Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
nechám si v dohledné době na autě navařit lemy a prahy. Domluvil se s tím člověkem, co mi to bude dělat, že si barvu obstarám sám. Nechci to mít od profíka na velké prachy a tak si to všechno jen stříknu sprejem. Chtěl bych se ale zeptat, co všechno a v jakém pořadí byste mi doporučili na to nanést. Počítám, že vezmu nějakou antikorozní základovkou barvu, nanesu ji štětcem, smirkem popř. zarovnám dorovna a na to stříknu lak. Co byste mi ještě poradili? Děkuju
Rádce radí dobře, po odborné stránce není co dodat. Po mých zkušenostech bych ale volil levnější variantu. Karoserie je dnes ve výrobě metalizovaná. Jak na ni ale při opravě šáhneš CO-očkem, metaliza je pryč, a ať děláš, co děláš, za dva roky se i na nejkvalitnějším laku začnou objevovovat nahnědlé flíčky, -začínající rez. Takže já bych raději volil levnější opravu, a počítal bych do budoucna s přebroušením a s novým lakem. To je jen můj názor, rozhodnout se musíš sám.
"Co byste mi ještě poradili?"
Pokud je to staré auto na doježdění, případně ho budete používat jako pracovní (převoz materiálu) a jde Vám jen o to, aby to netlouklo na první pohled do očí, je Váš postup použitelný. Pokud to má ale k něčemu vypadat a pár let to vydržet, poradil bych svěřit to někomu, kdo o tom něco ví. Já vím, že tuhle odpověď slyšet nechcete, ale dobrý lak vyžaduje patřičné vybavení a zkušenost. Když to budete stříkat sprejem, tak i kdyby se Vám povedlo udělat základ sebedokonaleji (což Vámi popsaným způsobem rozhodně neuděláte), zahubíte vzhled celého autaI. Sprej je vhodný na drobné opravy, určitě ne na stříkání větších ploch.
Dle mě by měl být postup takový, po vyvaření přechody vyrovnat do naprosté roviny, sváry zbrousit, dorovnat tmelem-tím zeleným, zbrousit smirkem, poté stříknout plničem, po vyschnutí plničem zbrousit smirkem zrnitostí 1000-1200 pod vodou,poté je možné srříknout finální lak, na větší plochy je lepší stříkat kompresorem a pistolí, já osobně spreje nemám rád.Spreje jsou tak na malé kousky, co se týče barvy tak na 2 lemy,2 prahy bych to viděl 6-7 dc barvy. plniče tak 8 dc. Pokud by se díly stříkaly celé. Ještě je dobré vystříkat ty nové prahy antikorozní ochranou, dělá se to tak, že se udělá v prahu malé dirka a specialní pistolí se vystříká vnitřek.
Barvu vám namíchají přímo podle kodu barvy vašeho auta,po nastříkání okolní díly jako dveře atd rozsleštič, je dobr leštička. je to vlastně flexa s regulací otáček, ale lze použít i vrtačka s molitanovým kotoučem, pastu bych použil něco na oživení laku, jde to i tempem.
ještě se zapoměl dodat: po vytmelení s tmel brousí brusný papírem zrnitostí 100-120- toto se brousí nasucho a pod papír nějaký prkénko,brousí se jakoby do kříže- pokud by si brousil bez prkénka, nebo podložky, nadělal by si tam ,, lavory,, a vše vyleze na finálním laku. Ten plnič se brousí smirkem 1000 pro normální barvu a 1200 pro metalízu. Vše rádně odmastit, a hlavně důkladně vybrousit, každá nerovnost ti vyleze na finálním laku!
Jestli by si lem stříkal třeba do půkly, tak se to dlá tak že se nastříká pouze část která byla opravována, poté se to stříkne a přechod mezi starou a novou barvu (nová barva se již nebrousí jen ta,, stará,, se zbrousí smirkem o zrnitosti 2000 pod vodou, zbroušený povrch musí být matný, nikde nesmí být lesklý flíček, a poté se to brusnou pastou rozsleští, nejlépe leštičkou, ručně to jde taky, ale pak bolej ruce :D Jakou brusnou pastu používám turplewax, někdo používí G3
. sNAD JSEM TROCHU POMOHL, KDYBYCH NĚKDE UDĚLAL CHYBU, RÁDCI TADY MĚ OPRAVÍ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.