Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Před třemi lety jsem našim synům, kteří projevovali touhy postavit si terénní moto, na prázdniny koupil MM (Pionýr). Původní majitel v souladu s vyhláškou přepsal moto na mě a velký TP mě poslal domů. Přiznávám, že jsem pochybil, protože jsem na Odboru dopravy našeho MÚ měl moto přihlásit na sebe, což jsem neučinil. Naši chlapci v zápalu "Konstruktérství" Pionýra do týdne rozebrali a roznesli po různých kamarádech k "Rekonstrukci". Jak asi zcela správně tušíte, od té doby jsem z Pionýra už neviděl ani šroubek, jediné, co mi doma zbylo, je velký TP a SPZ.
No a pak se stalo, co se stát nemělo - Prázdniny uběhly a já celou záležitost téměř na tři roky naprosto pustil z hlavy. Pod vlivem hysterie kolem vyřazování vozidel, která vyvstala koncem loňského roku jsem si na celou záležitost vzpomněl a chtěl ji nějak vyřešit. První co mě napadlo bylo, že Pionýra nechám vyřadit z evidence. Na Odboru dopravy MÚ Mělník mi však uřednice sdělila, že musím mít protokol o ekologické likvidaci, což se mi mimochodem moc nezdá. Když jsem namítal, že 60-ti kilový Pionýr není auto a navíc už třetí rok netuším kde skončil, bylo mi řečeno, že mám smůlu, protože věc jinak řešit nejde. Co naplat, přes stanovisko úředníka "Vlak nejede".
Na začítku února jsem zvolil asi jedinou možnost obrany proti problémům - začal jsem za Pionýra platit zákonné pojištění a hledat možnost, jak z tohoto kruhu ven. Po pročtení rubriky "Auto-moto" jsem sice náznaky řešení našel, nicméně stejně nemám zcela jasno:
- neexistujícího Pionýra mohu nechat vyřadit na základě čestného prohlášení, kde uvedu, výše popsané skutečnosti, ale
- mohu tak učinit, když moto není evidováno na mě a jsem v TV uveden jako osoba na kterou se převádí?
- Pokub bych byl nucen na sebe moto nejdříve převést, tak toho nejsem schopen, protože již moto nemám, tudíž nejsem schopen zajistit technickou prohlídku ani evidenční kontrolu.
No a tak je to pořád dokola a cesty ven není. Vlastně je - do smrti platit povinné ručení.
Díky za radu, Jarda
valsore, "do smrti platit povinné ručení." nemusíte, páč to dělají jen to co neznají. Dejte značky do depozita na furt, nebo doložte úřadu, že jste si z toho udělal houpačku. Nebo ...
...jak může doložit úřadu, že si z toho udělal houpačku, když jej rozebrali?...á já zapomínám, vždyť reaguji na podnět p. Cukráře, kde zřejmě nevadí navádět ke lhaní...
we:
normálně to doloží, napíše to na papírek, stručně jak to asi vypadá, podepíše a hotovo. Copak úředník musí vědět, že to již neexistuje. Ano navádím na lhaní, když někteří nepomůžou a mohli by. Co poradíte vy?
Díky za nakopnutí, já to nějak zkusím uhrát. Jen nevím jestli na ten popis "něčeho" má být na nějaký předepsaný formulář, nebo to může být příloha volnou formou k žádosti o vyřazení? Valsor
Každopádně se budete muset dohlásit - aby jste pro úřad byl evidenčně majitel. To vám ale na úřadě jistě řeknou, až tam přijdete s tím, že chcete moto trvale vyřadit z evidence. Nejlepší by bylo podobnou motorku vyfotit někde u někoho ve stodole, nebo na pozemku a čestně prohlásit, že ji chcete nechat trvale odhlásit z registru, neboť zanikl účel užití a vy z ní budete v budoucnu dělat veterána, nebo ze sběratelských účelů si ji chcete ponechat a že v žádném případě ji nebudete provozovat na pozemních komunikacích. Je to sice podvod, ale jinak je to asi to nejjednoduší řešení. Nebo to zkuste legálně, jak radí nespokojenýúředník-sebrat vše co zbylo a zkusit přemluvit nějaké vrakoviště, kde dělají ekologickou likvidaci, aby vám vystavili doklad. S tím vám to odhlásí určitě, ale napřed se stejně budete muset dohlásit, ale udělá se to najednou.
Zákon nestanovuje, co má občan doložit, a také neupřesňuje, co znamená zánik původního využití, resp. jak jinak lze motorku využívat...předpokládejte, že co zákon nezakazuje, to je Vám umožněno...pokud je zákonem definováno, co je silniční vozidlo, vy uveďte a definujte v písemném dokladu úřadu to "něco", co již nebude využíváno jako silniční vozidlo.
Logicky lze vydedukovat, že pokud chcete motorku využívat jako něco jiného, motorka existuje.Takže úředník po Vás foto může požadovat, případně detailní záběr na typový-výrobní štítek...ale také nemusí...
koukám, že celá diskuze tady vede k tomu aby se to zahrálo do podvodu. To zase někdo vymyslel zákony aby z toho lidi byli v Pr... a tak nakonec jsou nuceni dělat podvody. To mi potom řeknite, k čemu je nám takovej zákon?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.