Nejste přihlášen/a.
Zajímá mě, kdybych si chtěl udělat nějakou zásobu nafty v kanystrech, jak dlouho zůstává nafta použitelná?
doplněno 04.05.13 15:40:použitelná samozřejmě pro klasický dieselový VW motor
Co já vím, dnešní nafta se dá skladovat maximálně v řádu měsíců. Potom se oddělí biosložky. Stejné je to s dnešním benzínem. Cílem přidávání biosložek je, aby si lidé nemohli dělat zásoby paliv. Sice se oficiálně tvrdí, že je to kvůli ekologii, ale to je nesmysl - na výrobu litru biopaliva se musí použít ekvivalent energie z fosilních paliv mezi 0,8 - 1,5 litru podle typu výroby. Málokdo si to uvědomuje, ale výroba biopaliva není jen o vymačkání sklizené řepky. Setí, hnojení, postřiky, sklizeň, převozy, rafinace. Všechno to je velmi energeticky náročné. Ale pár jedinců si na tom solidně mastí kapsu, takže s tímto nesmyslem se jen tak nepřestane.
Ani dva roky ne. Před lety byla reportáž s rozzuřenými zemědělci,-chtěli vyjet s kombajny na pole, nešly nastartovat.Museli zavolat servis, ten musel celou palivovou soustavu rozebrat a vyčistit, včetně vstřikovacího čerpadla, filtrů, a nádrže. ŠKODA ŘÁDOVĚ V TISÍCÍCH! Není nad ekologii. Jak mluví ekologové o úsporách, chystejte si peněženku.
Kupte naftu u Eurooilu, teď nabízejí naftu bez biosložky Diesel Optimal (viz. www.eurooil.cz), ta by měla vydržet déle.
Z vlastní zlušenosti (řešil jsem i zde na poradně) vám můžu říct toto: Do auta jsem natankoval v září 2012 a pokoušel se nastartovat v březnu 2013. Nafta natažená v paliv. vední (hadičky, filtry) auta byla KO, vůbec nešlo nastartovat a jinou příčinu to nemělo, pouze nekvalitní nafta. Nafta v nádrži byla OK, po vyčištění paliv. vedení a filtrů jsem jí vyjezdil bez problémů.
Do nafty můžete přidat aditiva, která prodlouží skladovatelnost, ale dva roky bych naftu pro moderní diesel neskladoval.
Ještě za bolševiků měla nafta namodralou barvu. Měl jsem doma ocelový sud, a po šesti letech šla bez potíží použít. Dnešní nafta, vlivem přidaného ekologického svinstva poškozuje ocelové nádrže, a má být skladována v plastových nádobách. Časem se však rozkládá a dlouhé skladování se nedoporučuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.