Nejste přihlášen/a.
Zdravim,vcera jsem byl s autem /Chleysler Voyager/ v kopcich v horach zpet dolu jsem musel po celou dobu brzdit sama zatacka a dole zapach jyko guma a kour ze zadniho levyho kola?Ted se me to vubec nehodi dat auto do servisu potrebuji jezdit,tak 3 tydny co myslite?Vydrzi to jsou to asi brzdy co?Nebo,ze by rucni zustala vyset,ale tu ja skoro vubec nepouzivam.Potrebuji jet jeste 1x do tech hor co myslite nerozbiji si nekde hubu ![]()
Pokud se pálí guma, tak jde o smykové tření mazi gumou a asfaltem = buď je např. v levotočivé zatáčce LZ kolo nadlehčené a brzdí smykem (máte ABS a spínalo?), nebo nefunguje omezovač tlaku, nebo přední kola brzdí málo a zadní blokuje.
Pokud se pálí obložení, tak jde buď o závadu brzd (pořád přibržďuje) nebo o divoký styl jízdy.
Může jít i o kombinaci všeho dohromady. Základ je kontrola jestli se odbržděné kolo točí lehce (buď zvednout a zatočit, nebo to jde poznat i citem - auto "jede lehce"), pak ověřit brzdný výkon a souměrnost, určitě se vyplatí zajet někam na STK a nechat to změřit, selhání brzd v krpálu je hoooooooooodně velkej problém ![]()
Z dlouhého kopce se brzdí hlavně motorem, brzdama se jen dobržďuje před zatáčkou. Zásada je na jaký kvalt nahoru, takový i dolu; je ale fakt že spousta motorů prudký kopec neubrzdí ani za 1 a brzdit furt se musí (maloobjemové benzíny). Pokud brzdy selžou, tak okamžitě podřadit na max. brzdění motorem + ručka naplno a brzdit divokým kličkováním nebo klidně dvěřma o svodidla, pokud je úniková zóna tak šup do ní - jak se to rozjede tak je to obvykle konečná v první ostřejší zatáčce...
"...jsem musel po celou dobu brzdit..."
Pokud jste brzdil jenom brzdama, je to přirozený úkaz a brzdám to rozhodně neprospívá. Bohužel se vyskytují řidiči (i tady na poradně se o tom diskutovalo), kteří považují brždění motorem za přežitek. Brzdy poškozené být nemusí, ale stejně bych je před další náročnější jízdou v kopcích nechal prohlédnout. Přece jen, když Vám selže motor, nic moc se neděje, dojdete pěšky. Když ale selžou brzdy...
dekuji Vam vsem za odpovedi
a rady do servisu to nedam,ale zajedu na tu STK jak mi radite jel jsem dolu na 3 na horu take nekdy 2 je to krpal uzka cesta na 2 auta,ale tip top smrdelo to gumou a kourilo dost.zapomel jsem napsat je to diezel,ale to asi nema vliv?Cetl jsem v manualu auto vazi 2 tuny,ale k tomu by mely byt ty brzdy prispusobene co nadelam pekny den
Nejezdit - opravit.
Osobně bych to viděl na nevracející se pístky prasátka (brzdiče) a stále přibržďující obložení (nemusí to dělat pořád, ale třeba jen někdy se pístek nevrátí. Příčin může být víc - sjeté obložení (destičky) ,tzn. že pístek se vysune moc a místo zasunutí se po odbrždění se v uložení zkříží, ale také může být přičinou zaoxidovaný povrch pístku či nečistota.
Opravu co nejdřív doporučuji proto, že i když se s tím třeba jezdit dá, můžete nadměrným tepelným zatížení zničit obložení, či destičky, ale třeba také brzdový kotouč (buben) a třeba i ložiska. A oprava vás pak může stát daleko více než by stále teď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.