Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
před 4 lety jsem do Francie prodal můj tehdejší vůz (starý italský typ z 60. let). Nechal jsem si značky a TP+OTP, mám prodejní/kupní smlouvu uzavřenou v Dijonu při převzetí vozidla, kam jsem ho zavezl na vleku. Zajímalo by mně jak mám vůz odhlásit. Zdravý rozum mi velí jít na inspektorát, předložit smlouvu a požádat o vymazání z evidence. Chtěl bych se Vás zeptat, zda to na dopravním inspektorátu mohu takto odhlásit? V případě že ne, jaké jsou jiné možnosti?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Takže jestli jsem správně interpretoval info na několika threadech, 1) až přijde složenka od ČKP tak jim obratem odešlu kopii prodejní smlouvy, která prokazuje že již 4 roky nejsem majitelem vozu. 2) a na dopravním inspektorátu po předložení prodejní smlouvy to přeci musí jít odhlásit, v republice ten vůz neexistuje. A do Francie jsem ho tenkrát prodal na náhradní díly bez dokladů a v nepojízdném stavu, což je ve smlouvě zdůrazněno...
Díky za odpovědi.
Jak to ale mám provést na DI? Přeci si nebudu něco vymýšlet. Chci to auto definitivně odhlásit. Několik přátel mi nabídlo možnost fingované eko likvidace, ale to mi přijde jako nesmysl když to fakticky auto opustilo území Čr v lednu 2005... Smlouva byla uzavřena při předání vozu ve Fr, je to tam specifikováno. DI by přeci měl uplatnit princip "bona fide" a po přezkoumání prodejní smlouvy auto z registru odhlásit...?
Vážený pane, aby mi pan s plnovousem nevyčítal, že jsem přísný a neradím, poradím Vám...
1.) Na DI VB se auta nevyřazují již řadu let, proberte se...musíte jednat na úřadě - městském, magistrátu atd...který vede příslušný registr, kam spadáte podle trvalého bydliště
2.)Neodpustím si poznámku, že jste měl řešit změnu s úřaden do 10 dnů...porušil jste platný zákon...
3.) Budete potřebovat jen písemnou plnou moc od člověka, kterému jste do Francie to auto prodal, ve které Vás zmocní k tomu, aby jste auto v ČR zaregistrovl na něj a oznámil následný export ...Tato plná moc nemusí být ověřena...
4.) Na úřadě odevzdáte registrační značky, předložíte oba TP, vyplníte přihlášku - žádost k registraci kterou podepíšete za francouza na základě plné moci, doložíte že je vozidlo pojištěné, protokol o evidenční kontrole po vás úřad nebud e vyžadovat, je to sice zákoná podmínka, ale na základě metodického pokynu MDČR vozidlo opouští registr ČR a evidenční kontrola není nutná...zákleží na výkladu, zákon je ale vyšší právní síla než nějaký nezávazný pokyn..ministerstvo dopravy není nadřízeno orgánům samosorávy...pokud přesvědčíte úřad o tom,aby nevyžadoval evid. kontrolu, máte vyhráno...zaplatíte 800,- Kč. dostanete exportní registrační značky, které platí maximálně 3 měsíce, do registru bude zapsán jako nový vlastník francouz, dostanete také malý TP na jeho jméno...Máte vyhráno, vozidlo opouští registr ČR...Vše uděláte legálně a neporušíze zákon ani Vy, ani úřad...
5.) Značky si enchte na památku, doklady mu klidně pošlete...nebo nepošlete, je to jen a jen na Vás...
Od podzimu r. 2007 na základě příslušných směrnic EU provádíme odhlášení na jiného vlastníka v EU i bez předchozí registrace na jeho osobu v registru v ČR..stačí jen oznámit export...s autem tam odjedete, necháte ho v zahraničí se vším všudy...Můžeze vrátit úřadu v ČR zančky, byly vám jen zapůjčeny..ale nemusíte...Úřad v ČR na základě oznámení o exportu do EU na 3 měsíce přeruší správní řízení ve věci vyřazení vozidla z registru ČR, vydá oznamovateli - žadateli písemné usnesení o tomto přerušení, do 3 měsíců uřad prověřuje zda bylo vozidlo registrováno v jiné zemi EU, k tomu má k dispozici databázi kterou poskytuje MDČR, pokud poslednímu vlastníkovi vozidla zapsanému v registru vozidel ČR jako vlastník nový vlastník například ze slovenska nebo z francie zašle kopii velkého TP uvedeného auta ze které vyplyne, že auto s uvedeným VIN bylo skutečně registrováno někde v EU mimo ČR, úřad tuto informaci ověří a vydá písemné rozhodnutí...vozidlo opouští registr ČR...Pokud ale nový vlastník auto na sebe v zahraničí nepřihlásí,například z důvodu dovozu an díly atd... vozidlo bude věčně a navždy zapsáno v registru vozidel ČR i s uvedenou poznámkou...Proto pokud nemáte jisttu, nebo nového vlystníka neznáte, je lepší řešit vývoz na vývozních značkách, které se vydávají po zaplacení správního poplatku 800,- Kč,. ale vozidlo definitivně opustí registr vozidel ČR...Při prodeji v zajhraničí v zemích EU pokud ponecháte vozidlo tam, se vším všudy, doporučuji mít písemnu kupní smlouvu.
U nečlenských zemí EU je nutné vždy řešit vývoz tak, že se nový vlastník registruje v regsitru ČR a vydávají se exportní značky.
Na závěr jen jednu poznámku, auta jsou Vaše, prodávejte a kupujte je jak chcete, komu chcete,kdy chcete, registr vozidle je jen seznam...ale bohužel, pokud pošlete auto na ukrainu nebo do afgánistánu bez předchozího oficiálního řešení exportu s příslušným úřadem,auta zůstanou zapsána v registru navždy... na vás, samozřejmě...Když se pak probudíte až pod tlakerm ČKP, nestěžujte si laskavě na úřad, ale ba Vaší blbost a lenost...děkuji za pochopení...
díky za odpovědi,
kupní smlouvu mám, je tam specifikováno, že vůz je prodán bez dokladů (ty jsem si nechal kvůli pozdějšímu odhlášení v Čr) a že kupující auto kupuje na náhradní díly nikoli k ježdění. Je to můj známý veteránista a šlo mu jen o díly a kšeft. Auto rozebral.
Jestli jsem to správně pochopil, tak to v tomto případě nepůjde odhlásit, pokud na magistrát donesu smlouvu a doklady?
Ne, na základě kupní smluvy ze sebe akorát uděláte idiota, je jedno na co jste auto prodal, zda na díly, jako veterána nebo na kuličky, nebo jako šrot, auto jste PRODAL a již nejste VLASTNÍKEM. Porušil jste zákon, nehlásil jste změnu vlastníka, a nebýt medilní kampaně ČKP, kašlal by jste na to do dneška...
Jako VLASTNÍK jste ale zůstal zapsán v registru vozidel, bohužel úředník nemůže a ani nebude vstupovat do vlastnickcýh vztahů mezí váma a francouzem. CHÁPETE TO? Proč chete chodit na úřad? Máte kupní smlouvu, doložte to ČKP, pokud Vás obešle, a máte klid. Nebo si opatřete doklad o eko-likvidaci, pokud máte jistotu že je auto zlikvidované a jděte ho na úřad vyřadit. Nebo udělejte dodatečný export, jak popisuju nahoře. Auto pokaždé opouští registr vozidel ČR.
Dobry den
Chtel bych poradit,ohledne auta.prodal sem auto do zahranici presneji do Rumuncka.
Mam kupni smlouvu a velky TP,prodej auta vzniklo v Rakousku mam kupni smlouvu ČR plus Něměckou.A dal sem mu i značky aby mohl převezt auto na jeho adresu,značky my doveze do konce tydne.Při prodeji sem mu jen dal mali TP NA PŘEVOZ VOZIDLA . Ale nevim jak mam pokračovat ohledně odhlašeni v česke Republice.
davide, na vývoz vozidla do ciziny, potřebujete s autem na eviděnčku, pak na registr.
Takže, pokud auto je již mimo ČR, musíte někde udělat evidenču v cizině.
Jakmile nemáte evidenční kontrolu ne starší 30 dní nebo kopii zahraničního technického průkazu, není možné takové vozidlo odhlásit a převést na zahraničního vlastníka. Proto vždy doporučujeme první odhlášení a až následný vývoz vozidla do zahraničí.
Vývoz vozidla do zahraničí – potřebné doklady:
Originál malého technického průkazu
Originál velkého technického průkazu
Registrační značky RZ
Evidenční kontrola – platí 30 dnů
Podepsaná plná moc – stačí neověřená*
Kompletní údaje na koho se bude vozidlo vyvážet (Jméno, Přímení, adresa a RČ nebo název firmy, sídlo a IČ)
Pokud je majitel vozidla cizinec – ofocené povolení k pobytu
Pane Jiří, tak jó, ať jde na registr, bez evidenčky...
Co s sebou na úřad?
doklad totožnosti v originále (občanský průkaz, pas)
originál nebo ověřenou kopii živnostenského oprávnění nebo výpisu z obchodního rejstříku (u firemních vozidel)
osvědčení o registraci vozidla
technický průkaz vozidla
protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, který není starší než 30 dní
všechny tabulky registrační značky vydané k vozidlu (odevzdáte)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.