Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký hydraulický olej pro štípačku

Od: michalll* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám nově koupenou štípačku, do ní chci do zásoby koupit hydraulický olej, ale netuším jaký, v návodu je napsáno pouze, že se tam lije hydraulický olej o viskozitě 20, ale skoro nikdo nikde viskozitu neudává.. Jak zjistím jeslti je třeba vhodný olej:

FEBI 06161, který mám možnost výhodně koupit? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Olej FEBI 06161 neznám, takže těžko říct.

Ale já v hydraulické používám hydraulický olej OH-HM 32 (viskosita 32) nebo OH-HM 46 (viskosita 46).

A raději používám OH HM 46 protože je hustší.

Olej o viskositě 20 je "skoro voda" takže zkus hledat mezi ložiskovými oleji. Ty mají nízkou viskositu.

hodnocení

0x

Jestli ti z ní teče olej tak ji vrať mám také štípačku už 10 let a ještě jsem olej nepotřeboval.Zbytečné kupovat do zásoby.A navíc ta 20 je fakt řídká až se ti zahřeje tak to ztratí sílu.

michalll*
hodnocení

0x

Děkuji děkuji moc za rady, budu potřebovat ještě trochu poradit ohledně toho, co jste psali, jelikož jste mi dali brouka do hlavy.

Olej se neztrácí, že by tekl někde z pístu, šroubu nebo podobně, ale je tam jeden šroub, který se musí uvolnit (když se štípe) a zase zatáhnout, když se neštípe, šroub má plastovou vrtulku, aby to šlo bez nářadí..

A právě tímto šroubem mírně ukapává, není to moc ale myslím si, že ikdyž to bude mírně pídit, jednou se musí např. 2dl ztratit. A k tomu jak jsem se chtěl na stav oleje podívat, tak mi bohužel trochu odteklo a je tam nyní mezi ryskama, ale bohužel u spodku.

Podle vás je 20ka řídká, ale když ji předepisují, dali byste tam přesto třeba 40ku? Děkuji

Záleží na množství oleje v nádrži.

Pokud je štípačka určená pro provoz i při teplotách kolem 0°C, tak to by byl bůvod pro použití řídkého oleje. Jiný důvod nevidím.

K tomu šroubu s plastovou vrtulkou. Tuto vymoženost neznám, ale odhaduju, že je to přisávání vzduchu do nádrže a odfuk vzduchu z nádrže. Tím že se při štípání olej přemísťuje z nádrže do štípacího válce, tak by v nádrži vznikal podlak (což není dobré) a při návratu oleje z válce do nádrže nebo při ohřátí oleje by v nádrži vznikl přetlak a mohla by někde prasknout.

Zkus se štípačkou pracovat a po půl hodinách změř teplotu oleje. Když bude teplota kolem 40°C tak je to optimální. Při teplotě 60°C už trpí těsnící prvky a při vyšších teplotách (80°C) už těsnění nemusí fungovat. Může dojít k trvalému poškození těsnění.

Pokud ti teplota i s řídkým olejem vydrží do 60°C, tak tam klidné řídký olej nech.

Běžně se v hydraulice používají oleje 32 nebo 46.

Pokud to výrobce doporučuje, tak to asi má důvod. Aby sis mohl být jistý použitím hustšího oleje, musel bys agregát rozmontovat a zkontrolovat rozměry a parametry jednotlivých prvků. A nebo se můžeš dotázat u výrobce štípačky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]