Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propadlá technická - můžu na silnici?

Od: pokorny* odpovědí: 18 změna:

Dnes 5.2. mně na autě končí technická,kvůli velkým problémům se na kontrolu dřív než 6.2. nedostanu. Potřeboval bych poradit jestli mi ještě udělají opakovanou prohlídku a jestli s autem ještě vůbec můžu na silnici

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miljan*
hodnocení

1x

milajane, děkuji za dobrou odpověď a hlavně za podporu argumentem.

bellis*

zo milancukrar: V mých reakcích není ani slovo o tom, že by řidič s propadlou technickou hradil škodu. Jen ze zkušenosti vím, že se postoj pojišťovny změní okamžitě, jakmile zjistí, že máte o centimetr širší gumy, nesvítí vám zadní světla (i když třeba došlo k čelnímu nárazu), natož když máte prošlou technickou. Je jedno, jestli takovému autu budeme říkat technicky nezpůsobilé, přímo ohrožující, nebo jinak. Na cestě v tuto chvíli nemáte co dělat. Tedy když na cestě nebudete, nedojde k nehodě, které se účastníte, když tam jste. Taková je praxe. Pojišťovny se jednoduše kroutí, než pustí nějakou korunu a tím vám vše znepříjemní. Proto výše píšu, že pojišťovna nakonec vše zaplatí ale přístup se změní. Jinak máte pravdu.

bellisi, začínám chápat, Domníváte se, že by se pojištovna mohla vevléci ze zodpovědnosti uhradit škodu? Ale to jen když si to necháte líbit.

cituji: "nesvítí vám zadní světla (i když třeba došlo k čelnímu nárazu)" z tohoto důvodu určitě nikoliv. Musí nehoda mít přímou souvislost se závadou.

mouse*
hodnocení

0x

Zdravím, na STK den propadlou kontrolu neřeší, toho se bát nemusíte. Tedy alespoň tam, co to znám určitě ne, potvrdil mi to technik. Jediný problém může být s kontrolou policie, kdyby jste měl tu smůlu a zrovna Vás zastavili a kontrolovali, ale uvědomte si, že koukají hlavně na známku a když nebudete mít úplnou smůlu, že by chtěli kontrolovat nějakou svou databázi, tak Vás maximálně upozorní, že Vám technická tento měsíc končí. No a když jim řeknete, že na ní zrovna jedete, tak to bude v pohodě. Takže žádný strach a hurá zítra na STK - ale pozor je pátek a to mívají otevřeno někde jen dopoledne. Hodně štěstí.*palec*

bellis*

Přesně tak. Hlavně cestou nezaviňte dopravní nehodu. Jinak o nic nejde. Na STK si toho ani nevšimnou, silniční kontrola to nepozná.

co by se stalo, kdy způsobil nehodu? S propadlou technickou to vůbec nesouvisí.!

hodnocení

0x

Když jsme dostali auto od tchána, zjistili jsme, že již pět měsíců je propadlá technická. Na STK nám normálně techickou udělali,protože oni nejsou oprávněni udělovat pokuty, tudíž jestl je technická propadlá či nikoliv je nezajímá. Problé je, když jste zastaven policií tam není o čem debatovat. Nebo když způsobíte nehodu, pravděpodobně vše zaplatíte, protože auto nebylo schopné provozu na pozemních komunikacích.

Petře, to je špatná informace. Jak jste přišel na to, že: "vše zaplatíte, protože auto nebylo schopné provozu na pozemních komunikacích."

Bohužel se mýlíte, při kontrole Vám hrozí jen pokuta maximálně 2 500Kč.

OK, možná máte pravdu, někdo mi to kdysy říkal,tak nevím.

říká se to i dnes, bohužel to ale není pravda.

bellis*

To milancukrar: Pokud jste viníkem dopravní nehody s vozidlem, které na cestě nemělo co dělat, pojišťovna se k vám staví docela jinak. Pojišťovna za vás přebírá odpovědnost za škody způsobené provozem... ale to jen za jistých podmínek, které s autem bez platné TK nedodržujete. Pojišťovna to samozřejmě nakonec zaplatí. Ale přístup je jiný.

beliis:

mýlíte se, takto to není. Chcete říci, že pojedu s vozidlem, které má jeden den neplatnou technickou, pojedu na červenou, způsobím nehodu a škodu na mě bude vymáhat?

Tak to není!

tesyk*

Já bych řek, že principielně je jedno, jestli máte propadlou technickou den, nebo rok. STK je to jedno. Problém nastane v okamžiku, kdy Vás s tou propadlou chytí, nebo když máte nehodu. Je-li Vaše cesta směr domov-STK a je-li pracovní den, asi by to šlo usmlouvat, že jste teprve nyní dal auto do náležitého stavu a zrovna jedete na technickou, ale... Správně by to auto vůbec na silnici nemělo být a na STK by jste ho měl nechat přivést na vleku. Alespoň tak mi to řekli na STK letos 4.1., když mě propadla technická již 3.1. Jinak to, že máte na známce vyznačený konec TK třeba v březnu, ale ve skutečnosti končí kupříkladu již 3.března, tak se nenechte ukolébat tím, že se nic neděje. Můžete totiž narazit na chytrého policajta a on vás požádá o emisní knížku. A tam máte to datum celé. A je Vám k ničemu tvrdit, že emise a STK byly dělané v jiné dny. Propadlé emise jsou hodnoceny jako propadlá STK.

tesyku:

"principielně je jedno, jestli máte propadlou technickou den," ano naprostý souhlas

"Problém nastane v okamžiku, kdy Vás s tou propadlou chytí, " ano naprostáý souhlas- je to pokuat do výše 2500Kč.

"nebo když máte nehodu" nesouhlasím, nehoda by musela mít přímou souvislost se zněním: "které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích, tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích" přitom jiný zákon říká co je to tak závažným způsobem.

"správně by to auto vůbec na silnici nemělo být a na STK by jste ho měl nechat přivést na vleku" ano naprostý souhlas

"...končí kupříkladu již 3.března, tak se nenechte ukolébat..." ano naprostý souhlas

Většinou s Vámi souhlasím až na to odškodnění nehody.

tesyk*

Milane, jsem pojištěn u Wüstenrotu a vyjímám z podmínek:

Pojišťovna má proti pojistiteli právo na náhradu toho, co za něj platila,jestli-že prokáže, že pojistitelovo jednání vykazuje znaky jednání uvedeného pod některým níže uvedeným písmenem:

dále jsou různé podmínky, až odd 9.

porušením základních povinností při provozu vozidla na pozemních komunikacích, se pro účely těchto pojistných podmínek rozumí:

a)provozování vozidla, které svojí konstrukcí a technickým stavem neodpovídá požadavku provozu na pozemních komunikacích...

b)provozování vozidla, jehož technická způsobilost k provozu vozidla nebyla schválena.

Takže, vycházím-li z toho, že propadlá technická staví mé auto do pozice nezpůsobilé k provozování, tak v přímé souvislosti s touto skutečností dle bodu b)může pojišťovna po mě chtít i celou náhradu škody. Tedy, alespoň takhle to chápu já. Nic moc příjemného to není a budu Vám vděčen, když mi to vymĺuvíte.

tesyku, omlouvám se, ale je to chyba. "provozování vozidla, jehož technická způsobilost k provozu vozidla nebyla schválena" Toto není propadlá technická, fakt NE. Toto je pro vozidla, která nebyla schválena. Dost lidí si to plete, pak ještě nezpůsobilé vozidlo, to taky není neplatná technická.

Uvedu konkrétní příklad, Nové vozidlo, (pozor na chyták) po roce skončí platnost technické. Po roce a dva dny půjde rok staré auto na STK a nic mu nezjistí, páč je OK. To bylo ten jeden den neschválené?

Už je to OK?

jabraka*
hodnocení

0x

Chlapci,vy se zabýváte pojištěním,ale musíte si uvědomit,že škodu,třebas způspbenou špatným technickým stavem ,pojišťovna určitě uhradí,ale poškozenému,který ji utrpěl působením vašeho vozidla.Z povinného pojištění.Pokud máte havarijní,tam už se pojišťovna ptá o důvodu havarie a stanoví přímo v podmínkách důvody spoluúčasti.

Pokud se týče technické prohlídky,já na ni jezdím o měsíc před skončením platnosti.Ani se nijak nepřipravuji.Zkrátka přijedu,oni mi auto proklepou,a buď dají rovnou razítka,nebo dají jen dočasnou a za dva měsíce po opravě konkrétních závad se vrátím.Nemusím tedy předem zbavovat auto všech předpokládaných závad,a opravuji jen ty nutné.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]