Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výdrž nafty při skladování

Od: mathers322* odpovědí: 7 změna:

Zajímá mě, kdybych si chtěl udělat nějakou zásobu nafty v kanystrech, jak dlouho zůstává nafta použitelná?

doplněno 04.05.13 15:40:

použitelná samozřejmě pro klasický dieselový VW motor

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co já vím, dnešní nafta se dá skladovat maximálně v řádu měsíců. Potom se oddělí biosložky. Stejné je to s dnešním benzínem. Cílem přidávání biosložek je, aby si lidé nemohli dělat zásoby paliv. Sice se oficiálně tvrdí, že je to kvůli ekologii, ale to je nesmysl - na výrobu litru biopaliva se musí použít ekvivalent energie z fosilních paliv mezi 0,8 - 1,5 litru podle typu výroby. Málokdo si to uvědomuje, ale výroba biopaliva není jen o vymačkání sklizené řepky. Setí, hnojení, postřiky, sklizeň, převozy, rafinace. Všechno to je velmi energeticky náročné. Ale pár jedinců si na tom solidně mastí kapsu, takže s tímto nesmyslem se jen tak nepřestane.

kjanik112*
hodnocení

1x

Ani dva roky ne. Před lety byla reportáž s rozzuřenými zemědělci,-chtěli vyjet s kombajny na pole, nešly nastartovat.Museli zavolat servis, ten musel celou palivovou soustavu rozebrat a vyčistit, včetně vstřikovacího čerpadla, filtrů, a nádrže. ŠKODA ŘÁDOVĚ V TISÍCÍCH! Není nad ekologii. Jak mluví ekologové o úsporách, chystejte si peněženku.

hodnocení

1x

Kupte naftu u Eurooilu, teď nabízejí naftu bez biosložky Diesel Optimal (viz. www.eurooil.cz), ta by měla vydržet déle.

Z vlastní zlušenosti (řešil jsem i zde na poradně) vám můžu říct toto: Do auta jsem natankoval v září 2012 a pokoušel se nastartovat v březnu 2013. Nafta natažená v paliv. vední (hadičky, filtry) auta byla KO, vůbec nešlo nastartovat a jinou příčinu to nemělo, pouze nekvalitní nafta. Nafta v nádrži byla OK, po vyčištění paliv. vedení a filtrů jsem jí vyjezdil bez problémů.

Do nafty můžete přidat aditiva, která prodlouží skladovatelnost, ale dva roky bych naftu pro moderní diesel neskladoval.

kjanik112*
hodnocení

0x

Ještě za bolševiků měla nafta namodralou barvu. Měl jsem doma ocelový sud, a po šesti letech šla bez potíží použít. Dnešní nafta, vlivem přidaného ekologického svinstva poškozuje ocelové nádrže, a má být skladována v plastových nádobách. Časem se však rozkládá a dlouhé skladování se nedoporučuje.

mathers322*
hodnocení

To je škoda, v plastovém kanystru alespon ty 2roky?

buss
hodnocení

0x

No já měl bohatě přes 20 let, míchal jsem to 1:10 s kvalitní, nebo topil.

sebod*

buss. To jsi před dvaceti lety narazil na ropnej vrt, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]