Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přituhlé brzdy u Fabie 1

Od: zman* odpovědí: 8 změna:

Mám Škoda Fabia 1.2 htp r.v. 2007. Auto jsem nechal asi 4 dny stát zaparkované na rovině před panelákem a měl jsem zataženou ruční brzdu. Dnes jsem spěchal na schůzku a když jsem sednul do auta a povolil ruční brzdu tak překvapivě jsem se nemohl na jedničku dopředu rozjet. Auto se mi hezky zhouplo. Samozřejmě jsem to nečekal a byl jsem překvapen. Nafintěn na schůzku se mi opravdu nechtělo v dešti někde honem honem lítat kolem auta a řešit brzdu. Při druhém nepovedeném rozjezdu jsem poznal podle zhoupnutí, že zůstala zaseknutá brzda na levé straně. Na potřetí jsem naštěstí slyšel, jak brzda odskočila a odjel jsem.

Nicméně otázka co nyní s tím? Zatím se mi to stalo poprvé i když třeba když jdu po 12 hod. z práce a nechám teď poslední dobou zataženou ruční brzdu, tak ji povolím a slyším během několika vteřin odskočení brzdy a normálně se rozjedu.
Tzn. rozdělat, vyčistit? Nikdy jsem to nedělal a jsou to brzdy, takže bych to asi raději nechal odbornému servisu.
Než se však dostanu do servisu, jak parkovat a zajistit auto? Na rovince stačí zařazená rychlost 1 a nebo zpátečka. Ale co v kopci? Někdo mě říkal, že kvůli rozvodům ú Fabie nenechávat v kopci viset auto na rychlosti a ruční brzda by mi to teď poslední dobou mohla zabrzdit zase až moc dokonale :)
Jinak vzpoměl jsem si na ten starý trik až později. V tu chvíli jsem byl zaskočen, protože jsem potřeboval jet. Ale jinak mi kdysi říkali, že se to mohu pokusit "utrhnout", tzn. za 1 zkusit rozjet dopředu, zpátečku zkusit dozadu, za 1 dopředu, zpátečku dozadu a udělat několikrát a měla by odskočit a zvlášť v těchto případech kdy auto stojí třeba půl dne a ne půl roku.
Dík.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

0x

Nevím jestli mátze v zadu bubny a nebo kotuče, nicméně chce to nejprve zjistit jesli je závada v samotných brzdách a nebo zustávají viset lanovody. Bez tohoto zjištění to bude jen dohad.

zman*
hodnocení

Ano, to jsem zapoměl napsat, že tam jsou bubny.

bartas*
hodnocení

0x

Brzdy rozebrat vyčistit a promáznout s tím odtrháváním přes 1 opatrně mě to chytlo tak že jsem urval obložení z pakny ,naštěstí jsem měl nové doma plánoval jsem výměnu.

zman*
hodnocení

A jak jste poznal, že jste urval obložení z pakny? Jak se to projeví třeba při jízdě? Navíc to nemusí být zcela zřetelné, pokud by se to stalo jen na jednom kole a druhé kolo by normálně brzdilo? Např. u jako dnes u mě, když jsem zůstal viset jen na tom levém...

bartas*

poznal jsem to tak že se kolo zablokovalo a nešlo s tím pohnout naštěstí šel buben snadno dolů a obložení vypadlo na zem.jak jsem psal chystal jsem se na výměnu a nové pakny jsem měl doma takže rovnou výměna na obou stranách.Vím že toto by se stát nemělo ale stalo asi to bylo opotřebované nebo se to chytlo na buben.

hodnocení

0x

musiš to urvat střídánvě dopředu dozadu... chce to rozebrat.. ted jsem to taky řešil... bylo zatuhle lanko

hodnocení

0x

v tomto pocasi se mi to stavalo normalne , pak jen za jizdy jsem zatahl rucku a trochu ji "protahnul" , brzdy jsem mel uplne ok , kontrolovano servisem ... proste vlhkost udela sve , ale je celkem zbytecne mit zatahnutou rucku , staci zarazena rychlost /hlavne v zime/

zman*
hodnocení

Ano, samozřejmě souhlasím s Vámi. V zimě jsem ruční brzdu nezatahoval vůbec. Stál jsem na zařazené rychlosti. Ale protože nevím, zda to není něco vážnějšího s brzdami, tak jak se říká, nastala by prekérní situace při stání v kopci. Mít tam zařazenou rychlost u Fabie s řetezem není dobré, ruční brzda by to mohla zabrzdit až tak, že bych se nerozjel a tak leda pod kolo kopnout nějakou cihlu a stočit kola k obrubníku, pokud by byl. I když raději budu řešit problémy s brzdou než pak s rozhozeným motorem, když bych si měl vybrat. Ale na druhou stranu je pravda, že já sice s autem jezdím takřka každý den, ale málokdy stojím v kopci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]