Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chci se vám pochlubit z mým poznatkem ohledně paliva E85 litého do vozu bez úprav. Na internetu je X rad že míchání s naturalem tomu nic neudělá atd...Ale je to motor od motoru. Mám Ford FIesta IV 1,3 37Kw 1996 a jelikož je to staré auto říkal jsem si že by to mohlo spolknout. Začal jsem tedy v poměru 5litrů N95 a 3,5 E85 což docela ještě jelo ale to bylo zřejmě tím že v nádrži bylo asi několik litrů v rezervě Naturalu. Auto i v pohodě startovalo i za studena a jezdilo v klidu. Pak jsem dal na radu nějakýho dědka na ONO že v 1:1 to nevadí. Natankoval jsem tedy obě paliva po pěti litrech dvakrát v týdnu a hle co se nestalo. Auto přestalo po ránu startovat až tak na potřetí to chytne a to musim pořád přišlapávat plynový pedál aby to nechcíplo jinak to začne bručet až to chcípne. Pokud jsem jel a vyřadil jsem chcíplo to třeba i na křižovatce a v posledních třech dnech se začala dít taková podivnost že auto po vyjetí z parkoviště první a druhý stupeň jelo jakoby na dva válce a pak najednou vystřelilo jak kdyby ho něco nakoplo. Začal jsem tenhle problém řešit a po dotankování paliva 1x 5litrů a po dvou dnech 10 litrů problém začíná ustávat a auto chcípá stále méně a méně. Zdá se mi akorát že benzín s lihem se špatně mísí tudíž mi připadá jakoby občas nasálo čerpadlo líh a pak zase benzín ale pomalu tohle ustává. Takže výsledek? Pokud chcete skoro zlikvidovat motor klidně tam ten sajrajt lejte. Dočetl jsem se že i auta po úpravě dělají co nemají a u auta bez úpravy můžete v tom lepším případě oddělat motor úplně v tom horším bůh ví co. Navíc jsem zaznamenal že vzrostla spotřeba v poměru 1:1 až na 11L na 100 při cestách po městě což je u takového obsahu moc. NEVER AGAIN
prvni vec kterou pisou vsude, ze nedoporucuji lit e85 do nizkoobjemovych motoru, minimalni motor pro E85 je 1,4 takze to co tu pisete si muzete omlatit o hlavu.
Zkusil jsem to na základě příspěvků na diskuzích kde psali že jim na to jezdí vozidla i 1,1 obsah. Jde o to že mnohým skutečně třeba Fiat Punto 1,2 na to jezdí a to dokonce na čistý. Jak jsem psal je to motor od motoru já se jen snažím varovat co se může třeba stát.
a vy jste oddelal motor, ze to tu pisete? proste vubec nevite a chcete neco resit. menil jste palivovy filtr? svicky? asi ne co.? dalsi vec kterou doporucuji na vsech odkazech.
E85 se nedá lít do starých motorů, hlavně do těch, které mají ještě karburátor. Líh se totíž odpařuje podstatně hůř než benzín. Vstřikování udělá i z lihu spalitelnou mlhu, ale karburátor ne, takže spotřeba zásadně roste, auto nestartuje a nejede - když je karburátor studený, líh se prakticky vůbec nerozptýlí. Osobně mám problém s jakýmkoliv benzínem s biopřísadami ve svých starých autech. Spotřeba vzrostla o třetinu, výkon klesnul, motor škube. A není to oktanovým číslem nebo vadou motoru. Podařilo se mi sehnat pár litrů klasického starého benzínu a vše na něj jelo krásně. A to nemluvím o tom, že mi to rozežírá palivové soustavy - vše co je měděné je doslova sežrané. Doufám, že tyhle břečky brzo zakážou, protože podle posledních výzkumů nejsou ani ekologické.
Ne nikdy a taky to zkoušet nebudu
E85 ma oproti benzinu cca 70% vyhrevnost (tedy se o zhruba 30% musi zvysit spotreba pro dosazeni stejneho vykonu) a zaroven je zhruba na 70% ceny benzinu (tedy se usetri asi 30% z ceny benzinu). U ruznych mixu s benzinem jsou pomery jine, ale vysledek stale stejny.
Tedy prakticky nula od nuly pojde, ale hlavne, ze mame nakoupeno levneji.
Ano jezdím na to stále
není to tak úplně pravda, počítám si kolik mě vyjde 100 km na čistý a míchaný, a vychází mi to asi o 50 kč levněji - není to moc, ale i tak, každá padesátikoruna dobrá...
Ano jezdím na to stále
Za prvé upřesněnte co "oddělá" motor a jak!
Za druhé největší blbost je uvěřit všemu co se kde píše.VŽDY je doporučení nejprve zkoumat a postupně zvyšovat podíl etanolu!
Etanol se smíchá s benálem stejně jako třeba vodka s džusem,nikdy nezůstane v nádrži vrstva čistého béňa nebo jen etanolu!Jezdím na tuto směs už přes dva roky se stejnou spotřebou jako ne benál a ta se mi pohybuje celoročně (průměr ) 9,16-9,26 l/100km!Ustálil jsem to na přibližném poměru 2l E85 a 1l N95.Žádná zvýšená spotřeba,žádné špatné starty ,prostě nic.Jen v mínusových teplotách místo na první převalení na druhé až třetí!
doplněno 01.05.13 14:29:ještě jsem zapomněl-samozřejmě BEZ ÚPRAVY.Jde o 1,8i16V.Ps měnil jsem jen palivový ftr,který jsem stejně chtěl měnit a jinak nic svíce mají za sebou již hejno kiláků,že už si říkám ,že jsou před koncem svého života,ale zatím to jede!
doplněno 01.05.13 17:28:To Megacruiser co je na lihu neekologického?Když bylejete do trávy litr ropného produktu tak můžete znečistit až milion litrů vody!
Když vylejete litr etanolu (čistého ,ne E85,protože ten obsahuje 15% benzínu),tak se nic neděje! Možná výroba,ale o tom by se dalo polemizovat.
Odvolávám to že za to může E85 ka Dnes jsem na sebe natáh montérky jelikož mi bylo divné že auto bnetáhne už ani na N95. Otevřel jsem tedy kapotu a nastartoval jsem a co nevidim. Díra na jedné hadičce která nasává vzduch na dva prsty. Hadičku jsem uříznul a vyměnil za jinou a od té doby je klid. Takže teď budu dál testovat když už to zase jede :D
Ve felicii 1,3 MPi OHV 50kw žádný problém...a to jsem jezdil i na úplně čistý líh i v těch největších mrazech,nikdy žádný problém se startováním nebo jízdou...za dva roky a 50tis km se motoru absolutně nic nestalo než jsem nechal auto přestavět na LPG a tudíž už není ekonomická potřeba tankování lihu
Spotřeba na benzín 7l na líh kolem 8l,takže se to pořád vyplácelo
Jo a ten líh jsem začal používat když už měl motor najeto něco přes 270 tis,když jsem s lihem skončil a přešel na LPG tak už měl 320 tis a pořád šplape jak hodinky...360 tis
To je kombinováná dlouhodobá spotřeba třeba za 100tis km? Jestli ne, tak je tento údaj úplně k ničemu.
Zkušenosti s ekonomikou provozu na E85 se sice auto od auta asi liší, nicméně jsem objevil článek o E85:
Zkusil jsem 2 díly E85 a 1 díl benzínu a spotřeba šla zhruba o uváděných 46% nahoru. Palubní PC sice ukazuje nějaký průměr, okamžitou nemám v konfiguraci ale i tak je číslo průměru 12 a bylo 8,4 na benzín. Bude to chtít asi delší zkoušku ale pokud by se to potvrdilo, pak by byl provoz dražší než na benzín a to je k ničemu.
Šlo mi jen o ověření údajů prodejců dodatečných úprav k používání čistého etanolu v motoru. Žádná úspora není a ještě cena za úpravu.
Ano jezdím na to stále
Mno ono spíše než o stáří motoru je to o kubatuře-známý v Matizu (to je tuší 0,8 či 0,9l) a do teplého mu to jelo dobře ale musel to vyjet ,tankoval dle spotřeby jen na delší trasy a po zahřátí na provozní teplotu a v cíli na zpáteční musel opět tankovat. Ve své osmnáctistovce jak píši výše male dnes již novější poznatky bez problémů i na čistý etanoljen nepatrně horší starty,na standartní N95 na první otočení motoru kdežto na etanol na druhé až třetí,v mrazech jsem nedával ,jen do cca0°C.Navíc spotřeba jak na benzím tak na éčko je identická. Jinak jsou zkušenosti s motoristy co mají motry třeba 4,2 v nějaké americe jedou na samotný etanol pomalu lépe jak na benzín.Ještě-etanol prý údajně naleptává stará pryžová těsnění,což novější již mají většínou silikonová místo gumy.
Mám Hyundai Sonatu 2,4, rok 2005 a jak jsem psal výše, nepozoruji změnu ale spotřeba šla ihned vzhůru. Bude to jistě tím, že E85 obsahuje mnohem více kyslíku, na který reaguje regulační lambda sníženým napětím a ŘJ tedy prodlouží dobu vstřikování paliva tak obohatí směs. Snad hodně nové motory s rozpoznáním paliva podle spalin tímto netrpí ale dávat tisíce za úpravu ŘJ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.