Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Včera jsem se stal obětí dopravní nehody jako cyklista, kdy do mě najelo auto, které odbočovalo na hlavní cestu, po které jsem jel (nedání přednosti v jízdě). Naštěstí pro mě, měl jsem asi velké štěstí, protože jsem mohl po vyšetření v nemocnici (odvezla ma RZP) domů. Mám na sobě jen pár naraženin a vetšich šrámů. Dnes by mi měla policie dovést nějaké papíry. Co se tyká dechové zkoušky, tak u obou byla 0. Chtěl jsem se touto cestou zeptat, na co jako poškozený mám nárok? Přední kolo a vidlice je asi na odpis takže budu muset dát kolo do servisu na opravu. Je možné např. z pojistky řidiče nechat tuto opravu zaplatit? Případně nějaké jiné odškodnění? Osobně nemám záměr na tomto neštěstí vydělat, jen bych chtěl aby mi to pokrylo náklady na škodu, kterou mi způsobil.
Pokud je řidič rozumný, je nejvhodnější mimosouidní vyrovnání. On by měl přistoupit na váš návrh a vy byste ho měl stanovit v rozumné výši a mít to trochu podloženo /cena kola, bolestné, ostatní náklady a tak./
vše se ale nehradí ze zákonného pojištění. Viz mnoho soudních rozsudků, kde byla žalovanému uložena náhrada za...(prosím doplnit dle jednotlivých rozsudků).
V této malé nehodě asi není tento případ...ale obecně má Ringo pravdu.
Milane, ono hodně zálží o jaké kolo se jedná. Škoda můe být v řádu stokorun , ale i desetitisíců.
Jestli jde o obyč: levné kolo, pak je i pro viníka nehody výhodnější to zaplatt ze svého a nepřijít tak o bonus na pov.ruč. Pokud tedy nějaký má.
Je třeba napsat, zda jde o přečin, či přestupek. Jde-li o přečin, postupuje se dle tr. řádu (Poškozený) a poškozený je o svých právech poučen .
U přestupku se uplatňuje v přestupkovém řízení (Náhrada škody). O náhradě škody hovoří též OZ.
Obecně se nahrazuje škoda, jež byla způsobena. Uvést důvod a výši škody, jinak se odkáže na občanskoprávní řízení.
Pachatel oznámí případ své pojišťovně.
Máte nárok na úhradu veškerých škod, které Vám vznikly. To znamená - oprava případně koupě nového kola, škoda na poničeném oblečení, mohl se Vám např. rozbít i mobil apod. Úhrada všech poplatků u lékaře, případně za léky a recept v lekárně. Jestliže jste z důvodu nehody zameškal pracovní směnu - opět máme nárok si toto nechat proplatit. Dá se jít i do naprostých absurdit, kdy si necháte proplatit i telef. hovory, které byly vedeny kvůli nehodě, budete na pojištovnu doporučeně zasílat různé formuláře, takže i poštovné se hradí.
Řidič nahlásí škodu své pojišťovně, Vy se s ní zkontaktujete a vyžádáte si příslušné formuláře pro uplatnění škody.
u vás asi připadá v úvahu: škoda na kole (vyfotografovat, schovat všechny doklady od servisu), náklady na léčení, ušlý výdělek nebo zisk za dobu léčení nebo pracovní neschopnosti, možná i bolestné (to byste asi musel soudně) a další prokázané náklady jako doprava do nemocnice a zpět, v případě tahanic i náklady na právní zastoupení, ...
Máte nárok na prakticky veškeré výdaje za způsobenou škodu - oprava poškozeného kola, náklady na léčení, ušlý zisk, výdaje na úřadování ohledně nehody, zapůjčení náhradního kola po dobu opravy atd.
Co se týče kola, tak nové přední kolo, vidlice, možná i rám (často se zdeformuje kolem hlavové trubky - nechte pořádně prohlédnout). Pak nová přilba pokud byl náraz hlavou, odřené nebo ušpiněné oblečení, rukavice atd.
Pro příště pár postřehů - na dávání přednosti cyklistům má velký vliv způsob jízdy. Pokud cyklista přestane šlapat a dá prsty na brzdy, tak tam auto vjede. Pokud pořád šlape tak auto dá přednost tak jak má. Samozřejmě cyklista musí být pořád ostražitý a připravený na úhybný manévr, to nedání přednosti je opravdu často a potlučenej je vždycky ten na kole, řidič maximálně dostane přes hubu pokud ho cyklista chytí...
Nebo další klasika, auto předjede a hned po předjetí (často ještě vedle) odbočí doprava. Dost aut předjíždí i když kolo ukazuje odbočení vlevo...
auto předjíždí v nepřehledné zatáčce - proti vyjede náklaďák a šup kolo do škarpy (na to pomáhá najet ke středu silnice aby při předjíždění auto muselo do protisměru, pak většinou s předjížděním počká až bude mít výhled. Slušnost je v okamžiku kdy kolo vidí za zatáčku a je dost místa na předjetí ukázat volno a uhnout doprava)
Všechno to je agresivní uspěchaná jízda bez ohledu na cyklistu (zaslouží vytáhnout z auta a zahodit mu klíčky do pole - všechno tohle cyklistu přímo ohrožuje na životě)
Abych nebyl jednostranný - z druhé strany je hlavní problém neosvětlené kolo v noci nebo za šera (naházet je do škarpy). Pak neznalost předpisů, chaotické kličkování před autem, náhlé odbočení doleva těsně před autem bez ukázání atd. (zaslouží hodit mu kolo do řeky nebo sebrat ventilky)
PS: Ty tresty berte s nadsázkou (no ačkoliv, takové hození do kopřiv hříšníka vychová mnohem líp než pokuta
Pokud to půjde z povinného ručení řidiče - pojišťovna často zkouší snížit plnění s odkazem na amortizaci poškozeného kola atd - pokud se necháte tak zaplatí např. jen polovinu škody. Skutečnost je ale taková, že pojišťovna má ze zákona povinnost uhradit skutečnou škodu = je třeba nenechat se, nesouhlasit s jejich výpoíčtem a žádat uhrazení skutečné škody.
Vzhledem k tomu, že jsem "pouze" potlučený (nic vážného) tak bolestný asi řešit ani nebudu. Ale kvůli tomu co se stalo, jsem nemohl jít dnes do práce, ale zítra již mohu, takže zvažuji zda po něm chtít ušlou mzdu za dnešek. Včera se to stalo, když jsem jel z práce a bohužel se to stalo na přehledném úseku. Uhybný manévr jsem samozřejmě udělal, ale nestačilo to.
Jde mi teď o to co mám teď udělat, pač jsem tuto situaci nikdy neřešil. Dnes by mi měli policajti dovést zprávu, kolo mi také nafotili. V podstatě mi jde o to koho mám kontaktovat? Pojišťovnu? Nebo toho řidiče? Navíc to bylo asi firemní auto, takže by to podle mě měla hradit firemní pojistka, ale jde mi o to jak postupovat, aby mi min. zaplatili opravu kola, popřípadě náhradu ušlého zisku.
Kontaktujte firmu, které patří auto. Oni musí nahlásit škodní událost. Vy si od nich zjistěte, o jakou pojišťovnu se jedná a jestli už nehodu nahlásili, tak číslo poj. události. Jestli to nemají, tak číslo poj.smlouvy. Pak zavoláte na tu dotyčnou pojišťovnu, a nahlásíte, co se Vám stalo. Ověříte si, zda je už nehoda nahlášena (někdy se na to firma vykašle, takže pohlídat si to). Dáte si poslat veškeré formuláře, které budete potřebovat. Řekněte jim, k jaké škodě na kole došla a zda chtějí kolo vidět nebo ne (většinou ne)
To ostatní Vám tu ostatní radili: VŠE ofotit - kolo, oblečení atd. Je dobré poškozené věci nevyhodit, počkat si, zda se opravdu neobjeví likvidátor (to je ale u většinou i vyšších škod). Nechte si proplatit vše, na co máte nárok. Vznikla Vám přece škoda, ne?
A přesně, jak už tu někdo vzpomenul: nenechte se odbýt. Mám tu zkušenost, že první "nástřel" plnění od pojišťovny bývá velice podhodnocený.
Jak už zde bylo řečeno: opravu nebo nové kolo, ušlý výdělek a další náklady na ošetření (regulační poplatky, doplatky léků) byste měl dostat z pojistky toho řidiče, resp. auta. Doporučuji kontaktovat hned pojišťovnu toho řidiče - on to taky nemusel nahlásit - a vyžádat si další instrukce. Musíte znát pojišťovnu a SPZ auta. Ten policejní protokol je super, s tím by se mělo všechno urychlit, pojišťovna nemá důvod to zdržovat.
... nebo jestli chcete být moc vstřícný, můžete se zkusit nejdříve domluvit s tím řidičem, jestli je ochotný to zaplatit z vlastní kapsy. Ale to by muselo být hned. Při jakémkoliv váhání, nebo zdržování to raději nahlaste na pojišťovnu.
Budu tedy muset počkat až mi policajti dovezou tu zprávu, pač nic jiného mít nebudu. Včera se to všechno tak rychle sebehlo, že mě sanitáci lifrovali do nemocnice a ja jsem policajtům dal jen kontakt.
Jen by měl zajímalo, zda můžu kolo již teď odvést do servisu, nebo mám ještě čekat?
nafotit kolo a pak odvést do servisu.
doplněno 11.06.13 13:31: ostin. Máš foťák? Tak to nafoť bez ohledu nato, že to policajti nafotili. To snad není takový problém
ostin. Neřeš srovnaný řidítka. Buďto jsou v pořádku, ale i tak servis s nimi asi něco dělat bude. Nebo jsou poškozený a budou se celý měnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.