost na této křižovatce?

Od: georgino9* odpovědí: 17 změna:

Všechny zdravím,

chtěl bych se zeptat, jak je řešena přednost v jízdě na křižovatce na obrázku v případě, že jsem černý kombík, který odbočuje do leva. Nejdřív dám samozřejmě přednost protijedoucím autům a pak odbočuji. Co ale pak - budu mít přednost já, nebo např. to modré auto, které se připojuje v samostatném odbočovacím pruhu (to má stejně jako já plnou zelenou na semaforu). Nejvíc mě zde mátne právě ta značka "Hlavní cesta" (v červeném kroužku). Kdyby tam tato značka nebyla, měl bych dát podle pravidel přednost (protože je to stejné, jako kdybych dával přednsot protijedoucím autům). Jestliže je tam ale tato značka "hlavní silnice", pak bych ji měl respektovat a měl bych mít přednost před modrým autem. Jenže řidič modrého auta zase nemůže tušit, že já tam mám tuto značku (on tam nemá kromě semaforu a přímo na něm umístěné značky "Dej přednost v jízdě", která je ovšem semaforem "zneplatněna" žádnou jinou značku a může se tudíž domnívat, že má přednost). Jinak "zvyklostí" na této křižovatce je to, že se jezdí tak, že bych měl přednost před modrým autem. Díky za odpovědi.

Kdo má přednost na této křižovatce?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tady je ta samá křižovatka z pohledu řidiče modrého auta.

Když přejíždí přes semafor, tak už jede jasně po vedlejší silnici, má tam značku "Dej přednost v jízdě".

Černé auto, když odbočí vlevo pokračuje po hlavní.

Semafor nesemafor, v momentě když se potkají, platí jasně značky.

Navíc bych si tipl, že když tato situace nastane, tak modrému autu svítí "zelená doplňková šipka", ktará mu ale nezaručuje přednost.

Ty jseš tedy řidič na baterky, když řekneš - "semafor nesemafor, v momentě, kdy se potkají, platí jasně značky" :)) Ve skutečnosti modré vozidlo buď jede na zelenou šipku (pak musí dát přednost vozidlům přijíždějícím ZLEVA!) nebo stojí na červenou! Jak prosté, milý Watsone!

mowla*
hodnocení

0x

Osobně jsem zvyklý, že pokud jedu ze Sychrova na Luh, mám přednost před autem jedoucím z Ohrady... ;)

Tedy - pro neznalé města - černý kombík má po odbočení vlevo přednost před modrým autem v přípojném pruhu...

doplněno 06.07.13 23:14:

Ohneta - myslím, že takováto křižovatka "U Růžičků" jinde není... *smich*

ohneta*

To mluvíš o Vsetínu? :D

doplněno 06.07.13 23:21:

mowla: já to poznal podle těch názvů městských částí :)

georgino9*
hodnocení

Jo, je to Vsetín.

georgino9*
hodnocení

Jak píšu - taky tak jezdím, je to zvykem. Otázka je, kdyby se tam někdo zcuknul, kdo by za to mohl? Kdyby tam nebyla ta značka "Hlavní silnice" tak je to bez problému - přednost by mělo modré auto. Jenže takhle je to dost nejasná situace.

hodnocení

0x

Protijedoucí vozidla -> modré vozidlo -> tvoje vozidlo.

Otázkou je, zda odbočovací pruh je považován za součást hlavní komunikace, a nebo vedlejší. Přiklonil bych se k první možnosti.

georgino9*
hodnocení

Ano, tak by to bylo správně, ale jak píšu, hlavní kámen úrazu je právě v té značce "Hlavní silnice" v červeném kroužku. Tak co s tím?

1996
hodnocení

0x

Ahoj. A co se na to podívat z mého pohledu ,protože jsem uVás nikdy nebyl .1. na zelenou do křižovatky 2. přednost protijedoucích- odbočuji přeci DOLEVA a za 3. když tam pro mne proboha není značka tak pouštím to modrý fáro mám ho přeci ZPRAVA...

cyril*

To je nějaká legrace?

georgino9*
hodnocení

No právě že tam mám značku "Hlavní silnice" - je v tom červeném kroužku - a tam právě vidím kámen úrazu. Kdyby tam nebyla, měl by samozřejmě přednost ten modrý bourák.

hodnocení

0x

jet tam ja , tak davam prednost zprava tomu modremu , prece jen je to jistejsi a hlavne neni on nahodou take na te hlavni? Nebo se to bere jako pripojovaci pruh? Podle me je to soucast hlavni komunikace a tim padem ja prednost

hodnocení

0x

Je to jednoduché. Jakmile je provoz na křižovatce řízen světelnými signály, tak si silničního značení nesmí řidič všímat! Jakmile vozidlo opustí hranice křižovatky, tak zase platí zde umístěné dopravní značení a také přednost zprava.

trolik
hodnocení

0x

Modré auto jede z hlavní. Že je odbočovací pruh oddělenej osrůvkem/obrubníkem nic nemění.

buss
hodnocení

0x

Buď semafory, nebo značky, nepatlat to dohromady. Zvyklostí se neřídíme, přijede cizí a nezná ji, nebo ji někdo využije...

hodnocení

0x

Modremu autu bud sviti zelena doplnkova sipka, ktera je jasne videt na odkazu, ktery dal Pepr a tedy muze jet, ale musi dat prednost vozum prijizdejicim z volneho smeru. Tedy i cernemu kombiku.

Nebo mu sviti cervena a nejede nikam.

Urcite to neni nastaveno tak, aby mu svitila standardni zelena (na kompletnim semaforu) a zaroven, aby meli volno auta z protismeru.

mato

9 let a křižovatka furt stejná. Přesně tak to nastavené je. Oba směry, kdy jeden odbočuje doleva a protijedoucí auto doprava mají ve stejný moment zelenou. Tu křižovatku před lety nastavil tupec a deset let to nikomu nevadí. Přitom směr modrého auta má červenou ve chvíli, kdy tam nic nejede a mohl by mít volno a směr uvolnit. Opravdu už je zvyklost, že černý kombík pojede na krále, i když přednost nemá a sem tam je vidět cizinec, který podle pravidel pouští protijedoucí vozy odbočující doprava, ale to je jedno auto z 20. X let ta křižovatka špatně vychovává řidiče a pak se ve větších městech, kde je křižovatka řádně označená, můžou lidi divit, že jim tam při odbočování vpravo protijedoucí auta hlava nehlava vjedou. Ta doplňková zelená šipka doprava z pohledu modrého vozidla je tam vhodná jen, když má plný semafor červenou. Pokud má plnou zelenou a nikomu nekříží směr, tak má prostě přednost a šipka nemusí ani svítit. Doplňková šipka s plnou zelenou má smysl, když odbočuju doleva a tehdy mám přednost před vozidly z protisměru. Fakt, 10 let jsem z té křižovatky nasraný. Lidi při odbočování doprava s plnou zelenou mají přednost a přitom tam nikdo nemá odvahu vjet, protože z protisměru tam ostatní jezdí na krále a pak jsou po 10 letech téhle výchovy na jiných křižovatkách nehody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]