Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet spotřeby paliva

Od: asdf* odpovědí: 12 změna:

Prosim vás nevíte někdo jak spočítat průměrnou spotřebu paliva, dík moc za odpovědi

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Jestli potřebujete znát průměrnou spotřebu k výpočtu cestovného, tak vezmete spotřeby z techničáku - jsou tam uvedeny 2 nebo 3 údaje. Z nich spočítáte průměr, to je součet dvou nebo tří čísel a děleno opět dvěmi a nebo třemi. Píšu to raději polopatě, doufám, že se neurazíte. *hej*

hodnocení

2x

Je důležité jak přesně to potřebuje zjistit a v jaké době. Dříve jsem to dělal tak, že jsem koupil do kanystru 20 litrů, nalil do PET lahví po dvou litrech. Vyjel jsem nádrž do prázdna, nalil dva litry, dojel nalil atd. Samozřejmě jsem zapisoval stav kilometrů, pak udělal průměr.

Dnes to dělám tak, že tankuji vždy plnou ažk hrdlu. Vynuluji počítadlo a jezdím. V excelu zapíšu potřebné a hned vidím, jaká je spotřeba, kolik km jsem ujel od začátku provozu, kolik to výměny oleje, že už se blíží technická a podobně.

Mám spotřebu 7,7 litrů u Škody 130 Rapid, a jezdím nejdelší trasy 50km. NĚKDY I S VLEKEM.

honza123*

taky to tak dělám.

Průmerná spotřeba paliva je v podstatě jen orientační ukazatel. Je to průměr ze všech provozních podmínek , které automobil absolvoval v rozhodném čase měření. K tomu potřebujete : - přesné zanamy o spotřebě a ujetých km. Přesnějších výsledků dosáhnete , pokud výpočty provedete , po co nejvíce ujetých km a pokud možno v tomto období maximálně omezíte , chod motoru bez jízdy , připadně jiné úbytky paliva , které nesouvisí s jízdou. Vypočet není nijak složitý , viz.ochotní poradci.

ka*

Víte, já si myslím, že počítat u auta jen spotřebu je blbost, protože auto není jen spotřeba paliva, ale spousta dalších výdajů za pravidelné výměny pneumatik, údržbu, opravy a POV, no a to byste koukali, jak by vám najednou ježdění do práce autobusem začalo připadat výhodné. Kdybych počítal pouze palivo, byl by v mém případě autobus dražší o 32%, což je částka, se kterou bych dokázal žít, ale! a teď to začne být strašidelné - když započítám veškeré provozní náklady, vychází mě jízda autem dráž o víc než 100%! No a to mám LPG, motor 1,6, bez klimatizace, jezdím dlouhodobě za 8,2L LPG/100km (po každém dotankování LPG do plna si nuluju počítadlo a na základě toho spotřebu počítám), ale je třeba započítat i benzín, což je v mém případě asi 15 Kč/100 km, takže společně s LPG mám náklady na palivo asi 1,15 Kč/km. Auto mám relativně malé a levné náhradní díly, a s tím LPG už jsem ho koupil. A ne, nebylo moc jeté, mělo sotva 60.000 km, a poctivých s pečlivě vedenou serviskou. Ve srovnání s ostatními kolegy motoristy mám spotřebu malou, podle spritmonitor.de na tohle nedosáhne ani 10%, ale i tak jezdím pořád víc než dvakrát dráž než autobus. Docela mě to zajímalo, když jsem si to auto pořídil, tak jsem si opravdu poctivě začal vést evidenci nákladů na provoz, no a to, co jsem zjistil, mě úplně šokovalo. A to už nikdo nepočítá s náklady na koupi auta, což je obvykle ta nejvyšší položka. Vemte si, že když vás auto stálo 100.000 Kč, a najedete s ním 100.000 km, tak už jen těch sto tisíc vám zvedne náklady na 1 km o celou 1 Kč! No a když s ním najedete třeba jen 20.000, tak to už sakra ranec! Auto je skutečně několikanásobně dražší způsob dopravy než autobus - když si spočítáte celkové náklady, tedy ne jen ty provozní nebo dokonce ty pouze za palivo. Otázka je, jak moc jsme rozkravení, no a většina z těch, co auto má, rozkravená je, mě nevyjímaje.

dotaz*
hodnocení

0x

x litrú na 100km - tím pádem musíte přesně vědět, kolik jste natankoval a kolik jste ujel - čím více km, tím přesněji. Orientačně to udává také výrobce - záleží na tom, kde jezdíte(město/dálnice/...) výsledek vyjde ve zlomku - dělíte litry počtem km např.0,08 atd. Zjitěte si nejprve údaje.;)

asdf*
hodnocení

natankoval jsem 310 L a najel 3943 Km

Podle Vašich údajů -7,86 l/100 Km

natankované litry děleno počet ujetých kilometrů vydělených stem
nebo
natankované litry děleno počet ujetých kilometrů krát sto

310/39,43 = 7,86
310/3943*100 = 7,86

112jenda*
hodnocení

0x

Pruměrnou spotřebu spočítate nejlepe,když si budete psát kolik litru jste tankoval,a když najedete asi tak 1000 km tak teprve mužete počítat.Pak bude pruměrná spotřeba alespon trochu odpovídat.

esprit*
hodnocení

0x

pocatecni stav pohonnych hmot plus

tankovani minus

konecny stav pohonnych hmot deleno

ujete km rovna se

prumerna spotreba

jabraka*
hodnocení

0x

Přesně jako Milan Cukrář.Natankuji až pumpa vypne.Pak vynuluji boční počitadlo.Když se vrátím z cesty,u tytéž pumpy dotankuji zase stejně.A zapíši.Aby to bylo přesnější,opakuji to aspoň třikrát.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]