Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Letni gumy nebo dojet zimaky

Od: oteccyklisty odpovědí: 21 změna:

Fiat Doblo - za rok najedu tak 7000 km. Mimochodem, je to asi moc malo, zavání to zneužitím vozu, že? Snad se polepším v létě.

Přezouvám dnes v pneuservisu ze zimních na letní. Přední zimní budou i na další zimu, ale ty dvě zadní (Matador) jsou už po sezoně. Pravá má asi 3 mm vzorek, levá 4 mm těsně. Takže asi jezdím nakřivo? Každopádně mám dotaz:

Buď je tam vzadu obě nechám a dojedu do října (vydrží to?) anebo je rovnou vyhodíme a nechám nazout letňáky, co se mi válí v kůlně... Ale nevím, jak se rozhodnout.

Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nech tam zimaky a pak kup nove ktere das dopredu ...

oteccyklisty
hodnocení

Díky za názor! A vydrzi mi ty zimaky do rijna? Nebude to v necem nebezpečný?

ladaadal*

Všeobecně zimáky v létě drží na silnici hůř než letní, ale není to tak, že by ses rozjel a byl jak na ledě. Markantní rozdíl poznáš ve sporťáku, pro běžnou jízdu do zaměstnání normálně uvažujícího řidiče je rozdíl nerozeznatelný. Prostě nebudeš lítat 120, ale jen 100. Většinou jde jen o to, že víc hučí na asfaltu, ale ani to není pravidlo. A jestli vydrží do října? Jak to máme vědět, copak máme křišťálovou kouli? To záleží v jakém jsou stavu a kolik toho najezdíš. My řekneme, že jo, ty najezdíš místo 7t 40 a budeš nás osočovat, že jsme idioti, že to nevydrželo. :D Prostě je tam nech a hotovo. Sám uvidíš, jak budou či nebudou ubývat. Zas tak moc bych to neřešil, zvlášť při tvém ročním nájezdu.

asd*

Drží hůř než letní - to platí pro nové zimní. Po pár letech s polovičním vzorkem to je trochu jinak - směs je o dost tvrdší než byla, lamely jsou krátké a moc se neohýbají. Spíš je z toho sportovní guma... Pokud je vzorek kolem 3mm, tak na suchu už sedí výborně, na vodě je třeba počítat s aquaplanningem a nejezdit na větší vrstvě vody rychle (vadí louže, jen mokro je v pohodě). Spíš jde o lobby výrobců...

Určitě je větší zlo mít v zimě dobré zimní vepředu a starší zimní vzadu (přetáčivý smyk v táhlé zatáčce nebo při brzdění), než v létě mít na předku letní a vzadu starší zimní (to celkem nevadí, detaily záleží na konkrétní kombinaci).

To Asd-přetáčivým smykem myslíš když Ti ustřelí zadek?No nevím zní mi to jako blbost,pro mne je horší nedotáčivý,kdy ustřelí předek-toto opravdu neumím vybrat,když ustřelí zadek.je to v pohodě teda záleží taky na rychlosti!

doplněno 17.04.13 19:16:

To oteccyklisty-,mně loňské,myslím vloni v létě jezděné zimní ještě pár kiláku vydrží i letos,ale fakt je ten,že v loni jsem najel asi 4-5000km ,díky tomu že jsme byli vyjma syna všichni bez práce.Pokud jezdíte normálně ,ne stylem růžovoučkého zvířátka (prasete),tak bych to až tak nehrotil!

oteccyklisty
hodnocení

diesel: díky! už jsem napsal, že mám 4 letní nazuté... jezdím taky tak málo (5500 za poslední rok), ale to je tím, že matka cyklisty má nově služební auto a já už nejsem tak angažován:)

oteccyklisty
hodnocení

Bych to tak nehrotil. Proč bych někoho měl za blbce? Ročně 7t -> do října ne více než 4tisíce. Takže 40t by znamenalo, že celý auto už dorasuji na mrť :)

Jezdím hodně slušně, na padesátce tak 55, na dálnici do 130 km/h. Žádnej sporťák to mý Doblíčko s 1.2 motorem benzínem :)

ladaadal*

To byl jen přemrštěný příklad, aby bylo jasné, že to odhadnout nelze, když nevíme ani jak ty gumy vypadaj, ani kolik najezdíš. Třeba se ti to vys...re a gumy ti vydrží do příštího jara.:D

moula*
hodnocení

0x

Je potřeba při přezouvání na sezonu vždy dávat na všechny čtyři stejné pneumatiky a přehazovat je tak, aby se ta jedna sada nakonec po pár sezonách dala celá vyhodit, protože budou všechny pneu stejně sjeté a na vyhození. Zvažte nechat nyní zimní na všech čtyřech kolech přes léto až do zimy a na zimu přezout na fungl nové a tyto zimní před zimou všechny čtyři vyhodit. Nějaké dojíždění zimních v létě je možné, ale opatrně. A kombinovat zimní s letními je tuším zakázané a pro vrahy!

erikch*

proč by pán "kaličil" velmi slušné(co jsem tak pochopil) zimáky z předku,když má letní...? Na zadku ty zimní při normální předpisové jízdě z bodu A do bodu B nevadí,koupíte pak nové 2ks zimních(ty pak v říjnu dejte do předu-máte-li předek náhon)-normálně je dojezděte...

oteccyklisty
hodnocení

erikch: toto už tu píše i jiný rádce. nechám vzádu ty zimní a v říjnu je dám do odpadu.

stejne pneu musi byt na napravu a pro vrahy , hahaha po 5rokach jsou zimni tvrde jak letni , tak no problem

oteccyklisty
hodnocení

Vražedná kombinace je to v zimě, myslím. V létě by to vadit snad nemělo...

hodnocení

0x

pokud budeš jezdit hlavou nic nehrozí já je taky dojíždím a nemám s nima problém :)

kfp®
hodnocení

0x

V okolí znám jeden případ havárie se zimníma v létě na vodě. Taky se mi jednou podařilo v červnu po bouřce vyletět na vodě se sjetýma zimákama z kruhového objezdu, naštěstí se nic nestalo, hned jsem to jel přezout. Mi to za to nestojí.

oteccyklisty
hodnocení

kfp: Zimáky byly na všech 4 kolech?

kfp®

V případě té nehody nevím. V mém případě ano, prostě jsem z mokrého kruháče vyklouzal po tečně v rychlosti, která mi ani zpětně nepřišla nepřiměřená.

oteccyklisty
hodnocení

Jo, myslel jsem ten kruháč. To je krutý varování. Poslední slovo bude mít chlápek v Pneuservisu dneska.

erikch*

to není zrovna objektivní-on chce vaše kačky,což vylučuje objektivitu...,ale je to samozřejmě na vás-osobně bych se toho v rozumných mezích jízdy nebál...

oteccyklisty
hodnocení

Fajn, mám nasaz. 4 letní.

Zcela jsem zapomnel se zeptat toho pána. Ty sjetý zimáky by mi tam nahodili v říjnu znova. Sám jsem musel ukázat, že pravá guma už nemá ani 4mm.

Takže na kačky náš servis není :) Ale asi ani na bezpečnost né :))

hodnocení

0x

rozumný řidič dojezdí v pohodě, jinému nepomůžou ani nové letní a nedojede...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]