Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Totálka vs. odečet hodnoty vraku

Od: xdosx* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

minulý týden jsem se stal účastníkem dopravní nehody, kterou jsem nezavinil. Mám Citroena ZX 1996 a je bouraný na přední část - nárazník, maska, blatníky, haupna, světla, hnuté nosníky - jasná totálka. Pojišťovna viníka - Uniqa

Pojišťovna mi dnes poslala výpočet pojistného plnění, který říká, že obyklá cena auta byla před poškozením 12 200 Kč. Od toho mi ovšem hodlají odečíst 5000 Kč za prodejné díly, takže mi chtějí vyplatit jen 7200 Kč! Jenže já žádné díly z auta prodávat nehodlám, ačkoliv jsem jich celkem hodně vyměnil - nemám totiž prostory (bydlím v paneláku) ani čas na rozebírání vraku. Chci ho nechat ekologicky zlikvidovat a vezmu si tak možná kola. Proto bych se rád zeptal, by mi pojišťovna na základě předložení dokladu o ekologické likvidaci vozidla vyplatila i těch 5000 Kč?

Přidal byste prosím někdo jakoukoliv radu, jak se nenechat od pojišťovny úplně oškubat? Jako poškozený bych měl mít právo na to, abych si po totální nezaviněné nehodě koupil jiné srovnatelné auto, což se 7200 Kč v ruce mi přijde jako hodně špatný vtip...

Koukal jsem i na ceny stejných modelů a přijde mi, že těch 12 500 je také poněkud málo, protože auto prošlo důkladnou opravou a bylo v současné době v dobré kondici, ale to pojišťovna vůbec nezohledňuje. Mohu vůbec podat námitku proti stanovené ceně auta před nehodou? Docela rád bych to udělal, ale jelikož mi nechtějí poslat kontakt na likvidátora .- jen obecnou emalovou adresu: likvidace.vozidla@uniqa cz

Předem děkuji za jakékoliv rady, jak se proti praktikám pojišťovnen bránit...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

3x

nízkonákladové pojišťovny mají snahu poškozeného ojebat...mého nabouraného passat ocenila TRIGLAV čáskou asi o 20 tisíc nižší...

Na nějakých elektonických aukcích kde se registrují obchodníci s vraky pojišťovna nabídne poškozené auto ( jeho fotky) a pak se draží...nejvyšší nabídka, to je cena "zbytků vozdla"

Pokud jset s částkou spokojen, trvejte na tom aby ty prodejní díly pojištovna prodala ...

Závěren . máte nárok na úhradu skutečné škody, podle občanského zákoníku i podle judikátu US, a pokud se chce Uniqa soudit, do toho...Vyparacujete znaelcký pousedk znalcem zu oboru kketrý posoudí hodnotu cvozidla před totálkou, mlže to stát 5 tisíc...

Vše nakonec v příapdě soudního sporu Uniqa zaplatí, pokud se Vás skutečně pokusila kráti na pojistném plnění

Osobně doporučuji mít vše pod kontrolou...Od samého počátku...komunikovat dopisy s doručenkou, jasně a srozumitelně formulovat své požadavky...hlavně mít patřičné argumenty a nepodlehnout tlaku

Požadujte jasnou kalkulaci,vysvětení jak dospěli k uvedené částce, zda vůbec auto viděšl nějaký odbotrníék za Uniqa, zda byl vypracován nějaká posudek nmebo jen zevrubná prohlídka auta atd...hledejte chyby potupů z jejich strany

Vy máte auto, možná servisní knížku, faktury za opravy, oni mají prd...Máte dostatek argumet k tomu aby Uniqa uhradila skutečnou škodu.

Opakuji - mějte vše pod kontrolou, komunikujte s nima v klidu a s rozvahou, vyše argumenty musí být jasné a srozumitelné...Jde vám jen o to na co máte ze zákona nárok tedy na íuhradu skutečné škody. Zbožná přání pojišťovny krátit vaše nároky nepodloženými argumenty a postupy které nemají oporu v zákoně ( znalecký standsard) musíte překazit.

xdosx*
hodnocení

Díky za dobrou odpověď. Je fakt, že jsem prozatím s pojišťovnou komunikoval 2x - jednou jsem nahlašoval škodnou událost v online formuláři a včera jim posílal oscanované podklady k šetření emailem.

Určitě budu požadovat vysvětlení, jak došli k ceně vozu před nehodou - vím jen, že na odstavném parkovišti byl nějakej člověk od pojišťovny, kterej si auto nafotil a dneska se mi ozval likvidátor s výpočtem totálky, takže to určitě posuzovali jen z fotek a cen podobných aut na trhu. Vůbec tedy nezohledňují aktuální technický stav auta. Opravy doložit bohužel nemohu, něco jsem si dělal sám a něco kamarád, takže doklady nemám...

Komunikaci formou doporučených dopisů začnu praktikovat hned zítra. Zavolám na infolinku, co dělat v případě, že nesouhlasím s výpočetem totální škody. A budu trvat, aby pojišťovna prodejní díly prodala! Já se tím přece nebudu zabývat...

nu*

Pojišťovna také nemá faktury a neví zda je vy máte nebo nemáte, když přijde na lámání chleba, nastudujete si tzv, znalecký standard, o který s e opírají likvidátoři...

mechanické výpočty pojišťoven operujících hodnotami: datum první registrace ( tedy stáří vozidla) a počet ujetých kilometrů jim stačí k nepřesným výpočtům, ale i dokument nazvanýá Znalecký standard, jehož autory jsou "odborníci" z VUT Brno popisuje detailněji jak posuzivat jednotlivé skupiny exteriéru, interiéru atd a jsou tam stupně hodnocené stavu který může být lepší i horší...

Uniqa nví zda bylo auto perfektně připraveno na STK, po výměně rozvodů, repasi přední nápravy a kompletní výměně brzd atd, prot může být stav jednotlivých skupin lepší než běžný odpovídající stavu ujetých kilometrů...

S rozhodnutím o "totální" škodě asi moc nenaděláte, ale následně budete soustavně a systematicky rozporovat jejich "výpočty" skutečné škody a výši vyplacené částky...

zaměřil bych se na dvě věci:

1.) aby vyplatili částku která bude po odpočtu "zbytků" vozidla odpovádat skutečnému rozdílu

2.) aby jste zpeněžil i zbytky vozidla ve stanovené výši

Když budete mít na účtu tu částku podle bodu 1. můžete si "zbytky" vozidla prodat sám, za vyšší cenu neýž nabídne pojišťovna...k tomu i dokaldy, auto můžete dočasně vyřadit a pak odhlásit na kupce.

Vaším trumfem je to, že máte zbytka auta...Uniqa neví co uděláte, pravděpodobně to na vás zkusí jako na všechny další poskozené...snižit pojistné plnění jak to nejvíc půjde...

Vy musíte usilovat o to, aby pojišťovna uhradila skutečnou škodu, aby výpočet odpovídal realitě...No a v konečném důsledku můžete uvažovat i o tom, že pokud by se pokusila Unioqa krátit pojistné plnění, zaměstznáte i skutečného vinníka - toho kdo vás naboural a můžete mu sdělit že rozdíl budete pořadovat po něm...vy se můžete soudit s kým chcete, a že si dotyčný vybral nízkonákladovou pojišťovnou je jeho problém...

Jé bojoval o svých několik tisíc asi 3 měsíce, protoe aukce "zbytků vozidla" dopadla tak, že překupnik s bouranými auty po příjezdu prohlásil že poškození vypadá na fotkách jinak a že mi dá o pár tisíc méně, pak se to řešilo s pojištovnou a nakonec mi těch "několik tisíc" poslala s tím že dostanu od překupníka o to méně...

Pak jsem rozporoval její výpočty a dostal z nich ( a to právem ) dalších několikk tisíc, protže jsme se připravil a sdělil jim, že pokud budou trvat na svém chybném výpočtu, nechám si vypracovat podrobný znalecký posudek, na kterém jsme byl předem domluvený s člověkem který má v tomto oboru zkušenosti a solidní pověst, uvedl jsem pojišťovně i název renomovaného subjektu, s tím že pokud se nedomluvíme, budu veškeré náklady které mi tím / zbytečně vzuniknou/ požadovat po nichj...a že se jim těch pár tisdíc v konečném důsledku nevypaltí...nakonec jsem nafotil bourané auto a oslovil jiného velkého překupníka ( předpokládal jsme že také draží na těchto aukcích - a měl jsme pravdu) , zbytky jsem prodal za mojí cenu.

Člověk musí být vytrvalý, na Vaší straně je občanský zákoník a judikát US, protivníkem je subjekt kterému jde jen a jen o ZISK.

Samozřejmě v pojišťovně pracují jen lidé, můžete ještě jako bonus požadovat po nadřízeném likvidátora aby provedl revizi postupů svého podřízeného...jen je zaměstnejte, uvidí a pochopí že to nevzdáte a myslíte to vážně...i pjišťovny prohrávají soudní spory a pak se někdo zajímá o tom kdo z pojišťovny pochybil a co udělal blbě

Nakonec uspějete, oni pochopí že vás neojebou a také jim bude jansé, že necchete pojišťovnu poškodit, pokud to s tou částkou neopřeženete...chcete jen to, na co máte ze zákona NÁROK. Oprávněný.

biologist

Tak to nevím, asi jak která pojišťovna - co si vlastně představujes pod pojmem "nízkonákladová"? Já jsem u Slavie a nemůžu si na nic stěžovat. A ano, platí m tam mnohem míň než u konkurence, nechápu proč platit víc, zvlášť když ze spousty diskusí je patrné, že do problémů se člověk spíš dostane u gigantů typu Kooerativa, ČP...

kratast*
hodnocení

0x

obávám se, že ta cena odpovídá hodnotě vozu. ja kdyz mel nehodu tak mi vyplatili cestku minus cenu za vrak, na který mi sehnali kupce. takze si auto odvezl, zkuste se s nimi jeste nejak dohodnout.

ipazogucif
hodnocení

0x

Pokuď jsi si opravdu jistý, že tvé auto mělo větší hodnotu než 12500Kč, tak tu částku rozporuj viz jak psal už @nu .

Nejdříve ,než se do něčeho pustíš, tak si nastuduj, co jaká částka znamená. Nemůžeš po pojišťovně požadovat 2x vyplatit zůstatkovou hodnotu auta. Jednou peněžně a podruhé tím vrakem.

xdosx*
hodnocení

Děkuji za všechny odpovědi. Prokázání, že vozidlo mělo vyšší hodnotu zkusím nějak zajistit přes znalce, pokud nějakého seženu.

Více mě však trápí to, že mi pojišťovna odečetla 5000 Kč za díly, které z auta nebudu prodávat, jelikož ho nechám ekologicky zlikvidovat. Vezmu si z něj akorát kola. Pokud donesu na pojišťovnu doklad o ekologické likvidaci s nějakým dovětkem, že auto bylo kompletní, tak mi přece musí vyplatit i těch 5000 Kč? Je to přeci logické, ne?

jarda3*

No kdybyste nejak obesel tu likvidaci, tak ve srotu za vrak par tisic dostanete... A nektere likvidacni firmy vyplati nejaky tisic taky.

nu*
hodnocení

0x

stream.cz/...

doplněno 29.05.13 18:02:

finexpert.e15.cz/...

doplněno 29.05.13 18:02:

finance.idnes.cz/...

nu*
hodnocení

0x

Především by měla pojišťovna doložit, jak dospěla k částce 5000,- Kč...

Auto můžete klidně rozprodat na díly za 5 tisíc a odhlásit auto na pojišťovnu UNIQa---a doklady pak hodit do koše...auta v polopřevodu budou za dva rioky stejně ze zákona prohjlášena za zaniklá a dokaldy za zničené...vyřeší se to samo*smich*

xdosx*
hodnocení

Tak jsem včera dostal zprávu od kanceláře na ochranu práv poškozených, že na základě dokladu o EKO likvidaci mám nárok na vrácení částky 5000 Kč, která mi byla odečtena. Dnes zajdu na pojišťovnu, abych jim to oznámil, nikoliv se zeptal, jestli je to možné :) Doufám, že to vyjde...

Každopádně mě ještě nepadlo, že na voze jsem měl roční dálniční známku a její užívání mi bylo nehodou rovněž znemožněno. Myslím, že i v tomto případě by se dalo uspět na náhradu škody...nemáte někdo takovou zkušenost?

Předem díky.

asd*

Známka by mohla jít vyměnit... Pokud ne, tak máte nárok na náhradu škody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]