Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlášení auta a likvidace bez TP po zemřelém

Od: lorraine odpovědí: 15 změna:

V červnu 2004 mi zemřel otec a zůstalo po něm auto roku výroby 1987 a já jsem potřebovala stanovit cenu motorového vozidla pro notářku, která vyřizovala pozůstalost po mém otci. V dobrém úmyslu jsem předala doklady(velký technický průkaz) a klíče od auta známému, který se mi nabídl a slíbil, že vše zařídí a pomůže mi s tím. Bohužel o převzetí nemám žádný písemný doklad, jen svědka, který u předání byl. Známý mi přinesl potřebný papír pro notářku, kde byla uvedena cena a informace, že auto v budoucnu bude využito na náhradní díly.Dotyčný měl auto převést a zlikvidovat po mém nabytí právní moci o dědictví, která proběhla v únoru 2005. Uvěřila jsem mu, že to tak bude, ale v roce 2006 jsem se dozvěděla v dopise od pojišťovny, že s autem byla spáchána nehoda a auto je stále psané na mého zemřelého otce. Neměla jsem nejmenší ponětí, že se s vozidlem jezdí a vlastně byl na mě spáchán podvod, protože známý obchodoval s vozidlem, aniž bych o tom tušila. Začala jsem to opět řešit se známým a podepsala mu plnou moc na člověka o převodu auta, který spáchal nehodu a měl doklady od auta. Po známém jsem chtěla kopii plné moci, kterou jsem ale po urgencích přesto neobdržela. Pojišťovna cca po roce pojistnou událost uzavřela a já jsem opět uvěřila, že auto bude převedeno. Bohužel se tak opět nestalo a nyní je situace taková, že auto stojí zaparkované před domem s výzvou z října 2008 k odstranění vraku, neb má propadlou STK a stále není převedené a je hlášené na mého zemřelého otce. V současnosti nemám doklady ani klíče od auta, dotyčný známý, který měl vše zařídit se mnou nekomunikuje a staví se k problému apaticky. Nemám od něj žádné písemné dokumenty, nikde jmenovitě nefiguruje, mám jen odhadní cenu pro notářku. Vše bylo řešeno ústní dohodou a důvěrou. Pokuste se mi prosím poradit, jak auto odhlásit a zlikvidovat. Mám to snad řešit na Policii? Mám nahlásit, že na mě byl spáchán podvod?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejdříve je třeba stanovit co si přejete. Zda jen aby jste nebyla v evidenci, odstranění vraku, návrat vozidla, tret pro "známého" a podobně.

lorraine
hodnocení

Chtěla bych vědět, jak z této situace nejelegantněji ven, auto zpět nechci a nechci také být v evidenci(převod). Pokud je z toho cesty ven, tak jakým způsobem, abych já neměla postih i finanční, protože od nového roku naskajuje penále za auta bez povinného ručení, které nejsou odhlášena, což je Vám jistě známo. Chtěla bych znát Váš názor a radu, co by bylo eventuelně nejlepší řešení, abych se problému jednou provždy zbavila. Předem děkuji mnohokráte za odpověď.

Jelikož nemám mnoho informací od Vás, tak bych uvažoval takto: vozidli jste mu předala, užíval ho a poté konal i další úkony. Tudíž bych to považoval jako dar. Pokud máte i svědka "darování", sepsal bych smlouvu došel na evidenci a vozidlo na něj odhlásil. Samozřejmě když nemáte techničák, musíte pořádat o duplikát dokladů. Stále ještě máte možnost požádat policii ČR o pomoc, páč na Vás byl spáchán podvod, nebo nedovolené užívání vašeho majetku. Ale pak on Vám vše vrátí (třeba) a budete mít vše a navíc starosti. Asi bych šel na evienci se svědkem a požádal vedoucího o pomoc. Ne každý úředník je ochohotný Vám pomoci.

Od ČKP Vám nepřijdou sankce, nýbrž nejdříve dotaz proč neplatíte.

lorraine
hodnocení

Děkuji za odpověď. Pokud správně chápu, mám si sepsat darovací listinu a jít tam se svědkem a auto na známého odhlásit. Na listině samozřejmě nebudu mít jeho podpis, proto se ptám jestli svědek stačí. Jelikož je auto stále vedeno na mého otce, musela bych požádat o vystavení duplikátu pouze s úmrtním listem a mém soudním nabytí dědictví věci. Je třeba tam jít osobně nebo žádat písemně a jak dlouho asi vystavení trvá? Jiné doklady nemám a nevím, jestli se se mnou bude někdo bavit. Pokud bych se měla obrátit na vedoucího, tak bych si s ním asi musela sjednat schůzku osobně. Zbavím se tak svého problému?

Ještě se chci zeptat, co když známý mezitím auto nechá odtáhnout a ekologicky zlikvidovat, může mít třeba také nějakého známého v odtahovce, který po něm nebude chtít znát majitele a pak mi dá do ruky papír o likvidaci. Je vůbec možné, aby to mohl třeba udělat aniž by měl ode mě plnou moc, pokud by vůbec plná moc stačila? Nenastal by pak tímto ještě větší problém?

Děkuji za odpověď.

Smlouvu ani darovací nutně nepotřebujete, právně není třeba, úředníci ji asi budou ctít. Teoreticky stačí, když se dostavíte s tím, že jste dedickým řízením, "dostala"uvedené vozidlo a potřebujete ho přehlásit na nového majitele. Musíte ale vědět jeho adresu. Hlavně neplaťte převod za 800Kč na Vás a pak na jiného.

" Je třeba tam jít osobně" ****ano osobně, nebo někoho zplnomocnit.

" jak dlouho asi vystavení trvá" ***na počkání

" ....vedoucího, tak bych si s ním asi musela sjednat schůzku osobně." ****bylo by to lepší kontakty jsoutřeba na: registr-vozidel.cz/...

" Zbavím se tak svého problému?" samozřejmě, že s zbavíte, když to njak dotáhnete do konce

" Je vůbec možné, aby to mohl třeba udělat aniž by měl ode mě plnou moc," *****je to možné, páč si klidně napíše plnou moc sám, k tomu Vás nepotřebuje

lorraine
hodnocení

Pokud tedy na registru auto odhlásím na něj, nebudu chtít platit 800,-. Ale co když úředníci to takto nebudou chtít provést a budou trvat na tom, že si to nejdřív musím převést na sebe? Co pak? Pokud by se mi to na něj podařilo odhlásit bez poplatku, v jaké fázi tento problém bude? Jak se známý dozví, že je na něj auto nahlášeno v jakémsi polopřevodu? Bude vyzván písemně? Darovací listinu si raději napíšu, předpokládám, že s datumem až po nabytí právní moci o dědictví, jeho adresu znám, pokud stačí jen tento údaj, když tam nemusí být ani jeho podpis, protože mi ji asi těžko teď podepíše. Nebudu mít já z toho problém, že to řeším až nyní po tolika letech?

Děkuji za odpověď.

Pokud bude převod na Vás a pak na dalšího, musíte na evidenční kontrolu. Jakpak tam pojedete? Proto převod z manžela přímo na toho pána. Jemu pošlete duplikát techničáku.

..."že to řeším až nyní po tolika letech?" není to pravděpodobné, (právně ale možné. )

doplněno 01.02.09 17:34:

teď jsem si všiml, že jste dcera, takže budete potřebovat plnou moc od matky. Jinak se s Vámi nebudou bavit!

ICQ 55180641 skype: milancukrar

lorraine
hodnocení

Já jsem zákonný dědic, matka s tím nemá nic společného, byli dávno rozvedeni a já jsem byla plnoletá, když otec zemřel a dědictví se vztahuje jen na mě.

Pokud to tak provedu, na něj to odhlásím, bude mi u toho opravdu jen stačit svědek, který byl u darování? Co když budou chtít podepsanou darovací listinu? To si ji mám snad za něj podepsat sama? Když jemu pošlu kopii techničáku a on to nepřevede, což je asi zřejmé, když je to staré auto, aby platil 10 000,-. Budu já tím toho problému zbavena, když to na něj jen odhlásím? Kdo za to tedy nese odpovědnost, když já to odhlásím a on si to nepřihlásí? To bude viset někde uprostřed? Připadá mi to jak začarovaný kruh.

Děkuji za odpověď.

Omlouvám se, že jsem zamotal vztahy.

"Budu já tím toho problému zbavena, když to na něj jen odhlásím?" ANO protože nebudete právním vlastníkem

"kdo za to tedy nese odpovědnost, když já to odhlásím a on si to nepřihlásí?" on bude mít problém, je to jeho vozidlo, když jste mu ho darovala.

nespokojenyurdenik

Myslím že máte toho nejlepšího známého...je to hajlzl a vy máte problémy...zavolejte mu, že chcete do týdne zpět doklady s autem, nebo dokaldy, zančka a potvrzení o eko-likvidaci... jinak na něj podáte trestní oznámení pro trestný čin podvodu...Na PČR uveďte, že Vás obelhal a auto nevrátil...tvrďte pořád to samé...na úřad nechoďte, co chcete aby za Vás úředník řešil? Vlastnická práva ani vztahy mezi Váma a Vaším dobrým známým řešit nemůže...i když na těchto stránkách to občas odbornící radí...vlastní blbost řešit falešnými čestnými prohlášeními a podobně...ano, je to jednodušší než podat trestní oznámenií na hajzlíka...nechápu, čeho se bojíte a na co pořád čekáte...

pavel65*

Dobrý den,

četl jsem několik Vašich odpovědí ohledně zrušení auta v rámci dědictví. Já mám auto zděděné, nyní již ekologicky zlikvidované a na registru v Sokolově mi bylo včera sděleno, že nemohu vyřadit toto auto. Nejdříve podle úřednice musím auto přepsat na sebe, zaplatit 10 000 Kč, a pak ho mohu trvale vyřadit, což mi přijde jako totální nesmysl. Autu skončila technická v roce 2005 a od té doby stálo v garáži. Zmiňoval jste, že v rámci dědictví se ekologická daň neplatí, a že existuje k tomuto problému nějaký dodatek ministerstva dopravy. Rád bych se Vás zeptal na číslo tohoto dodatku, a kde nebo na jaké adrese je možno tento dodatek najít a popř. vytisknout, protože v Sokolově si stojí za svou pravdou a mluvil jsem i s vedoucí odboru registrace. Přijde mi, že o této problematice máte velký přehled a doufám, že mi pomůžete. Děkuji za odpověď s pozdravem Pavel Vašek

nespokojenyurdenik

postup je jednoduchý, pokud auto nechcete, odevzdejte auto oprávněnému subjektu s licencí k odběru autovraků, s doklady a potvrzením o převzetí autovraku jděte na úřad...doložte vlastnictví k autu platným usnesením soudu s vyznačeným nabytím právní moci a auto obratem trvale vyřaďte...za registraci na nového vlastníka v rámci dědictví se nic neplatí...předpokládám že jste na úřadě ještě nebyla, proto je jako vlastník v registru zapsán zesnulý, po kterém jste dědila. Ne Vy...o Vás zatím nikdo neví...ČKP určitě ne...

mysanda17*
hodnocení

0x

dorý večer četla jsem váš problém i já mám trochu jiný problémy z autem chci vám jen říct že záleží jen a jen na úředníkovi a jestli chodíte na Plzeń-sever tak je to zbytečná ztráta času protože co já po nich chci dělají třeba na jihu uplně normálně za 50kč kde by mě to udělali jenže nemůžou protože spadám pod sever smůla co *bzum*

nevím jaký máte probém, ale úředník musí konat podle zákona

nespokojenyurdenik
hodnocení

0x

Myslím že pokud budete čekat,až město autovrak odtáhne samo a umístí někam na parkoviště nebo nechá zlikvidovat,bude Vás to stát nemalý peníz...pokud budete auto registrovat na sebe jako nový vlastník, budete potřebovat protokol o evidenční kontrole...k tomu by jste musela auto nechat přistavit na STK...to proto, aby jste si mohla nechat vystavit duplikát velkého TP, bez něj budete mít problém při odevzdání autovraku příslušnému subjektu...myslím, že úřad by Vám mohl za 15Kč poplatek vytisknout výpis registru vozidel s uvedením údajů jako typ vozidla, SPZ, VIN, barvva, číslo motoru, poslední vlastník, stav, atd...výpis opatřit úředním razítkem...pak s edomluvte s někým kdo má licenci k likvidaci autovraků, vysvětlete situaci, ukažte soudn usnesení a výpis z registru a nechte auto odvézt...klidně zamčené...dostanete potvrzení, s ním jděte na úřad a auto obratem vyřaďte...a budete mít klid...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]