Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hřeje se i nové ložisko kola - Favorit

Od: solenza* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, všem. Chtěl bych Vás poprosit o radu, kde by mohla být závada. V lednu 2013 jsem byl na STK, kde mi do B závad napsali mimo jiné také nadměrné vůle v zadní náravě. Protože byl všude sníh a já nemám dílnu, svěřil jsem opravu auta servisu, kde mi vyměnili pravý silentblok na zadní nápravě. Vše bylo v pohodě a auto prošlo technickou kontrolou. Od té doby jsem s autem jezdil sám nebo maximálně ve 2 lidech a všechno v pohodě. Jak ale šel čas, byl jsem s autem na cestě cca 280 km a asi 30 před koncem cesty se začalo v zatáčkách ozývat pravé zadní ložisko, které do té doby sloužilo naproto bez problémů Jeli jsme 3 lidi. Poté jsem auto používal zase jen já a bylo vše v pořádku. Ložisko se již neozvalo. Jednoho dne jsme ale vyjeli ve 3 lidech cca 40 km od domu a ložisko zase začalo hučet. Když jsme jeli domů, ložisko se zahřálo, až se vypálilo mazivo a začalo to v něm škubat a zvětšila se vůle v uložení kola, navíc se horkem zavzdušnily brzdy. Zastavili jsme v servisu aby nám auto opravili s tím, aby se podívali ještě na brzdy domů se nám již s autem dojíždět nechtělo kvůli závadám. OK, vyměnilo se ložisko a bylo to zase nějaký čas v pohodě, auto jsem používal jenom já, nebo ,max 2 lidi. Ale dneska jsme zase jeli cca 40 km 3 lidi v autě a po cca 30 km jízdy začalo nové ložisko z ničeho nic silně hučet. Přišlápl jsem trochu brzdu a ložisko ihned hučet přestalo. Po dojetí do cíle jsem obešel auto a zjistil, že teplota krytu náboje pravého zadního kola včetně bubnu je cca 80 °C. Proto bych se Vás chtěl zeptat, zda by nemohl být problém v instalaci nového silentbloku, kdy změna v uložení nápravy může způsobovat posobení nadměrných sil na pravé zadní kolo a tedy i na ložiska. Jakmile v autě někdo vzadu sedí, pravý zadní náboj kola se silně zahřívá. Když jedu sám, je to v pohodě a náboj má provozní teplotu. Na co mi doporučujete se zaměřit. Mohlo by uložení nápravy způsobovat takové namáhání ložisek, že i nové ložisko by se silně zahřívalo? Děkuji za tipy. Auto Škoda Favorit 136 r.v. 1990

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinhajek*
hodnocení

3x
Tohle se stává, když má někdo levý pazoury a ložisko přetáhne. Ta matice se utahuje jen slabě, tak aby tam nebyla vůle ale aby šlo bubnem bez namontovaného kola volně otáčet. Když se to přežene, vyteče s obou ložisk mazivo a začnou hučet.
solenza*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Nad touto možností jsem také přemýšlel, ale tak snad předpokládám, že když jsem práci svěřil servisu, tak tuto chybu můžu vyloučit. Každopádně pokud bude zítra náboj kola po jízdě zahřátý, zajedu na reklamaci.

doplněno 23.05.13 22:47:

Jde mi spíše o to, zda nový silentblok může způsobit tak velké změny v uložení nápravy, že by na kolo (ložiska) působili třeba boční síly, které by mohly způsobovat zahřívání ložisek.

doplněno 23.05.13 22:56:

Působily síly. Každopádně po vyřešení problému dám vědět, co to způsobovalo. Snad se to brzo vyřeší. Buben sundávat nebudu, na opravu mám záruku 6 mesíců, tak aby se nevymlouvali, že se v tom někdo hrabal, proto to dělá.

hodnocení

2x

Něco jiného

Uložení nápravy to asi nebude - pokud vím Favorit má klasickou vlečenou torzní příčku, žádný multilink. Já bych spíš tipoval na krátké lanko k ruční brzdě nebo zaseknutou rozporku v bubnu. Nasedne dozadu víc lidí, lanko se natáhne nadoraz a částečně zablokuje pakny. Potom se vyhřeje ložisko a začne hučet.

solenza*
hodnocení

Nad touto možností jsem také uvažoval a přišla mi také jako dost pravděpodobná. Této možnosti by odpovídalo i zahřátí bubnu.

hodnocení

2x

Špatné nové ložisko

dát nový ložisko a skontrolovat lanovod ruční brzdy jestli nezůstává viset a skouknout samostav na zadní brzdě jestli chodí jak má

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]