Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz:
Před pár dny jsem zaparkoval v ulici, kde byla značka zákaz zastavení s dodatkovou tabulkou blokové čištění a datum. Moje auto ale nestálo na ulici, ale na kolmém stání mimo vozovku.
Za stěračem byla výzva abych se dostavil k projednání. Na papírku není uvedena celá SPZ, pouze její první tři znaky.
Myslím, že značka se vztahuje pouze na vozovku, ne na přilihlé kolmé parkovací stání, proto jsem se přestupku nedopustil.
Navíc neúplná SPZ: Je možné, že výzva vůbec nepatří k mému vozu.
Co si o tom myslíte?
No, první dojem je, že Vám tam ten papírek dal někdo, kdo parkoval na vozovce a měl začátek RZ stejný, zbytek umazal...
Kolmé stání při okraji komunikace je stále součástí komunikace. Součástí komunikce (silnice) je vše, co k ní přiléhá, např. i chodník. Musel by být mezi Vaším stáním a silnicí např. vyvýšený travnatý pás. A řekl bych, co jsem viděl, že čistící vozy nečistí jen jízdní pruhy, ale hlavně okraje komunikace při chodnících,obrubnících - tedy přilehlá parkovcí stání.
To, že orgán uvedl na výzvu jen první tři znaky Vašeho vozidla je jeho chyba. Každopádně bych to ale nepodceňoval a nekašlal na to, jak jsou zde některé návrhy. Určitě existuje fotodokumentace, kterou mají povinnost v těchto případech pořídit a kde Vaše RZ bude celá.
Řešil bych to tak, že bych se dostavil se sklopenou hlavou, udělal ze sebe blba, že jsem netušil, že se to vztahuje i na parkovací stání a vidím to max. 200,-- (parování je bez bodů). Pokud se budete pouštět do nějakých větších akcí, může Vás to stát Xnásobně více...
Nevím jak u Vás ve městě. U nás toto řeší městská policie, která má strážníky. Nikoliv policie státní, která má policisty. Ale dost slovíčkaření. Ohledně toho parkování, asi bych musel vidět foto. Pokud by to bylo např. nějaké parkovací stání, např. na vybetonované ploše u domu, které si někdo udělal, tak jste OK, pokud jste stál na klasické asfaltce, tak je to pak Vaše chyba. Každopádně blokovým čištěním u nás ve městě neprochází pouze silnice po které se jezdí, ale také přilehlé parkovací plochy i parkoviště jako taková. Každopádně jak již napsali ostatní, pokud není lístek řádně vyplněn, tak to neřešte, pouze si jej uschovejte pro "strýčka příhodu".
Ta značka se vztahuje i na přilehlá parkovací místa včetně chodníků. (Jinak by totiž nemělo celoplošné čištění smysl). Lístek by měl být samozřejmě vyplněný komplet. Možná nepatří Vám, ale pravděpodobně ano. Pokud ho budete ignorovat, dostanete pravděpodobně výzvu k vysvětlení. Policie takové věci dokumentuje fotografií, to už pak neukecáte. Můžete být rád, že už se auta v těchhle případech neodtahují. Pokud jste stál mimo vozovku a mimo chodník (tam totiž s autem nemáte už vůbec co dělat), lístek ignorujte. V opačném případě běžte podat vysvětlení. Bývá to levnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.