Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přejíždění přes více pruhů

Od: cccombobreaker odpovědí: 11 změna:

Zdravím,mám takový dotaz.

Dejme tomu že se nacházím na vozovce,se třemi jízdními pruhy.Já se nacházím v levém pruhu a chci přejet do pravého.

Jak se mám správně zachovat?Mohu dát pouze blinkr,a švihnout to přes střední ho pravého?Nebo mám správně přejet do středního,ujistit se že v pravém nic nejede a teprve přejet do pravého?

Děkuji moc!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Samozřejmě, že se musíš ujistit! Někdy díky "souběžné jízdě" vozidla v pravém pruhu jedou rychleji než v ostatních...

na to hlavně v obci pozor.. stalo se mi že jsem jel v pravem a předjižděl jsem toho co jel vlevo a on mi zkřížil cestu.. někteří se ani nepodívají když přejíždějí do praveho

gocars*
hodnocení

1x

Jak tady bylo zmíněno, vždy záleží, jak moc si člověk "věří" a jaké má zkušenosti. Dá se to švihnout úplně v pohodě z levého do pravého, ale hlavně je potřeba se pořádně dívat a sledovat dění kolem sebe ;) přiznám se za sebe, zrcádkám v tomto směru moc nedůvěřuji, a nejvíc se mě osvědčilo, prostě otočit hlavu a mrknout se na vlastní oči :)

Jinak pozor, jak tady zmiňovali, na to, když je třeba prostřední pruh volný, aby se nerozhodli do něj najet auta jak z levého, tak i z pravého zároveň. Taky pozor na přejíždění do pravého, když je někdo v připojovacím a mnoho dalšího ;)

Bohužel, čeští řidiči jsou známí svou obrovskou neohleduplností, a doopravdy z mého pohledu to tak je, většina si hledí jen svého volantu, ale něco jako sledování dění kolem sebe, jim nic neříká *bzum*

PS: Nejlepší přejíždění přes několik průhů si vždycky užiju, když jedu v Praze po magistrále, kolem Státní opery přejedu do druhého směru (ulice Wilsonova) a pak jedu na Václavák...musí se přes tři "zasekané" pruhy na 150 metrech :)

)

jirkamatapat*

To gocars: a co by se stalo,kdyby jsi se zařadil do pravého pruhu už před Hlavním nádražím,když chceš odbočovat na Václavák? Utrpělo by Tvé ego,nebo by to bylo bez adrenalínu?

hop®

"gocars" popisuje konkrétní situaci, "kolem Státní opery přejedu do druhého směru...", to znamená že na Václavák NEJEDE od Hlavního nádraží, ale třeba z Vinohradské. Tam bývá situace někdy prekérní, naštěstí většina pražáků jsou řidiči tolerantní a přejetí přes toto "parkoviště" umožní. Pokud si podíváte na mapu, snad pochopíte situaci i Vy, když už chcete někomu vyčítat ego...

gocars*

Viz. odpověď uživatele Hop, děkuji za jeho osvětu ;)

A pro Vás, než budete někoho naříkat že si hladí své ego, doporučuji pořádně prostudovat věci, co se řeší, a né hned každého odsuzovat :) bohužel česká povaha...

laybor*
hodnocení

0x
No ujistit se musíš vždy , nic nešvihej a raději dej přednost než se s někým srazíš, v obci můžeš jet klidně i v pravém pruhu.doplněno 30.05.13 22:25: 2masoni - snad jsi dělal autoškolu - Jízda v jízdních pruzích§ 12 (1) Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování. vsechny-autoskoly.cz/... 30.05.13 22:27: Ani číst neumíš?doplněno 30.05.13 22:29: Vy dva si fakt raději zopakujte autoškolu, vypadá že jste všechno zapoměli.doplněno 30.05.13 22:32: Tak naposled, v obci může jet ve všech , mimo obec jen v pravém - § 12

a mimo obec se v pravém pruhu jezdit nesmí? něco mi uniklo?

doplněno 30.05.13 22:27:

laybore, autoškolu jsem dělal a denně jezdím, ale váš odkaz mi nějak nepomohl pochopit váš příspěvek...

doplněno 30.05.13 22:29:

je to marný, je to marný...

on žije asi v anglii.. to bude tím

hodnocení

0x

Záležií to pouze na zkušenostech a přehledu řidiče.

Když seš začátečník, tak tento manévr klidně rozděl na dva.

Nejprve se podívej jestli máš vpravo volno, zapni blinkr a přejeď do středového pruhu. Potom se znovu podívej do pravého zrcátka a manévr opakuj.

Když dokážeš pomocí zpětného a pravého zrcátka zkontrolovat, že v pravých pruzích nic nejede, tak to zvládneš klidně najednou.

Ale rozhodně žádné prudké pohyby volantem. Když jedeš plynule a plynule (pozvolna) přejíždíš do pruhu, tak ostatní vědí co od tebe jako řidiče můžou čekat.

asd*
hodnocení

0x

Obecně pokud měníš pruh, tak dáváš přednost tomu kdo v něm jede. Tj. přesvědčíš se jestli ve vedlejším pruhu máš volno (pozor na mrtvý úhel) a pak do něj přejedeš. Můžeš i přes víc pruhů najednou až do pravého, pro začátečníka je lepší rozdělit to do dvou manévrů. Pozor na situaci kdy pojedeš z levého do prostředního, a na stejné úrovni pojede auto z pravého do prostředního - oba v zrcátku uvidíte volný pruh, přejedete do něj a bum ;)

Laybor - nikdy jsi neviděl pravý pruh kamion, prostřední pruh kamion, před nima volno v obou pruzích, já předjedu levým pruhem oba a zařadím se až do pravého pruhu = pokud bych se zařadil jen do prostředního tak poruším přesně ten předpis kterým tu máváš (mimo město)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]