Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám Toyotu Celicu 1.6sti. Správně se do ní dává olej 5w30, ale jelikož má najeto 230 tisíc, nebylo by lepší, kdybych přešel na olej 10w40? Zkrátka na klasiku? Přeci jen si pořád říkám, že 5w30 je strašně řídký. Co si o tom myslíte? Děkuju.
Co na to říká výrobce? 6e tam může jít olej 10W40 nebo jen 5W40?
Pkd vím výrobce stanovuje nějakou klasifikaci oleje a většinou na viskózní klasifikaci až tak nezáleží! Důležitější je SAE,API a ještě oborová klasifilace jako VW,MB,PSA ... a tyto nutno dodržet! U mého jsou dva dle viskozity-5 nebo taky10W40 ale dvě normy PSA!
Navíc mám zkušenost-pokud se přejde na "hustší" a ztrácí se ,např mezi výměnami litr oleje,tak po přechodu se místo litru ztratí +- 0.8l místo 1l. a ty dvě deci nemají vliv !
Držel bych se specifikace výrobce. Pokud bys přece jen chtěl "hustší", dopočučuju 5W40, je to zlatá střední cesta, kterou nejde nic zkazit.
BTW Málokterý výrobce udává jen jednu viskozitní třídu, u starších aut se používaly výkonové specifikace API (nesmíš použít nižší výkonovou specifikaci) a viskozitní třídy byly doporučeny podle podnebí nebo převažujícího provozu.
Tak všem děkuju za odpovědi. Takže 10w40ka je tedy v pořádku, ale teď mi jde o to, kterou? Prostě přijdu do krámu a vezmu si nějakou 10w40ku? Jsem z toho nějakej zmatenej
Veškeré povídání o olejích zde:
10W40 je jen tekutost oleje za daných teplot. 10W40 nateče do studeného motoru při raním startu rychleji, než 15W40. Proto se 15W40 nepoužívá u motorů s hydroštely (většinou) a s turbem.
Záleží na výkonostní třídě a co za třídu doporučuje výrobce motoru (opět nemluvím o značení 10W40 což je jen údaj teploty - tekutosti).
Tohle si postahuj. Bude se to hodit
Zdarvím, taky něco přidám. S tou rychlostí mazání u různých hustot to je pravda, ale je třeba brát v potaz také zvýšení či snížení tlaku oleje změnou jeho hustoty. Prostě olejové čerpadlo je nějak navrženo a pokud není extra vymleté, což být nemusí, tak hustější olej může mít problém vytlačit a přidírání je na světě. Ne že by se to zastavilo hned, ale do příští výměnu už může být pozdě. Mazání je jedna z věcí, kterou se zabývá tribologie, což je věda jako p..e a klobouk před těmi odborníky na tuto problematiku. Stačí když jsem se dozvěděl, že i v obyčejném valivém ložisku vlivem tlaku při zatížení mění mazivo svou struktru při průchodu valivého tělíska. Na zlomek vteřiny se zněj stane prakticky tvrdá částice, které nemaže a pak zase normálně funguje. Proto jsou také odlišeny maziva do ložisek do různých tříd. Toto je velice zajímavá věc, ale přesahuje to rámec běžného vzdělání a také je to trochu OFF Topic.
Ještě jsem neslyšel o někom kdo zadřel,či zničil motor olejem (pokud nedolel či přelel) pokud to byl olej motorový. Výrobci a reklamy vám vymívají mozek . I ten nejlevnější olej z Kaufu 10w40 splnuje vše .To jenom majitel Htp si myslí ,že natankovaný želví pavr a značový olej mu udělá z auta nesmrtelné Ferrari. Servisuji v rodině cca 5aut a každé dostává ten nejlevnější olej na Severní Moravě co se dá sehnat...Polský Orlen Platinum Trysk polosyntetika kde litr stojí cca 50kč (kupuji vždy 50kg sud ). Pro pochybovače dodávám ,že tento olej používám již roky u různých značek. Vždy měnín do roka či 10000km.
Ano, říká se, a já tomu sám věřím, že je to tak. Říká se, že všechny oleje jsou úplně stejné, že se liší jen obalem. Myslím si totéž. Proto do svého druhého auto dávám obyčejní Carlson a dříve jsem do něj dával z Kauflandu. Vždy měním olej po 7 tisících, což myslím, že je pro motor to nejlepí. Jen se mi jedná o to, že teď vypustím tu 5w30 a jd mi o to, zda můžu dát 10w40. Zase tam dám Carlson a za půl roku ho vyměním. Pokud bude v akci Mogul za stejnou cenu, dám ten. Asi tak
Jak už tu několikrát zaznělo, rozhodující je specifikace oleje, kterou doporučí várobce motoru. Jeho doporučení vychází ze znalosti technologických postupů zejména při obrábění třecích ploch a ze znalosti jejich namáhání. Výrobce má samozřejmě zájem na to, aby se jeho vozidlo prodávalo pokud možno po celém světě, to obvykle znamená do různých klimatických podmínek. To je důvod, proč obvykle doporučí několik různách viskozních tříd oleje. Ale vždy musí tyto oleje splňovat specifikaci určenou výrobce. Takže ještě jednou - rozhodující je specifikace podle výrobce vozidla, nikoli viskozní třída oleje.
Ahoj. Žere, ale to je úděl těhlech aut. Druhý důvod je to, že 5w30 je poměrně drahý
Auto mám nedávno koupené. Chystám se měnit každých 7 tisíc kilometrů jako vždy. To je dvakrát do roka u mě. Právě proto je rozdíl, jestli dám za ten rok 3000Kč za olej nebo 1000Kč. Chápete...
Je drahý, protože je to docela atyp na naše podmínky. Dodržte to co píše výrobce, a něco málo se nahoru dát jít, zvláště pokud motor je již opotřebený. Jak často měníte? Myslím spíše km, než roky.
Ty 5w30 jsou většinou longlife oleje pro moderní dieselová auta s DPF filtry, proto jsou tak drahé. Z tohoto pohledu bych u benzíňáku vždycky doporučil 5w40 ... na ten 7tisícový interval klidně i "neznačkový", který já kupuju za zhruba 100 Kč/litr. Ta starší Toyota se pravděpodobně spokojí s 10w40, protože v době jejího vzniku se oleje 5W běžně nepoužívaly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.