Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda-li je právně průchozí tento postup:
Chtěl bych si koupit auto, ale jelikož jsem v rizikové skupině, vychází mi povinné ručení přes 5000 Kč. Proto plánuji, že auto napíšu na otce (ročník 1957) a já auto pojistím. A tam začíná cena na 3000 Kč. Výhodu vidím v tom, že bonus za bezeškodní průběh poběží mě. Že je to tak? Rovněž předpokládám, že je úplně jedno, kdo auto pojistí.
Dále pak se mi jedná o samotný přepis - automobil je od mého bydliště vzdálený asi 200 km a otec se mnou bohužel jet nemůže. S majitelem jsem domluven, že pokud auto budu chtít, tak se mnou rovnou zajede na inspektorát provést odhlášku. Jelikož tam budu ale jen já, udělal bych polopřevod na sebe, odvezl auto domů, tady s otcem sepsal darovací smlouvu (darovací daň se předpokládám neplatí, jelikož jsme příbuzní 1. skupiny). Udělal bych na otce evidenčku a následně po předložení všech podkladů a darovací smlouvy na inspektorátě dokončil převod na něj. Bylo by to takto průchozí? Nebo by bylo lepší postupovat jinak?
Předem moc děkuji za rady.
pojistit může kdokoli zletilý a svéprávný jakékoli auto(nejen) aníž by k němu měl jakýkoli vztah,nemusí být ani držitelem ŘP-takže pojistku na tvé auto(napsat jej na sebe není problém) můžu uzavřít i můj děda,a bude to plně v souladu s legislativou a bude se na tvé auto vztahovat jeho bonus.historie...,zkrátka není problém...Mimoto podstatné a směrodatné údaje zák.pojištění jsou VIN auta a platnost pojistky,ostatní je podružné,čili nepodstatné...
na inspektorátu to není průchozí, inspektorát převody neřeší
odhlášku rovnou na tátu, pojistku na tátu, bude levněnější, pokud nikdy neboural
Dobře a mohl bych to tedy udělat tak, že já s prodávajícím sepíšu kupní smolouvu na sebe a na dopravním inspektorátě vytáhnu ještě darovací smlovu mezi mnou a mým otcem + plnou moc, která mi umožňuje ho v jednání zastupovat. Pak přece úřadnice musí provést polopřevod na mého otce? Nebo se mýlím?
Vámi navrhovaný postup přepisu na mě provést nechci - vyježděné bonusy mám já (25 měsíců) a otec ani jeden. Jenže pokud bude auto vlastnit on a já budu pojistníkem, bonusy poběží mě a pojistka bude mnohem levnější (ověřeno na pojišťovně).
Nevím proč to nechceš udělat jednoduše!Z jakého důvodu do toho,pokud na něj nechceš levnější PR, chceš namontovat otce!Přihlášení auta je pro každého stejné,bez ohledu na věk-Evidenční kolem 200,kč ; přihlašovací poplatek je 800kč a pokud neplní emise tak je to od 3000 do 10 000kč!Pojistku (PR )si udělej na koho chceš ,na sebe pkd to bude i přes tvůj, či otcův věk výhodnější.Osobně dp.vyzkoušet některý z daných portálů jako je toppjisteni nebo e-pojistení a tam si vybrat to co je pro tebe nejlepší.
Dělám to přávě z důvodu levnějšího povinného ručení - pokud bude otec v TP jako majitel a já jako pojistník, tak vychází zdaleka nejlevnější varianta. Kdyby vozidlo bylo na mě a ručení také, platím pomalu dvonásobek. Takhle bude v TP otec, já pojistník a mě poběží bonus, což je důležité. Proto potřebuju auto napsat oficiálně na otce. Jenže u převodu být nemůže, proto se ptám, jak to udělat, aby nemusel být u převodu a já ho mohl zastupovat...
doplněno 17.06.13 19:23:Nejjednodušší varianta by byla v Plzni auto odhlásit na mě, uzavřít pojistku na mé jméno, já s ním dojedu domů. Doma sepíšu s tátou kupní smlouvu mezi mnou a jím, zajedeme na evidenčku na jeho jméno a na inspektorátě by pak dle mého soudu neměl být problém auto dohlásit na otce, ačkoliv já budu v polopřevodu. Kupní smlouva mezi mnou a otcem dokládá, že mi už auto nepatří...nejlepší asi bude, když se zítra stavím na inspektorátě a zeptám se přímo tam...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.