Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za nevyřazené vozidlo ?

Od: rostin* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

rád bych se zeptal, zda mi hrozí dnes nějaká pokuta za to, že v evidenci vozidel je u mého jména uvedeno auto, které jsem před rokem 2004 prodal a provedl jsem tzv. polopřepis (odhlásil jsem sebe), ale nový majitel jej nepřihlásil? A s autem se stalo kdoví co.

Děkuji za odpověď, případně i za radu, jak dále.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mouse*
hodnocení

0x

Vám nic nehrozí, sice asi dostanete obsílku z ČKP, ale vy jste udělal vše, co jste měl, takže až ji dostanete máte 30 dnů na odpověď. Pošlete jim kopii kupní smlouvy a poukažte na to, že jste vozidlo řádně odhlásil a nový majitel je veden v polopřevodu. Jednat budou dál s ním a Vás nechají na pokoji. Pokud totiž není vozidlo přihlášeno na nového majitele, mají za majitele stále Vás - ale jen evidenčně. Právně majitelem nejste od podpisu kupní smlouvy. Dělat nemusíte opravdu nic, jen čekat.

rostin*
hodnocení

Problém je v tom, že kupní smlouvu nemám a techničák se mi kdysi vrátil zpět, že adresa neexistuje. Ale to samozřejmě můžu zapřít.

Takže taky čekat?

mouse*

Tak to je prekérka. Ale kupní smlouva musela existovat ne? Na jejím základě jste pravděpodobně rušil povinné ručení. Pojišťovna by měla mít její kopii - zkuste si jí vyžádat od nich. Nebo si ji napište znovu a opište údaje z techničáku z odhlášky. Je to sice podvod, ale pokud Vám kupec nahlásil falešné údaje, tak se asi nedá nic jiného dělat. Zkste nejdřív tu pojišťovnu, kde byla pojistka a uvidíte. Údaje nemusí být falešné, třeba se jen na uvedené adrese nezdržuje.

rostin*

Fyzicky to totiž prodával tchán, nebyl jsem u toho. A je to už 6 let, moc si na to nepamatuju. Zkusím tu pojišťovnu, snad něco existuje. Kdyžrtak ji vykouzlím.

Ona je taky otázka, zda ještě ten techničák mám, to bych byl úplně v pytli. Jsem se už párkrát mezi tím stěhoval.

Každopádně díky za rady a rychlé odpovědi.

Rostin

celp*

mouse Vám radí relativně správně,ale agentura kryštof ve své poradně říká něco jiného.Zkuste se podívat na její stránky.

rostin*
hodnocení

dotaz jsem podal, tak čekám. Díky.

rostin*
hodnocení

Tak už jsem se doma rozhlédl a našel oznámení pro pojišťovnu o prodeji auta a čestné prohlášení. Smlouva nebyla, ale tyto dva dokumenty mám orazítkované pojišťovnou i s datem.

Je tam uvedeno jméno, bydliště i rodné číslo kupujícího, takže bych snad měl být z obliga. Mám dokonce i fotokopii velkého TP, takže snad nic nehrozí. Bohužel ale smlouva není.

Počkám na dopis ČKP a odpovím.

Díky za pomoc všem!

Nebo jim sdělíte, že vozidlo stojí na soukromém pozemku a nemusíte proto platit pojištění.

rostin*
hodnocení

No já bych to raději zkusil napřed popravdě. Faktem je, že jsem to auto prodal. Smlouva nutná nebyla. A bylo mi úplně jedno, co s ním bude. Ale bohužel si stát za 5 let vzpomněl, že by se dalo vytřískat peníze i na tom. Pokud začnou házet klacky pod nohy, tak se nebude holt dát nic dělat.

Vaše rada není špatná. Je to jako s bolestí za krkem. Nedá se prokázat opak.

Díky.

rostine, jak a na čem stát chce vytřískat peníze?

rostin*

Možná je to špatně zvolené slovo. Jen mám dojem, že pod hrozbou dost vysoké pokuty (poplatku) si magistráty, případně ministerstvo dělá ve své nezvládnuté a možná i nezvládnutelné práci pořádek.

Zároveň je to dost podobné vybírání resp. donucení k placení poplatků za služby, které někteří prostě nepotřebujeme (napr. koncesionářské, OSA apod.). Podobné myslím tím, že za nimi jistě stojí silná lobby, stát se jen tak určitě nerovzpomněl. Tyto akce rostou jak houby po děšti.

Zkrátka a dobře, mám plné zuby placení všelijakých daní (podotýkám- platím vše) a poplatků. Člověk platí jako blázen za každou sprominutím blbost a až se z toho otřepete, vymyslí ještě něco štavnatějšího. Takže jsem trochu zaujatý při pohledu na podobné akce a předem nasraný :).

No ale myslím, že jsem asi trochu off-topic. Omlouvám se, tady to řečnění nepatří.

Pokud prohlásíte, že vozidlo stojí na soukromém pozemku, tak je to OK.

rostin*

Rozumím. Zřejmě víte, co říkáte. Díky.

rostin*
hodnocení

0x

přeposílám odpověď výše zmíněné agentury

10.02.2009 / 09:02:14
Vážený pane Svoboda, v případě že jste auto odhlásil na nového majitel již nefigurujete v registru jako majitel a tak by po Vás ČKP neměla nic vymáhat.

Takže babo raď *nevi*

nejsem sice baba, ale s čím ještě potřebujete poradit?

rostin*

S ničím, mám auto na soukromém pozemku *palec*

Tak je to OK. a nemusíte platit pojištění.

rostin*

a navíc prý nefiguruji v registru. Já su úplně šťastné. Akorát bych řekl, že agentura popřela celou debatu, v tomto případě úplně zbytečnou.

Takže se mi zdá, že jediná jistota je auto na soukromém pozemku využívané k ... jako kurník.

Je to delší, za to horší cesta! Toť naše heslo. Nic nejde jednoduše.

A kdybych byl co k čemu, tak si trhám vlasy za to, že trávím nad nesmyslem tolik času. Je jasné, že jednoznačný výklad neexistuje. Dám vědět.

Každopádně díky za informace. Jsem na tomto webu prvně, ale ne naposled. Dobrá práce.

fungujete v registru, ale neplatíte

rostin*

Snad tomu tak bude. Nechám se překvapit.

Díky a dobrou noc. Musím končit. Padám na hubu, usínám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]