Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Berlingo tdi- po chvíli chcípne

Od: honzmalatny* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, stala se nám dnes taková divná věc. Včera berlingo normálně fungovalo, i dnes jsem ho natočil a v poho.(u nás celý den -10 až -12 ted večer -16). Žena jela večer pro děti k vlaku a po cca 1 km auto hodilo hlášku stop a nic. Natočit šlo,ale po chvilce opět stop a nic. Myslel jsem si že nafta zamrzla, ale nafta tam jde, náplň v chladící soustavě tekutá.

Na dvakrát jsem dojel domů a dal do garáže s tím, pokud je tam něco zamrzlé, tak to může do rána povolit. Co tomu může být? Nějaké čidlo či co?

Děkuji HM

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud opravdu máte Berlingo TDi-tak Vám nikdo solidně neporadí neboť máte raritujedinou na světě!PSA nikdy nepooužívala TDI buďt TD nebo pak HDi ! Ale ať již je to TD nebo je to HaD tak bych to také viděl v dopravě paliva-kdy naposledy byl měněn palivák?

hodnocení

0x

Jak jste zjistil, že tam nafta jde? Ono to totiž opravdu vypadá na naftu. Co filtr, kdy byl měněnej naposledy?

hodnocení

0x
Aditivum nebo arkticka nafta? Pokud ne tak zamrzla nafta.

hodnocení

0x

jestli máš HDI tak to muže dělat čidlo v palivové soustavě. jakože se to chová stejně jak ve tvém případě ale chce to napíchnout na diag.. a nebo přimrzla nafta.. ale pokud jsi to ještě pak nastartoval tak spíš to vidim na to čidlo..

honzmalatny*
hodnocení

Normálně to nastartovat šlo, také jsem si myslel nafta, ale asi ne když jsem to natočil a v poho to bublalo. Po chvíli ale vyplo. Přišlo mi, že (berte to laicky) jakmile se po chvíli zahřeje motor, tak to vypne.Přišel jsem večer k tomu autu, nechal jsem ho chvilku odpočinout (-15 st) a pak jsem zkusil doje domů. Podařilo se mi to na dvakrát. Přes noc v garáži,dnes odpoledne jsem ho vytáhl ven, nechal bublat,už v pohodě bez vypnutí, projel jsem se a bez závad. Zítra mám domluvenou diag. v Citr. servise. Přišlo mi to jako by nefungovalo čidlo na sepnutí ochlazování motoru vodou. Ale to je jen domněnka. Zítra budu chytřejší.

Máte trochu divnou terminologii-čidlo sepnutí na ochlazování vodou-motory mají většinou několik čidel na teplotu-jedno na chladiči -spíná sahary (větráky na chladiči) další čidlo-většinou jsou na termostatu-pro budík teploty na palubce,druhé pro ŘJ .To jak popisujete neexistuje-tuto funkci zastává termostat-studený motor (chl.kapalina)-termostat je zavřený a kapalina proudí jen v motoru a do topení ,stoupne-li pak nad cca70°C-otevře se velký okruh-termostat se otevře a pouští kapalinu i do chladiče ,kde čidlo na chladiči,stoupne-li teplota na (u mého dle budíku )na 80° ,přičemž tato teplota je většinou 100° sepne okruh a roztočí se větrák n chladiči!

doplněno 05.01.16 11:29:

osobně bych provedl kontrolu termostatu-nastartovat a hlídat teplotu-na tlusté hadici z termostatu do chladiče pak musí narůst skokově-studený a v průběhu ccapůl minuty horká že neudržíte dlouho ruku,a kontrola na budíku.Je-li toto OK pak dát do nafty aditivum (nikdy jsem nedával, jen cca půl litru lihu-svítila kontr.vody v palivu-) a pak jsem dával na cca 55l nafty v nádrži cca5l N95 (P405 měl nádrž na 65l)a nestalo se že by i v -25 zamrzla nafta! Mohla Vám nějaká kapička zamrznout v trubce -jak se autoi zastavilo tak teplo z motoru rozpustilo kapku vody a jelo se dál,ale proudicí studený vzduch opět spůsobil zamrznutí! Toto se mi kdysi stalo-ale zamrznul karburátor-na volno šel ale chcípal při přidání,na místě pak teplo rozpustilo námrazu a jel zase par minut.při druhé vynucené zastávce jsem na to přišel a přehodil klaoppku sání na sání od svodů a pak to už nedělalo-púravda jiný princip,ale na vejdě se občas toto taky zanedbáním údržby stalo-ale tam zamrzla voda ve "skleničce"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]