Nejste přihlášen/a.
Zdravím,mám takový dotaz.
Dejme tomu že se nacházím na vozovce,se třemi jízdními pruhy.Já se nacházím v levém pruhu a chci přejet do pravého.
Jak se mám správně zachovat?Mohu dát pouze blinkr,a švihnout to přes střední ho pravého?Nebo mám správně přejet do středního,ujistit se že v pravém nic nejede a teprve přejet do pravého?
Děkuji moc!
Samozřejmě, že se musíš ujistit! Někdy díky "souběžné jízdě" vozidla v pravém pruhu jedou rychleji než v ostatních...
Jak tady bylo zmíněno, vždy záleží, jak moc si člověk "věří" a jaké má zkušenosti. Dá se to švihnout úplně v pohodě z levého do pravého, ale hlavně je potřeba se pořádně dívat a sledovat dění kolem sebe přiznám se za sebe, zrcádkám v tomto směru moc nedůvěřuji, a nejvíc se mě osvědčilo, prostě otočit hlavu a mrknout se na vlastní oči
Jinak pozor, jak tady zmiňovali, na to, když je třeba prostřední pruh volný, aby se nerozhodli do něj najet auta jak z levého, tak i z pravého zároveň. Taky pozor na přejíždění do pravého, když je někdo v připojovacím a mnoho dalšího
Bohužel, čeští řidiči jsou známí svou obrovskou neohleduplností, a doopravdy z mého pohledu to tak je, většina si hledí jen svého volantu, ale něco jako sledování dění kolem sebe, jim nic neříká
PS: Nejlepší přejíždění přes několik průhů si vždycky užiju, když jedu v Praze po magistrále, kolem Státní opery přejedu do druhého směru (ulice Wilsonova) a pak jedu na Václavák...musí se přes tři "zasekané" pruhy na 150 metrech
)
To gocars: a co by se stalo,kdyby jsi se zařadil do pravého pruhu už před Hlavním nádražím,když chceš odbočovat na Václavák? Utrpělo by Tvé ego,nebo by to bylo bez adrenalínu?
"gocars" popisuje konkrétní situaci, "kolem Státní opery přejedu do druhého směru...", to znamená že na Václavák NEJEDE od Hlavního nádraží, ale třeba z Vinohradské. Tam bývá situace někdy prekérní, naštěstí většina pražáků jsou řidiči tolerantní a přejetí přes toto "parkoviště" umožní. Pokud si podíváte na mapu, snad pochopíte situaci i Vy, když už chcete někomu vyčítat ego...
Záležií to pouze na zkušenostech a přehledu řidiče.
Když seš začátečník, tak tento manévr klidně rozděl na dva.
Nejprve se podívej jestli máš vpravo volno, zapni blinkr a přejeď do středového pruhu. Potom se znovu podívej do pravého zrcátka a manévr opakuj.
Když dokážeš pomocí zpětného a pravého zrcátka zkontrolovat, že v pravých pruzích nic nejede, tak to zvládneš klidně najednou.
Ale rozhodně žádné prudké pohyby volantem. Když jedeš plynule a plynule (pozvolna) přejíždíš do pruhu, tak ostatní vědí co od tebe jako řidiče můžou čekat.
Obecně pokud měníš pruh, tak dáváš přednost tomu kdo v něm jede. Tj. přesvědčíš se jestli ve vedlejším pruhu máš volno (pozor na mrtvý úhel) a pak do něj přejedeš. Můžeš i přes víc pruhů najednou až do pravého, pro začátečníka je lepší rozdělit to do dvou manévrů. Pozor na situaci kdy pojedeš z levého do prostředního, a na stejné úrovni pojede auto z pravého do prostředního - oba v zrcátku uvidíte volný pruh, přejedete do něj a bum
Laybor - nikdy jsi neviděl pravý pruh kamion, prostřední pruh kamion, před nima volno v obou pruzích, já předjedu levým pruhem oba a zařadím se až do pravého pruhu = pokud bych se zařadil jen do prostředního tak poruším přesně ten předpis kterým tu máváš (mimo město)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.