Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat, co si myslíte, o tom, zda si úvěrové společnosti ověřují mnou udané info o výši příjmu a zaměstnání u mého zaměstnavatel. Jedná se mi především o úvěr na vozidlo, kdy bych většinu hodnoty vozu zaplatil jako akontaci? Jsem zaměstnaný v rodinné firmě a nechci moc, aby se dozvěděli, že jsem si vzal úvěr...
Obávám se, že ano chtějí název, adresu, ičo a kontakt na zaměstnavatele, já dával vždy telefon na účetní. Musí si ověřit že skutečně ve firmě pracujete a že máte skutečně takový průměrný plat, jaký jste uvedl. Takže by si to ověřovat měli.
Repkin: To je pěkná kravina. Chtějí potvrzení, ale nic neověřují a ani by to nešlo. Myslíš si, že účetní zvedne telefon a kdekomu vyprdelí tvoje příjmy a další osobní údaje? To by asi hodně brzy skončila nejen ve firmě, ale možná i za mřížema.
Overovani: Neověřují nic. Ani by to nešlo, jak už píšu Repkinovi. Nevěř všemu, co kdo vypravuje, účetní do telefonu nezdělí nic, protože si nijak neověří, komu takové údaje předává a nebude riskovat kriminál ani vyhazov.
BV: Budeš se divit, co vše si lze ověřit... A co vše si ´poskytovatel´ úvěru také uvěřuje...
A nejen třeba u zaměstnavatele, ale i na FÚ. Samozřejmě, že dotaz nezní "dobrý den, kolik vydělá Pepa Vocásek", ale např. "Pepa Vocásek uvedl na žádosti o úvěr průměrný příjem XXXXXX,- a doložil jej potvrzením od mzdové účetní Bětky Vomáčkové ze dne YYYYYY, můžete potvrdit správnost těchto údajů?"
Stejnětak úředník/ce FÚ ti nepoví, kolik zaplatil "Pepa Vocásek za loňský rok na daních", ale potvrdí, že jeho daňové přiznání odpovídá či neodpovídá tomu, které Pepa přiložil k žádosti o úvěr.
A - mimochodem - pokud dotyčný Pepa ´prokáže´ nepravdivé údaje, nejenže úvěr nedostane, ale do registrů se dostane info o pokusu o podvod (tedy kažká následná žádost prověřovaná v registrech dostane negativní info) - ale hlavně riskuje trestní oznámení pro pokus po úvěrový podvod (a budeš se asi divit, ale pokud už se jednou ´banka´ rozhodne TO podat, dokáže po ´činných orgánech´ docela ´šlapat´ - aby reálně činili...
doplněno 17.06.13 08:22:To Overovani: Rozhodně počítej s tím, že si poskytovatel úvěru (leasingu...) údaje ověřovat bude - a to tím více, čím méně tě zná (např. banka, u níž máš nějakou ´historii´, si nebude potřebovat ověřit výši tvého měsíčního příjmu - pokud na tvém účtu uvidí pravidelný měsíční převod od jednoho plátce po řadu měsíců zpět).
Chtějí pracovní smlouvu, až něco nehraje tak potvrzení příjmu, jinak nad určitou výši úvěru, ověřerní namátkově, ne každý.
Zdravím, žádnou pracovní smlouvu ani potvrzení příjmu po mě nechtějí... Navíc i kdyby chtěli, tak by mi to nevadilo, protože zaměstnán jsem, pouze chci vědět, jestli když dělám v rodinné firmě a účetní na kterou bych uváděl kontakt je moje matka, jestli by jí volali... A také by mě zajímalo, jak to dělají, když bych šel do bazaru si koupit auto v sobotu, v 8 hodin večer (například auto esa, ty tam jsou až do 10 večer), vzal si úvěr, zda v úvěrové společnosti někdo je a ověřuje - obvolává zaměstnavatele, když většina zaměstnavatelů v 8 hodin večer, v sobotu není v práci...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.