Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičák na babetu

Od: baky* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda na tento stroj tw.xf.cz/... musíte mít řídičák na moto? .. Někdo říká že ne, někdo že ano, tak se jen pro jistotu zeptám.. Díky :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

ano na babetu je třeba řidičský průkaz

a při jízdě na babetě musíte mít i helmu pamatuju doby kdy to nebejvalo

hodnocení

0x

Tak tak. Řidičák být musí, dříve platil ten na malý motocykl, třeba na Pionýra, dneska je to už rozškatulkované víc.

Přílba povinná. Jela jsem jednou bez ní, jen kousek k benzínce s kanystrem, děda sekal zahradu a potřeboval trochu benzínu do sekačky. Jeli proti mě policajti, hned otočili a dalo mi moc a moc prošení, než mi odpustili pokutu. Od té doby si ten hrnec na hlavu beru, i kdybych jela jen 5 metrů. Člověk nikdy neví. *bzum*

Co je ale zajímavé, přestože babetka nemá SPZ, musí se z ní platit povinné ručení. Myslím, že na to hodně lidí zapomíná, když nemá SPZ, tak to svádí. Je fakt, že na mě doklad o zaplacení ale nikdy policajti nechtěli, i když mě na babětě už několikrát kontrolovali. Jaga.

axlik*

Platit povinné ručení se musí za vše co jezdí po veřejných komunikacích a má VIN kód, čili číslo karoserie.

petr123*
hodnocení

0x

Ten zmatek je díky tomu, že kdysi na podobné mopedy řidičák fakt být nemusel. Ale to už dávno neplatí.

nu*
hodnocení

0x

Babeta je moped se šlapadly a vztahuje se na něj zákon 361, takže ANO

Stačí ŘP B-čko nebo AM-ko

daniell*
hodnocení

0x

Ano je na něj potřeba , konkrétně řidičské opravnění skupiny Am (mopedy do objemu motoru 50ccm a maximální konstruční rychlosti 45 km) do tohoto babeta spadá , Skupina Am je od 15 let . Případně pokud máte oprávnění skupiny B (tedy na dvoustopá osobní motorová vozidla) tak můžete v klidu bzučet i na Babetě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]