Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,měním motorový olej a potřeboval bych poradit, jaký je rozdíl mezi 5W40 a 5W30. Oba jsou do auta doporučené.Díky za radu Vladimír
Je to úplně jedno tobě i motoru. Ten rozdíl ve viskozitě je tak zanedbatelný, že tam klidně nalij kterýkoli z těch dvou.
Oleje mají ještě další důležité parametry, o kterých ty asi ani nevíš. Jaké máš auto a jaký je v tom motor?
@kratast: Jednak nevím, proč reaguješ takto na můj příspěvek a potom: Reaguješ úplně blbě a nesmyslně. Rozebírat tu nesmysly, které uvádíš, se mi vůbec nechce.
první číslo s písmenkem W (winter) označuje filtrovatelnost při nízkých teplotách takže 0W má filtrovatelnost při minus 50 a 20w už při -20strupních celsia přestává být filtrovatelný, tudíž se nedostane na všechny komponenty motoru a motor se opotřebovává. druhé číslo je teplotní zátěž. Po zahřátí oleje s číslem 30 je tento olej řidší než 40 a tím se i snáze přepaluje v době, kdy je motor pod zátěží. Pokud je olej řídký často u motorů s vyšším nájezdem mizí kolem kroužku.
Zdar hosi. ja si myslim ze jak je olej ridky udavaji prvni cisla to jest 5W nebo 10W pak olej co zrusili je 15W. Druhy cilo je jina hodnota oleje 30 nebo 40. Do motorky jakop sport nebo super spor to plati i u aut se dava i vetsi treba 60. To znamena asi jak dlouho olej bude mazat asi pri vysokych teplotach motoru. Ale i tak by me zajimalo co znamenaji posledni cisla.
co znamenají čísla jsem vysvětlil. teď něco k výběru. Koukej jen po specifikaci kterou určil výrobce vozu. Nekoukej na značku oleje, protože všechny výkonnostní normy jsou dány a jestli ti je splnuje castrol za 1000kč nebo cinol za 500 tak jsou oleje shodné. jediný rozdíl je jen v aditivech. Doporučuje se střídat výrobce olejů. Každý výrobce má aditiva složena dle svých požadavků, takže nikdy nefungují proti všemu, druhý výrobce má aditiva postavena jinak takže motor je vlastně udržován stále v ochraně proti všem vlivům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.