Nejste přihlášen/a.
Kamarád měl nehodu kde viníkem byl cizí st.občan(němec).Policisté mu prý oznámili,že mu nemohou dát údaje o jeho pojištění(tkz.zelenou kartu).Musí si to prý nějakým způsobem zjistit sám.K čemu pak zelená karta je když jí nemusí cizinci u nás ukazovat.Máte někdo zkušenosti s takovou kauzou.Děkuji.
Zvanda, tuším, že kamarád nemluví pravdu, když tvrdí, že: (prý oznámili,že mu nemohou dát údaje o jeho pojištění(tkz.zelenou kartu)
má alespoň revlevantní dokument od policie?
Zdravím, jsem ten, o kterém se mluví. Zvanda to neformuloval přesně, takže je to takto.
Měl jsem dopravní nehodu. Jsem poškozený. 100% viník řidič ze SRN.
Cizí státní příslušník dle Policie ČR není povinen předkládat doklad o pojištění. Mám to potvrzeno z několika zdrojů (cca 4 zdroje).
Policie by mi tento údaj řekla (nepodléhá ochraně osobních údajů), ale sama tento údaj nezná z výše uvedeného důvodu.
Tak jsem našel ten zákon.
zákon 168/1999 Sb. par.17 odst. 1
Cituji:
(1) Při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít u sebe zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění a na požádání jej předložit příslušníku Policie ČR. To neplatí pro řidiče vozidla s vyjímkou z pojištění odpovědnosti a řidiče cizozemského vozidla, jehož pojištění odpovědnosti je zaručeno kanceláří pojistitelů cizího státu.
Konec citátu.
Obrátím se na českou kancelář pojistitelů a vyplním formulář pro poškozeného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.