Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dítě mi vběhlo před auto

Od: ocyl* odpovědí: 23 změna:

Zdravím všechny a v příloze zasílám svou novou zkušenost.

Chci se zeptat na Vaše názory ke vzniklé dopravní události. Po střetu byla na místo pro jistotu přivolána záchranka, policie přijela nezvaně také, tím je to vše zaznamenáno a povede se řízení i přesto, že se nic 6-ti letému chlapci nestalo a matka přiznala svou chybu. Při sepisování mi přesto policisté tvrdili, že to byla jen moje vina, že jsem měl předvídat a jet tak, abych zastavil bezpečně před přechodem, že si nemám zbytečně brát drahého advokáta a neodvolávat se, že to bude jen podmínka a body a snažili se celou tu situaci zkonstruovat tak, abych se cítil být jednoznačně vinen jen já.

Já ale nejsem žádný recidivista, dodržuji zákony a přesto doplácím na chyby ostatních.

S matkou dětí udržujeme od události stály kontakt a shodujeme se na mé nevině, a že bych měl být trestán až jako ten poslední.

Ty co tento příběh zajímá budu dále informovat o průběhu vyšetřování atd...

Děkuji za Vaši podporu...

doplněno 30.05.13 19:43:

- A -

Autobus stojící u autobusové zastávky pro nástup a výstup přepravujících osobám

- B -

Autobus se signalizací pravým blinkrem odbočuje z kruhového objezdu a zajíždějící ke krajnici přes šrafované čárky, bezdůvodným zastavením omezil vozidlo C jedoucí za ním, překryl veškerá dopravní značení o přechodu pro chodce, zablokoval jej v celé jeho šíři a umožnil nástup a výstup přepravujícím osobám

- C -

Řidič vozidla na kruhovém objezdu za autobusem řádně odbočuje a záchranným manévrem se výhne nebezpečně zastavujícímu autobusu zasahujícímu zadní částí do kruhovéo objezdu, dále po minutí autobusu řidič pokračuje předvídající další možné nebezpečí před autobusem, v tom vyběhne zády otočené 6 leté dítě F, které se vytrhlo z ruky matce E, vedoucí 4 leté dítě D. Řidič strhne volant do protisměru, čím riskuje střet s vozidly v protisměru a dupne na brzdu. Řidič dělá vše pro to aby dítě minul přední částí nárazníku a dobrzdit tak,aby jen nekontaktoval pravým zrcátkem vozidla. Po probrždění po uklouzané barvě přes celou šíři přechodu pro chodce při závěrečném dobrždění a zastavení vozidla C běžící/poskakující dítě naskočí přes pravý blatník a narazí vlastní vahou hlavičkou na kapotu vozidla, při odražení si podře koleno pravděpodobně o vozovku.

- D -

4 letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku

- E -

matka vedoucí děti obcházející autobus mimo přechod pro chodce vstupující do vozovky

- F -

6-ti letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku, ještě před autobusem se vysmekává z ruky a vběhává mimo přechod zpoza autobusu do vozovky bezprostředně před blížícím se vozidlem C

Dítě mi vběhlo před auto

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ocyl*
hodnocení

- A -

Autobus stojící u autobusové zastávky pro nástup a výstup přepravujících osobám

- B -

Autobus se signalizací pravým blinkrem odbočuje z kruhového objezdu a zajíždějící ke krajnici přes šrafované čárky, bezdůvodným zastavením omezil vozidlo C jedoucí za ním, překryl veškerá dopravní značení o přechodu pro chodce, zablokoval jej v celé jeho šíři a umožnil nástup a výstup přepravujícím osobám

- C -

Řidič vozidla na kruhovém objezdu za autobusem řádně odbočuje a záchranným manévrem se výhne nebezpečně zastavujícímu autobusu zasahujícímu zadní částí do kruhovéo objezdu, dále po minutí autobusu řidič pokračuje předvídající další možné nebezpečí před autobusem, v tom vyběhne zády otočené 6 leté dítě F, které se vytrhlo z ruky matce E, vedoucí 4 leté dítě D. Řidič strhne volant do protisměru, čím riskuje střet s vozidly v protisměru a dupne na brzdu. Řidič dělá vše pro to aby dítě minul přední částí nárazníku a dobrzdit tak,aby jen nekontaktoval pravým zrcátkem vozidla. Po probrždění po uklouzané barvě přes celou šíři přechodu pro chodce při závěrečném dobrždění a zastavení vozidla C běžící/poskakující dítě naskočí přes pravý blatník a narazí vlastní vahou hlavičkou na kapotu vozidla, při odražení si podře koleno pravděpodobně o vozovku.

- D -

4 letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku

- E -

matka vedoucí děti obcházející autobus mimo přechod pro chodce vstupující do vozovky

- F -

6-ti letý chlapeček jdoucí s matkou za ruku, ještě před autobusem se vysmekává z ruky a vběhává mimo přechod zpoza autobusu do vozovky bezprostředně před blížícím se vozidlem C

hodnocení

0x

Můžete sem umístit protokol od polici, abychom slyšeli "druhou stranu mince"?

hodnocení

0x

já myslím že je prakticky nemožné vždy předvídat protože to bych musel po městě jezdit krokem aby mi náhodou nevyběhlo děcko z pozaauta... pokud to bylo mimo přechod tak bych to jednoznačně nesvaloval na řidiče.. a autobus nemá co stát na přechodu pro chodce

Ale honzasi, ty si protiřečíš. Na jednu stranu píšeš, že není možné předvídat a na druhou připouštíš, že by ti zpoza auta mohlo vyběhnout dítě?

to neni protiřečení.. to je konstatování faktu.. když jedeš kolem aut zaparkovaných podélně na parkovacích pístech, nahlížíš za každé auto jestli tam není dítě? jedeš tak abys zastavil? proto píšu že to snad ani není možné vždy předvídat..

Možná jsem divnej, ale opravdu počítám s tím, že mi tam může vyběhnout nějakej bastard. Podle toho jedu.

Honzo,

Velice nerad někomu sděluji, že se mýlí, proto se Vás zeptám,

mapy.cz/... (50°17.287"N, 15°4216.399"E)

zde je přechod pro chodce a u něj je zastávka autobusu. Jako řidič autobusu byste zastavil kde?

a zde opět

50°136.327"N, 15°4539.836"E

Na zastávce?

maps.google.cz/...

doplněno 30.05.13 21:10:

*zed*Odkaz je blbě

doplněno 30.05.13 21:20:

maps.google.cz/...

Jistě, koukněte do protisměru, vidíte čekárnu a označník zastávky?

Denně tam jezdím několikrát. Další problém je, že nemůžete autobus předjet, páč musíte počkat až zastaví! Víte proč?

Já Vám nějak nerozumím. Až autobus zastaví, tak jej objedete?

doplněno 30.05.13 21:47:

A jinak řidič autobusu samozřejmě na té zastávce zastavit vozidlo může.

doplněno 30.05.13 22:03:

Ono totiž na přechodu se nesmí zastavit a stát. Ovšem zastavení vozidla (nezávisle na vůli řidiče=zastávka) není zastavením a stáním.

Vysvětlím, jedu za autobusem, on zpomaluje, bliká doprava a zastavuje. Je tam zastávka autobusu. Zárověň i přechod pro chodce. Na něm se nesmí předjíždět, takže to musím, stihnout před plnou čáru, nebo počkat až zastaví.

Už je to jasnější?

Dítě mi vběhlo před auto #2

E

Ernie, Milan má určitě na mysli protisměr. Ale kdo chce psa bít, ...že?

Kdo chce bít psa? Dám mu do držky!

pardon, nějak si neuvědomuju že bych někde viděl přechod protínající zastávku, ale připouštím že jsem ještě neviděl všechno na světě.. nicméně podle popisu autora si nejsem jistý jestli řidič zastavil na zastávce, když jezdí přes zebru...

hodnocení

0x

Tak mě to zajímá velice, jak to dopadne. Nevím, kdo je vinen, nejsem vyšetřovatel ani soudce. Ale:

Matka je blbá a pokud předala své geny potomkovi, tak se nedivím že zde málem zafungovaly Darwinovy zákony. Řidič automobilu mohl opravdu uplatnit větší dávku předvídavosti. Já osobně kolem zastávek a přechodů jezdím krokem, i když mezi poli nemám problém s překračováním rychlosti že je to o papíry. Ale hlavní jsou dvě věci: S policajty se nebavíme a udržovat kontakt s matkou poškozeného dítěte je pěkná kravina. Mlčet, mlčet, mlčet.

doplněno 30.05.13 20:19:

Fízlové si tím, že vám doporučují to a to chtějí jen zjednodušit práci. Na$rat. Na nic jim nepřikyvujte.

doplněno 30.05.13 20:22:

A pamatujte: Vše co řeknete může být použito-či lépe řečeno zneužito-proti vám. I to, co ve slabé chvilce mamině případně vyšeptáte do ouška. Takže bacha...

asd*

Ernie - s tou blbostí matky opatrně. Děcka i když hlídáš jak nejlíp dovedeš, tak všechno uhlídat nejde, obzvlášť když provedou něco nečekaného jako třeba to že se jí vyškubne z ruky. To by ho musela mít na řetězu... Až budeš mít děti tak to pochopíš.

buss
hodnocení

0x

F

Toto jsou dost blbé nehody, ale vizte mj. § 16, už jste ohrozil. Zde je třeba vždy uvažovat, že jsou tací, kteří přechází před busem. Takže je třeba jet tak, abych stačil zastavit. Podmínka bude za co když se mu nic nestalo?

jarda3*
hodnocení

0x

Nezavidim, blba situace... Ale to je vazne mozne, ze je zastavka busu par m za kruhacem a jeste na prechodu?

doplněno 30.05.13 22:48:

Myslim, ze ten autobus porusil hodne pravidel, kazdopadne i to predvidani pri objizdeni je na miste, vidim to jako docela komplikovane...

doplněno 30.05.13 22:49:

Kazdopadne uz nikam nepojedu bez nainstalovane a spustene kamery, to se myslim prave v techto situacich velmi vyplati.

ocyl*
hodnocení

Ta zastávka je jen a pouze u autobusu A, autobus B, měl čekat než A odjede a pak zajet k zastávce a nechat vystupovat přepravované. On zastavil nevím proč takhle daleko od zastávky, asi aby ho mohli chodci obcházet zepředua a naběhli si tak, pak jsem se byl před chvílí mrknout na brzdnou dráhu a musím posunou místo střetu o cca 10 cm za přechod, protože byl kontakt v ten moment co jsem dobrzdil, navíc malý kluk naskočil na kapotu nad kolem a zrcátka se hlavou netkl, takže se začínám přesvěčovat ,že pokud mi budou chtít vzít body, pujdu do toho s advokátem a musím to vyhrát. jen pak nevím koho označí za viníka aby zaplatil soudní výlohy

asd*
hodnocení

0x

Tohle je určitě na právníka, půjde o slovíčkaření s "řidič má předvídat". Výklad policie o vaší 100% vině je ale špatný, na vašem místě bych se bránil a s jejich verzí nesouhlasil.

Autobus B porušil předpis zastavením na přechodu - měl čekat ještě před přechodem až se uvolní zastávka (blikal výstražnými světly?). Matka s dítětem nebyli na přechodu. Dítě se jí vysmeklo z ruky a vyběhlo přímo před vás tak, že vám nedalo šanci střetu zabránit.

Podle mne hlavní vinu má E, velkou spoluvinu B a malou spoluvinu C (nepředvídal). Pokud B blikal výstražnými, tak je hlavní viník C a E by měla maximálně spoluvinu. Ovšem pokud dítě naběhlo do stojícího auta, tak je viník F, protože C předvídal a stačil zastavit (k tomu E má zodpovědnost za F). - opravdu půjde o slovíčkaření a chtělo by to dobrého právníka...

Pro příště - vždycky počítejte že zpoza autobusu někdo vyběhne (stává se to často), při míjení autobusu koukejte dolu před přední kola, mezerou tam bývají vidět nohy a můžete reagovat rychleji (a když stihnete zastavit tak auto za váma nedobrzdí a na chodce vás dostrká ;)

ocyl*
hodnocení

Děkuji moc za rady, právníka si tedy přizvu určitě, posudky a doplnění / úprava výpovědi mne tímto asi neminou. Od těch poliajctů bylo hned divné, jak se jen zeptal jestli to místo střetu bylo na začátku přechodu a uďelal křížek, tak jsem mu říkal, že ke kontaktu došlo až na konci mého dobrždění a on udělal křížet na konci přechodu, přesto že moje levé kolo bylo přesně na konci přechodu v protisměru a pravé kolo přesně na středové čáře za přechodem, takže podle Část první Zákon o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu) Hlava II: Provoz na pozemních komunikacích Díl 3: Pravidla provozu na pozemních komunikacíchOddíl 5: Zvláštní ustanovení pro chůzi, jízdu nemotorových vozidel, jízdu na zvířeti a vedení a hnaní zvířat Chůze §54 (2) - Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. mne to dítě omezilo a donutilo změnit směr tím že vběhlo před bezprostpřivlozidlo (3) - Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy; nachází-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. a ještě pár paragrafů k tomu autobusákoviOddíl 1: Jízda vozidlyZastavení a stání§26(1) - Otevírat dveře nebo boční stěny vozidla, jakož i nastupovat do vozidla nebo vystupovat z něho se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích.§27(1) - Řidič nesmí zastavit a státa) v nepřehledné zatáčce a v její těsné blízkosti, b) před nepřehledným vrcholem stoupání pozemní komunikace, na něm a za ním,c) na přechodu pro chodce nebo na přejezdu pro cyklisty a ve vzdálenosti kratší než 5 m před nimi, d) na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní; tento zákaz neplatí v obci na křižovatce tvaru "T" na protější straně vyúsťující pozemní komunikace, e) v připojovacím nebo odbočovacím pruhu, f) u zastávky tramvaje, autobusu nebo trolejbusu bez nástupního ostrůvku v úseku, který začíná dopravní značkou "Zastávka autobusu", "Zastávka tramvaje" nebo "Zastávka trolejbusu" a končí ve vzdálenosti 5 m za označníkem zastávky, a tam, kde taková dopravní značka není, ve vzdálenosti kratší než 30 m před a 5 m za označníkem zastávky; je-li prostor zastávky vyznačen vodorovnou dopravní značkou "Zastávka autobusu nebo trolejbusu" nebo "Zastávka tramvaje", platí tento zákaz jen pro vyznačený prostor, g) na železničním přejezdu, v podjezdu a v tunelu a ve vzdálenosti kratší než 15 m před nimi a za nimi,h) v místě, kde by vozidlo zakrývalo svislou dopravní značku nebo vodorovnou dopravní značku "Směrové šipky" nebo "Nápis na vozovce", i) ve vyhrazeném jízdním pruhu, j) v jízdních pruzích vyznačených na vozovce mimo pravého jízdního pruhu, k) ve vzdálenosti kratší než 5 m od začátku a konce vodorovné dopravní značky "Podélná čára souvislá" nebo nástupního ostrůvku tam, kde by mezi touto dopravní značkou nebo nástupním ostrůvkem a vozidlem nezůstal volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m, l) na mostě, m) v tunelu; to neplatí v případě nouzového stání na místě označeném dopravní značkou "Nouzové stání"; v případě nouzového stání musí řidič vypnout motor, n) před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci, o) na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno; to neplatí, jde-li o zastavení a stání, které nepřekročí dobu tří minut a které neohrozí ani neomezí ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, popřípadě neomezí řidiče vozidel, pro něž je parkoviště vyhrazeno, p) na tramvajovém pásu, r) na silniční vegetaci, pokud to není povoleno místní úpravou provozu na pozemní komunikaci, s) na jiných místech, kde by tím byla ohrožena bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména jízda ostatních vozidel. a něco pro řidiče C Díl 1: Účastníci provozu na pozemních komunikacíchPovinnosti řidiče§5(1) - Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 dále povinen a) užít vozidlo, které splňuje technické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem2), b) věnovat se plně řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích, c) přizpůsobit jízdu technickým vlastnostem vozidla nebo fyzickým vlastnostem zvířete,d) dbát zvýšené opatrnosti zejména vůči dětem, osobám s omezenou schopností pohybu a orientace6), osobám těžce zdravotně postiženým a zvířatům, brát ohled na vozidlo přepravující děti, řidiče začátečníka nebo osobu těžce zdravotně postiženou označené podle prováděcího právního předpisu a na výcvikové vozidlo označené podle zvláštního právního předpisu4),doplněno 31.05.13 17:30: Ješe něco co mi hraje do karet, ten kluk si sice dal bradou o kapotu, to ale protže poskakoval až naskočil, ale protože mu nespadly ani brýle z nosu, podle mého se nedá mluvit o nárazu autem do dítěte.

stirecek*
hodnocení

0x

No nevím, jezdil jsem cca 15let a vždy nás učili, že šofér autobusu nesmí vypouštět osoby kde se mu zachce. Pokud by si někdo zlomil nohu při vystupování jinde než na zastávce, mohl by mít problém. Z toho důvodu bych já jako šofér nemohl ani předpokládat, že by mi zpoza toho autobusu někdo mohl vyběhnout, když zastávka je až o kus dál. Kdyby ten autobus zastavil těsně za prvním autobusem, pak problém nevidím.

rengea
hodnocení

0x

Každopádně k doplňujcímu výslechu u vyšetřovatele jít už s advokátem,tam už jde opravdu o právní kvalifikaci Vašeho přestupku nebo tr.činu.Pak už jde o každé slovo které řeknete a vyšetřovatel zapíše a vy podepíšete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]