Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda při dnešní úrovni rozbitých silnic lze použít pneu s vyšším profilem, než je uvedeno v TP, např. namísto 185x60x15 použít pneu 185x65x15 nebo u zimních 185x70x15 při dodržení nosnosti a povolené rychlosti pro danou pneu. Dále druhýá dotaz, zda odštípnutý konec zadní pružiny, uložené v lůžku je závadou vylučující provozuschopnost vopzidla i když nemá vliv na jízdní vlastnosti a opotřebení pneu. Děkuji Josef.
Obávám se, že v durhém bodě nemáte pravdu, odštípnutý konec pružiny ovlivňuje vlastnosti vozidla i když jen nepatrně, že to při běžné jízdě nepoznáte. Já jsem měl prasklou pružinu na předku a bylo to nejen slyšet, ale po nějakém čase i znát. Geometrie, sjetí pneumatiky, tlumiče,ložisko tlumiče.
Nemluvit jsem o předních pružinách, ale o zadních a ptal jsem se na provozuschopnost z hlediska STK, zda je to hrubá závada pro vyřazení vozidla z provozu, takhle laicky si umím odpovědět i sám, ale děkuji. pokud jde o pneu, ty jsou uvedeny jen ve velkémTP, který se s sebou nevozí a policejní evidence o velkých TP nejsou. V OTP rozměr uveden neí a tudíž je to policajtům jedno. Ale má otázka směřovala k STK, jestli víš, co je profil (tj. výška pneu). V otázce jsem to dostatečně popsal.
Ad 1. Legálně je možné použít pouze ten rozměr pneu, který je zapsaný v TP. Pokud obuješ jiný (ať už v jakkoli bohulibém úmyslu), vystavuješ se možnému postihu ze strany PČR při kontrole či ze strany např. pojišťovny při případné nehodě.
doplněno 26.06.13 14:23: K2 - to by mi nevadilo, já na tachometr stejně mocka nedám...
Ahoj. Věc se má tak, že autu je to celkem jedno co má obuto na kolech. Ale jak už bylo napsáno, co není v techničáku, nesmí být na autě. V autě v kufru jako rezerva maximálně. V dešní době, co se všeho chytají právníci pojišťoven, by byla hrozná hloupost provozovat cokoli mimo předpisy. Někdo tě trefí a pokud nemáš auto, doklady - technickou, povinný pojištění v pořádku, máš problém. Nechápu, jak může ještě dnes, někdo vyjet s takovým stavem věcí na veřejné komunikace? Taky mi kámoš v servisu upozornil na výšku zimní gumy 80, místo 70 na leťákách. Občas každému něco unikne. Hlavně je blbost to dělat vědomě. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.