Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a v příloze zasílám svou novou zkušenost.
Chci se zeptat na Vaše názory ke vzniklé dopravní události. Po střetu byla na místo pro jistotu přivolána záchranka, policie přijela nezvaně také, tím je to vše zaznamenáno a povede se řízení i přesto, že se nic 6-ti letému chlapci nestalo a matka přiznala svou chybu. Při sepisování mi přesto policisté tvrdili, že to byla jen moje vina, že jsem měl předvídat a jet tak, abych zastavil bezpečně před přechodem, že si nemám zbytečně brát drahého advokáta a neodvolávat se, že to bude jen podmínka a body a snažili se celou tu situaci zkonstruovat tak, abych se cítil být jednoznačně vinen jen já.
Já ale nejsem žádný recidivista, dodržuji zákony a přesto doplácím na chyby ostatních.
S matkou dětí udržujeme od události stály kontakt a shodujeme se na mé nevině, a že bych měl být trestán až jako ten poslední.
Ty co tento příběh zajímá budu dále informovat o průběhu vyšetřování atd...
Děkuji za Vaši podporu...
doplněno 30.05.13 19:43:- A -
Autobus stojící u autobusové zastávky pro nástup a výstup přepravujících osobám
- B -
Autobus se signalizací pravým blinkrem odbočuje z kruhového objezdu a zajíždějící ke krajnici přes šrafované čárky, bezdůvodným zastavením omezil vozidlo C jedoucí za ním, překryl veškerá dopravní značení o přechodu pro chodce, zablokoval jej v celé jeho šíři a umožnil nástup a výstup přepravujícím osobám
- C -
Řidič vozidla na kruhovém objezdu za autobusem řádně odbočuje a záchranným manévrem se výhne nebezpečně zastavujícímu autobusu zasahujícímu zadní částí do kruhovéo objezdu, dále po minutí autobusu řidič pokračuje předvídající další možné nebezpečí před autobusem, v tom vyběhne zády otočené 6 leté dítě F, které se vytrhlo z ruky matce E, vedoucí 4 leté dítě D. Řidič strhne volant do protisměru, čím riskuje střet s vozidly v protisměru a dupne na brzdu. Řidič dělá vše pro to aby dítě minul přední částí nárazníku a dobrzdit tak,aby jen nekontaktoval pravým zrcátkem vozidla. Po probrždění po uklouzané barvě přes celou šíři přechodu pro chodce při závěrečném dobrždění a zastavení vozidla C běžící/poskakující dítě naskočí přes pravý blatník a narazí vlastní vahou hlavičkou na kapotu vozidla, při odražení si podře koleno pravděpodobně o vozovku.
- D -
4 letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku
- E -
matka vedoucí děti obcházející autobus mimo přechod pro chodce vstupující do vozovky
- F -
6-ti letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku, ještě před autobusem se vysmekává z ruky a vběhává mimo přechod zpoza autobusu do vozovky bezprostředně před blížícím se vozidlem C
- A -
Autobus stojící u autobusové zastávky pro nástup a výstup přepravujících osobám
- B -
Autobus se signalizací pravým blinkrem odbočuje z kruhového objezdu a zajíždějící ke krajnici přes šrafované čárky, bezdůvodným zastavením omezil vozidlo C jedoucí za ním, překryl veškerá dopravní značení o přechodu pro chodce, zablokoval jej v celé jeho šíři a umožnil nástup a výstup přepravujícím osobám
- C -
Řidič vozidla na kruhovém objezdu za autobusem řádně odbočuje a záchranným manévrem se výhne nebezpečně zastavujícímu autobusu zasahujícímu zadní částí do kruhovéo objezdu, dále po minutí autobusu řidič pokračuje předvídající další možné nebezpečí před autobusem, v tom vyběhne zády otočené 6 leté dítě F, které se vytrhlo z ruky matce E, vedoucí 4 leté dítě D. Řidič strhne volant do protisměru, čím riskuje střet s vozidly v protisměru a dupne na brzdu. Řidič dělá vše pro to aby dítě minul přední částí nárazníku a dobrzdit tak,aby jen nekontaktoval pravým zrcátkem vozidla. Po probrždění po uklouzané barvě přes celou šíři přechodu pro chodce při závěrečném dobrždění a zastavení vozidla C běžící/poskakující dítě naskočí přes pravý blatník a narazí vlastní vahou hlavičkou na kapotu vozidla, při odražení si podře koleno pravděpodobně o vozovku.
- D -
4 letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku
- E -
matka vedoucí děti obcházející autobus mimo přechod pro chodce vstupující do vozovky
- F -
6-ti letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku, ještě před autobusem se vysmekává z ruky a vběhává mimo přechod zpoza autobusu do vozovky bezprostředně před blížícím se vozidlem C
já myslím že je prakticky nemožné vždy předvídat protože to bych musel po městě jezdit krokem aby mi náhodou nevyběhlo děcko z pozaauta... pokud to bylo mimo přechod tak bych to jednoznačně nesvaloval na řidiče.. a autobus nemá co stát na přechodu pro chodce
Ale honzasi, ty si protiřečíš. Na jednu stranu píšeš, že není možné předvídat a na druhou připouštíš, že by ti zpoza auta mohlo vyběhnout dítě?
to neni protiřečení.. to je konstatování faktu.. když jedeš kolem aut zaparkovaných podélně na parkovacích pístech, nahlížíš za každé auto jestli tam není dítě? jedeš tak abys zastavil? proto píšu že to snad ani není možné vždy předvídat..
Možná jsem divnej, ale opravdu počítám s tím, že mi tam může vyběhnout nějakej bastard. Podle toho jedu.
Honzo,
Velice nerad někomu sděluji, že se mýlí, proto se Vás zeptám,
mapy.cz/... (50°17.287"N, 15°4216.399"E)
zde je přechod pro chodce a u něj je zastávka autobusu. Jako řidič autobusu byste zastavil kde?
a zde opět
50°136.327"N, 15°4539.836"E
Jistě, koukněte do protisměru, vidíte čekárnu a označník zastávky?
Denně tam jezdím několikrát. Další problém je, že nemůžete autobus předjet, páč musíte počkat až zastaví! Víte proč?
Já Vám nějak nerozumím. Až autobus zastaví, tak jej objedete?
doplněno 30.05.13 21:47:A jinak řidič autobusu samozřejmě na té zastávce zastavit vozidlo může.
doplněno 30.05.13 22:03:Ono totiž na přechodu se nesmí zastavit a stát. Ovšem zastavení vozidla (nezávisle na vůli řidiče=zastávka) není zastavením a stáním.
Vysvětlím, jedu za autobusem, on zpomaluje, bliká doprava a zastavuje. Je tam zastávka autobusu. Zárověň i přechod pro chodce. Na něm se nesmí předjíždět, takže to musím, stihnout před plnou čáru, nebo počkat až zastaví.
Už je to jasnější?
Tak mě to zajímá velice, jak to dopadne. Nevím, kdo je vinen, nejsem vyšetřovatel ani soudce. Ale:
Matka je blbá a pokud předala své geny potomkovi, tak se nedivím že zde málem zafungovaly Darwinovy zákony. Řidič automobilu mohl opravdu uplatnit větší dávku předvídavosti. Já osobně kolem zastávek a přechodů jezdím krokem, i když mezi poli nemám problém s překračováním rychlosti že je to o papíry. Ale hlavní jsou dvě věci: S policajty se nebavíme a udržovat kontakt s matkou poškozeného dítěte je pěkná kravina. Mlčet, mlčet, mlčet.
doplněno 30.05.13 20:19:Fízlové si tím, že vám doporučují to a to chtějí jen zjednodušit práci. Na$rat. Na nic jim nepřikyvujte.
doplněno 30.05.13 20:22:A pamatujte: Vše co řeknete může být použito-či lépe řečeno zneužito-proti vám. I to, co ve slabé chvilce mamině případně vyšeptáte do ouška. Takže bacha...
Nezavidim, blba situace... Ale to je vazne mozne, ze je zastavka busu par m za kruhacem a jeste na prechodu?
doplněno 30.05.13 22:48:Myslim, ze ten autobus porusil hodne pravidel, kazdopadne i to predvidani pri objizdeni je na miste, vidim to jako docela komplikovane...
doplněno 30.05.13 22:49:Kazdopadne uz nikam nepojedu bez nainstalovane a spustene kamery, to se myslim prave v techto situacich velmi vyplati.
Ta zastávka je jen a pouze u autobusu A, autobus B, měl čekat než A odjede a pak zajet k zastávce a nechat vystupovat přepravované. On zastavil nevím proč takhle daleko od zastávky, asi aby ho mohli chodci obcházet zepředua a naběhli si tak, pak jsem se byl před chvílí mrknout na brzdnou dráhu a musím posunou místo střetu o cca 10 cm za přechod, protože byl kontakt v ten moment co jsem dobrzdil, navíc malý kluk naskočil na kapotu nad kolem a zrcátka se hlavou netkl, takže se začínám přesvěčovat ,že pokud mi budou chtít vzít body, pujdu do toho s advokátem a musím to vyhrát. jen pak nevím koho označí za viníka aby zaplatil soudní výlohy
Tohle je určitě na právníka, půjde o slovíčkaření s "řidič má předvídat". Výklad policie o vaší 100% vině je ale špatný, na vašem místě bych se bránil a s jejich verzí nesouhlasil.
Autobus B porušil předpis zastavením na přechodu - měl čekat ještě před přechodem až se uvolní zastávka (blikal výstražnými světly?). Matka s dítětem nebyli na přechodu. Dítě se jí vysmeklo z ruky a vyběhlo přímo před vás tak, že vám nedalo šanci střetu zabránit.
Podle mne hlavní vinu má E, velkou spoluvinu B a malou spoluvinu C (nepředvídal). Pokud B blikal výstražnými, tak je hlavní viník C a E by měla maximálně spoluvinu. Ovšem pokud dítě naběhlo do stojícího auta, tak je viník F, protože C předvídal a stačil zastavit (k tomu E má zodpovědnost za F). - opravdu půjde o slovíčkaření a chtělo by to dobrého právníka...
Pro příště - vždycky počítejte že zpoza autobusu někdo vyběhne (stává se to často), při míjení autobusu koukejte dolu před přední kola, mezerou tam bývají vidět nohy a můžete reagovat rychleji (a když stihnete zastavit tak auto za váma nedobrzdí a na chodce vás dostrká
No nevím, jezdil jsem cca 15let a vždy nás učili, že šofér autobusu nesmí vypouštět osoby kde se mu zachce. Pokud by si někdo zlomil nohu při vystupování jinde než na zastávce, mohl by mít problém. Z toho důvodu bych já jako šofér nemohl ani předpokládat, že by mi zpoza toho autobusu někdo mohl vyběhnout, když zastávka je až o kus dál. Kdyby ten autobus zastavil těsně za prvním autobusem, pak problém nevidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.