Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sepsat kupní smlouvu na auto?

Od: oldrisek odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jak sepsat kupní smlouvu na auto. Našel jsem na netu několik vzorů, ale každý byl tak nějak odlišný, co bylo v jednom, nebylo v druhém a naopak. Byl by někdo ochoten poradit? Vím, že se to tu již řešilo, ale zákony se mění každou chvíli a každým dnem vychytralí parchanti objevují nové možnosti, jak ty zákony obejít a oklamat tak kupujícího.
Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nero33*
hodnocení

2x

Jako kupující můžete trvat na dodatcích ve smlouvě. Jste rovnocenná strana a smlouva znamená smluvit se na něčem. Tedy pokud budete chtít nějaké informace a úmluvy do smlouvy, měl byste na nich trvat a pokud se jedná o seriózního prodejce, měl by Vám vyjít vstříc. V každém případě, jak už zde říkal kolega, platí právo o zajatených závadách a pozdější reklamaci. Přikládám návrh smlouvy, kterou já používám jako prodejce

1/3

KUPNÍ SMLOUVA

SMLUVNÍ STRANY:

Prodávající:

Jméno a příjmení:

Rodné číslo:

Trvalé bydliště:

Číslo OP:

Kupující:

Jméno a příjmení:

Rodné číslo:

Trvalé bydliště:

Číslo OP:

uzavřeli níže uvedeného dne tuto

Kupní smlouvu

Článek I.

Prodávající je výhradním vlastníkem osobního automobilu (dále jen předmět koupě):

Tovární značka: RENAULT

Typ: MEGANE GRAND SCENIC 1,9 DCI

SPZ:

Datum 1. registrace: 25.11.2005

Číslo TP:

Číslo karosérie (VIN):

Barva karosérie: šedá metalíza

Stav tachometru: 60 549 km

STK+Emise platné do: 07/2012

Článek II.

Prodávající prodává předmět koupě kupujícímu a kupující jej od prodávajícího kupuje za podmínek dále v této smlouvě uvedených.

Článek III.

Cena předmětu koupě byla stanovena s přihlédnutím k stáří, použití, opotřebení a technickému stavu vozidla dohodou a činí 160.000- Kč (slovy stošedesáttisíc Kč). Kupní cenu zaplatí kupující v hotovosti a v plné výši při podpisu této smlouvy. Podpis prodávajícího pod touto smlouvou je zároveň potvrzením o převzetí výše uvedené částky.

2/3

Článek IV.

Kupující prohlašuje, že se seznámil se stavem předmětu koupě, prohlédl si jej, provedl zkušební jízdu (cca 10 km), osobně automobil řídil a v tomto stavu jej kupuje.

Článek V.

Prodávající předal kupujícímu při podpisu této smlouvy automobil specifikovaný v I. článku této smlouvy s následujícími kopiemi dokladů vztahující se k tomuto automobilu:

- osvědčení o technickém průkazu

- technický průkaz

- originál - dokladu o měření emisí

Ostatní originály výše zmíněných dokladů budou zaslány poštou kupujícímu po odhlášení vozidla na DI prodávajícím, nejdéle do 8 dnů od podpisu této smlouvy.

Dále předal prodávající kupujícímu při podpisu této smlouvy 2x ovládací kartu s klíči od vozidla a prohlašuje, že další náhradní ovládací karty ani klíče k vozidlu nevlastní.

Článek VI.

Okamžikem převzetí vozidla přecházejí veškerá práva a povinnosti, vyplývající z jeho držení, na kupujícího. Převzetím a zaplacením kupní ceny přechází na kupujícího vlastnictví předmětu koupě i nebezpečí škody na něm.

Účastníci si smlouvu přečetli, s jejím obsahem souhlasí, což stvrzují svým vlastnoručním podpisem.

Technický stav vozidla ke dni prodeje je přiložen ke smlouvě.

Tato smlouva byla vyhotovena ve dvou výtiscích, po jednom pro každou ze smluvních stran.

V Ž... dne 31. května 2011 v 15.00 hodin

... ...

Prodávající (podpis) Kupující (podpis)

3/3

Záznam o technickém stavu vozidla

příloha ke kupní smlouvě ze 31.5.2011

Tovární značka: RENAULT

Typ: MEGANE GRAND SCENIC 1,9 DCI

SPZ:

Datum 1. registrace: 25.11.2005

Číslo TP:

Číslo karosérie (VIN):

Barva karosérie: šedá metalíza

Stav tachometru: 60 549 km

STK+Emise platné do: 07/2012

Mimořádná výbava :

ABS, ESP, Automatická klimatizace, 6x Airbag, autorádio s CD _ kód rádia ...

Z prohlídky vozidla dále vyplývá následující stav jednotlivých částí vozidla:

karosérie: havarovaná na levý zadní blatník _ opravená včetně laku,

výměna 5. zadních dveří a zadního nárazníku včetně nového laku,

jinak bez poškození, odpovídá stáří vozidla

okna: bez poškození

interiér: bez poškození, odpovídá stáři vozidla

bezpečnostní pásy v pořádku - funkční

klimatizace jen částečně funkční

motor: původní

bez úniku oleje a chladící kapaliny

spojka: funkční, bez obtíží

převodovka: šestistupňová, manuální, funkční, bez obtíží

nápravy a řízení: funkční, řízení mírně táhne doprava

brzdy: funkční, bez obtíží

tlumiče pérování: funkční, bez obtíží

výfuk: hlučnost běžná

pneumatiky: zimní, stav vzorku: cca přední 60%, zadní 50% + 4 ks letních pneu

povinná výbava: náhradní kolo, zvedák, klíč na kola, sada šroubu k náhradnímu kolu

Tento záznam o technickém stavu vozidla zpracoval prodávající.

... ...

Prodávající (podpis) Kupující (podpis)

laybor*

nero33 - Článek V - kupující nemůže jezdit na kopii dokladů - viz silniční zákon.

- píšeš ,kupující může trvat na dodatcích ve smlouvě -

fakt může jenom trvat - proč bych dával do smlouvy co bude mít následek proti mě jako prodávajícímu - takového kupujícímu řeknu at si koupí vůz někde jinde.

Článek VI ti napadne i student práv .

doplněno 12.05.13 12:51:

nero33- kdes přišel na to,že pojištění zaniká okamžikem prodeje?

Povinné ručení zaniká vždy jen - ukončením - nebo neplacením ( nebudu tady rozebírat)

pokud není POV ukončen, smlouva běží dál i když vůz vlastní někdo jiný.

Celkově to tady dost motáš.

doplněno 12.05.13 12:57:

to buss napsal přesně - do KS se nepíše ani číslo OP, ani rodné číslo ( je ve velkém techn. - pokud je fyzická osoba)

Já teda nevím jak kde,ale mne vyhodili z úřadu jen proto,že jsem v kupní smlouvě neměl RČ kupujícího a tudíž jsem nemohl provést ihned odhlášku,ale musel jsem ještě x kč provolat abych to zjistil! A stím ORV je to zrovna tak,když jsem kupoval současné auto, tak nakonec po 14 dnech jsem musel dát prodejci ,aby on mohl provést odhlášku na mne.Chudák,stálo ho to dvě cesty Týn nad Vltavou -Kroměříž!

Ala to asi záleží úřad od úřadu! ahlavbně ouřada od ouřady!Jinak plně souhlasím s variantou jak nastínil Nero33!Osobně jsem při prodeji jako kupec zapsal všechny nedostatky o nichž jsem věděl!

nero33*

S tou kopií, ono nejde moc jinak vyřešit. Protože podle zákona okamžikem prodeje mění vůz majitele, tedy technický průkaz odkazuje na špatné údaje (majitel), stává se tedy neplatným. A vzhledem k tomu, že je potřeba odhlásit vůz s technickým průkazem, těžko by se to řešilo jinak. Je to díra, na kterou zákon nemyslí a uznávám, že ani toto řešení není správné, ale těch chyb tam je... Například pojištění, to zaniká taky okamžikem prodej, takže správně by si měl kupující auto nejdříve pojistit na sebe a pak ho teprve zakoupit, protože jinak vůz, který si odváží od prodávajícího není na cestu domů pojištěn. Je to prostě nahlavu. Tyto informace mám přímo z magistrátu - odbor dopravy.

Jinak, uznávám, že článek 6 je napadnutelný, je to tu neprezentuju jako neprůstřelnou smlouvu, ale jako spíš takový vzor, každá smlouva se dá napadnout. Děkuji za připomínku. ;)

pacourek*
hodnocení

1x

Obecně kupní smlouvy obsahuji

1. Kdo je kupující(přesná identifikace)

2.Kdo je prodavajicí (přesná idetifikace)

3. Co se prodavá (přesná identifikace)

4.Cena

5.Ostatní utanovení(zde se píše jak a kdy se věc zaplatí,jak a kdy se věc předa,pokuty a další ustanovení na které jste se dohodli)

6.Podpis(doporučuji i podpis svědků ---nepoviný ale při soudním sporu vyhodné)

7.Datum kdy byla smlouva sepsána

Nemusí se dodržet pořadí jak jsem to napsal

buss
hodnocení

1x

ale každý byl tak nějak odlišný, co bylo v jednom, nebylo v druhém a naopak
Tak je dát dohromady aby to dalo smysl. Jinak kvalitní smlouva je terno. Prodávající chce něco zatajit, kupující chce vše. Zákony - OZ se nemění každou chvíli a KS není povinně písemná!. Nesvalujte to na zákon, ale na obsah KS, zákon řklá, co má smlouva obsahovat, co je podstatné, jinak volné. A jaký zákon máte na mysli, OZ či ObchZ? Prodávající může žádat o doplnění. Na doběhnutí musí být dva.

doplněno 12.05.13 12:55:

to nero S tou kopií, ono nejde moc jinak vyřešit. Protože podle zákona okamžikem ...
Jak se stává TP neplatným? Zákon s tím přece počítá a dává lhůtu, ne? Pokud jdeme na OdbDSA oba, není problém s přeregistrací. Pokud ne, dám kupujícímu ORV, pojistku, KS a jede, nebo dostane plnou moc. Jinak TP zašlu.. V té KS není myslím o pojistném ani ň. Jak pojistka zaniká říká zákon a o prodejji vozidla je tam kde? To si domluví. Je přece fuk, kdo vozidlo pojistí. Já bych zde obsah smlouvy neuváděl, to se může vymstít. A do KS bych nedal RČ a ani OP.

nero33*

Jak jsem na magistrátu nakoupil, tak prodávám. :)

doplněno 12.05.13 13:06:

Jinak nevím, jak to myslíš s plnou mocí. Tomu nerozumím. Navíc s TP - v zákoně se přímo říká, že pokud jakýkoliv údaj v technickékm průkaze nesouhlasí, stává se neplatným. O žádné lhůtě nevím, rád se nechám poučit - skutečně (bez ironie). :)

laybor*
hodnocení

0x

Píšete - jak oklamat kupujicího - to znamená že jste kupující?

Pokud jste kupující tak asi ovlivnit smlouvu moc nemůžete - to si píše prodávající .

A pokud jste prodávající ,tak si tam napište co vyhovuje Vám,

v každém případě zákony umožnují v případě nutnosti vůz reklamovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]