Nejste přihlášen/a.
Na otázku jak ručně vyzout a zout pneu už bylo na tomto foru popsano více diskusí.
Přezouvat kola ručně umím, dělám to pěknou řadu let a do pneuservisu jsem jezdil jen na dofouknutí pneu+vyvážení na osobáku. Ale např.na přívěs je zbytečný je vyvažovat, když se s přívěsem courám do 80km/h.
Není tedy potřeba jezdit do pneuservisu - stačí to doma po přezutí jen nafoukat.
Mám ale "banální" problem, po přezutí kola jsou patky bezdušových pneumatik odtlačené a neumím prudce nafouknout pneu aby přilehla k ráfku do okraje disků. Ze mě známých způsobů to jde takhle:
a) použít spray+zapálit (lze použít klidně spray na vlasy). Jakkoli je tenhle způsob o hubu, většině lidí funguje, mně ne. Navíc mi to nepřijde dost humánní vůči pneumatice.
b) použít tlakové dělo, to ale nyní nemám, navíc je to jednorázový nářadí-je přímo určený pro pneumatiky, moc jiných věcí se s tím dělat nedá.
c) pneu stahnout kurtou, pneu víc dolehne do ráfku a málo se přitěsní, jakmile se "chytne" pneu už dofoukne běžný kompresor. Nedaří se mi, kurta to trochu přitěsní, ale to je tím že mám domácí kompresor vyrobený z ledničky.
d) stejný způsob jako u možnosti C ale nafoukat kompresorem na benzince. Nedaří se mi, když na pneu dám rozprašovačem trochu jarové vody je vidět jak patka i po přitažení kurtou netěsní (ve spáře sse dělají malé bubliny)
e) neřešit kurtu a použít silný kompresor. Tohle řešení se mi líbí nejvíc a kompresor bych klidně koupil, dá se na něj použít hodně věcí (pneumatická pistole atd.)
otázka ale zní-jaký kompresor a jak výkonný?
Kolik musí minimálně foukat litrů vzduchu za minutu, aby zvládnul bez potíží nafoukat pneu odraženou od patky/patek?
Inak docela by ma zaujimalo ako to prezuvas rucne a aky rozmer.Ak je mozne to sem hod.Planujem tiez prezuvat (doslova) doma mam vymyslene pripravky uz to len pozvarat...zaujima ma to kvoli vylepseniam.
Este aby som upresnil tak u mna to bude na 14" a 15" kola a len prezuvacka na plechace.
Pouzivam obycejne montpaky, ale zaleštil jsem je aby byly absolutně hladké konce. Mám všechna kola plechová, ale jde udělat i elektron, jen to déle trvá (kvůli opatrnosti). Najdi si na internetu "harbor freight manual tire changer", je to montážní stojan na ruční přezutí, když jsi z vesnice a do pneuservisu je to daleko, hodí se. (Nikdo ho ale do Evropy nedováží). Já jsem si v začátcích velmi podobný stojan i sám vyrobil, ale nakonec ho ani nepoužívám-stačej mi montpáky. Když máš pak spočítat naftu+čas do pneuservisu dojet+nedejbože čekat než přijdeš na řadu, pro mě je rychlejší a levnější si přezout sám, obzvlášť když kola nepotřebuju vyvážit. Jen nyní řeším čím jee nafoukat - patky bezdušových pneumatik nechtějí naskočit na ráfek
Radu nedám, protože ji nemám, ale jenom vyjádřím svůj údiv nad tím, kolik úsilí, času (a v konečném důsledku i peněz) jsou lidé schopni věnovat tomu, aby amatérsky a nešikovně udělali to, co profesionálně vybavený řemeslník zvládne levou zadní.
1.)Ten profesionalny remeselnik mi pri poslednom prezuvani odlupol kus gumy z patky tak ze to uz nerozchodila.ostatne je to len kvoli tomu ze tento profesional bol lenivy pouzit o trochu viac maziva.
2.)Nechce povedat kedy mal naposledy kalibrovanu vyvazovacku (ak vobec)
3.)Bavime sa o prezuvani minimalne dvoch aut (v rodine) a dalsich minimalne troch (kamarati).tak preco neobetovat jednu sobotu pozvaranim pripravku a nesetrit pri kazdom kolese 5 eur.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.