Nejste přihlášen/a.
Dobrý den 4 března jsem měl nehodu při odbočování vlevo mě začalo předjíždět auto a došlo k nehodě policie to nakonec chtěla hodit na mě. Stím jsem nesouhlasil a přestupek bude řešen ve správním řizení. Jak dlouho to trvá? Děkuji
Dopravní nehody předjíždění vs. odbočování jsou ty nejhorší na posouzení. Na policajty se nemůžete zlobit - ty u té nehody nejsou, nemají jí nikde nahranou, tedy celou věc posuzují až po příjezdu na místo, někdy třeba kvůli předchozím nehodám po třech hodinách. A to podle stop na komunikaci, mechanismu poškození vozidel, výpovědi účastníků, kteří přihrávají sobě, svědků apod.
Ale platím jedno pravidlo - pokud máte poškozený levý předek vozidla, znamená to, že jste vystrčil přední část vozidla do levého jízdního pruhu v době, kdy už jste byl předjížděn. Těžko by jste měl poškozený levý předek, kdyby jste začal odbočovat v době, kdy by se za Vámi jedoucí vozidlo nacházelo stále v pravém jízdním pruhu. Když jste začal odbočovat, muselo se předjíždějící vozidlo nacházet alespoň částečně v levém jízdním pruhu. Něco jiného by bylo, kdyby jste měl poškozenou zadní nebo levou zadní část vozidla.
Prostě jste nekoukal do zrcátek, přiznejte si to, jinak by jste viděl rychle se přibližující vozidlo a odbočování vlevo by jste si rozmyslel. A blikání/neblikání vlevo je jen u těchto nehod vždy předmět sporu, ale je to jen tvrzení proti tvrzení a nebere se na to zřetel. Nikdo nepřizná, kor v našem státě, že při odbočování neblikal, resp. že předjížděl i když předjížděné vozidlo blikalo vlevo...
Sorry, pokud hodim svižnější "předjížděcí myš", tak vám ten předek auta trefim i když budete koukat do zrcátek a pojedete pomalu, ani nestihnete čumákem uhnout zpátky. Předjíždějící se vůbec nemusí rychle přibližovat, ale může čekat za nim až bude místo na předjetí a vyrazit do předjíždění v okamžiku kdy odbočující začne zatáčet = odbočující v zrcátku vidí auto přímo za sebou, zahne a bum.
Pokud odbočující tvrdí že blikal a předjíždějící že žádný blinkr nebyl, tak jsou zásadní svědci, kteří potvrdí jestli dával blinkr včas nebo ne.
Když tedy hodíte "svižnější předjížděcí myš" ze stejné rychlosti, jako auto před Vámi a předjížděné auto Vás trefí čumákem do pravého boku, protože "ani nestihne uhnout čumákem zpátky" vezmete vinu v poho na sebe. Tedy s tím, že jste předjížděl a chudák předjíždějící Vás levým předkem trefil do pravého boku. Chci Vás vidět...
Kdyby předjíždějící vyrazil ze svého jízdního pruhu v okamžiku, kdy odbočující začne zatáčet vlevo, rozhodně by nedostal ránu levou přední částí vozidla. Ledy by měl raketu. A když předjíždějící vidí auto přímo za sebou, jedoucí konstantní ryclostí a kontroluje jej - "zahne a bum" -to se nezlobte, ale to je nesmysl...
Cituji nesmyslné tvrzení a ještě k tomu s hrubkou ( 2 x) : Prostě jste nekoukal do zrcátek, přiznejte si to, jinak by jste viděl rychle se přibližující vozidlo a odbočování vlevo by jste si rozmyslel.
Jestliže dám včas světelné znamení, že budu odbočovat vlevo, tak mne přestávají zajímat vozidla jedoucí za mnou, protože ta mají zákaz mne předjíždět vlevo a musí mi odbočení umožnit třeba i zastavením! Takže si rozhodně nemusím rozmýšlet něco, na co mám ze zákona právo!
doplněno 12.04.13 21:19:Tuto podmínku - při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti , jsem splnil v okamžiku, kdy jsem dal včas světelné znamení o změně směru jízdy!
doplněno 12.04.13 21:27:Ještě by bylo dobré zde vysvětlit, jak mohu při odbočování vlevo ohrozit řidiče jedoucího za mnou - jedině snad neočekávaným prudkým bržděním, takže do mne narazí zezadu!
Vozidlo, které mne předjíždí, už není vozidlo jedoucí za mnou! Je to vozidlo předjíždějící!
Za případné hrubky se omluvám a nevymlouvám se na čas vložení příspěvku, ani na nic jiného. Já každopádně nedostatky v gramatice nekritizuji, spíš mě zakímá obsah příspěvku.
Každopádně Vaše tvrzení je vrchol nesmyslnosti. Jestliže dáte včas blinkr vlevo a tím pádem přestávají Vás zajímat vozidla jedoucí za Vámi přeji Vám - nebo spíše složkám IZS, ať Vás nikdy nepředjíždí sanitka, hasiči, policajti v té době, kdy se rozhodnte odbočovat.
A nechtěl bych být ani Vaším dítětem v autosedačce (možná, když máte takový přístup) v době, kdy se rozhodnete odbočovat a již Vás nic nezajímá, protože máte puštěný levý blinkr, o kterém ani nevíte, jestli Vám vlevo vzadu funguje...
Tak samozřejmě, že stále sleduji ve zpětném zrcátku provoz za sebou, ale schválně napiště, co byste dělal, kdybyste již stál v levém odbočovacím pruhu, dával přednost protijedoucím vozidlům a tu se náhle objevila za Vámi houkající sanitka? Já bych asi nedělal nic, protože nějakým dalším manévrem bych mohl způsobit víc zmatku než užitku ) Sanitka by zřejmě projela kolem mne v protisměru.
Dále doufám, že nezpochybňujete fakt, že když dám včas a zřetelně předepsaným způsobem znamení o změně směru jízdy a hodlám odbočovat vlevo, tak vozidla jedoucí za mnou mi toto odbočení musí umožnit a nesmějí mě předjíždět vlevo! Musí třeba i zastavit, pokud nemají volný průjezd vpravo. Takže jak se mám o tato vozidla starat?
A mimochodem, když mi některý z blinkrů nefunguje, tak se to pozná na frekvenci přerušovače, která znatelně stoupne.
Tvrzení proti zvrzení, je třeba jít zpět od nárazu a zjišťovat kdy započato se znamením, kdy a dobu najetí/najíždění vlevo, jak dlouho stojí u středu, kde byl ve kterém okamžiku předjíždějící a rychlost předjíždějícího., zda mohl jet vpravo. Na argument o odbočování je argument o předjíždění... Šance zde je.
zák. č. 361/2000 Sb., § 21 odst. 1 "Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti."
zdroj: business.center.cz/...
případně si sežeňte aktuální verzi ASPI nebo BECK
takže jste nedal blinkr, vina je na Vaší straně, hádat se můžete kde chcete, kopii oznámení o přestupku jste dostal na místě? pokud ano, měl by tam být uvedený paragraf
k dostavení se před přestupkovou komisi ke správnímu řízení můžete dostat předvolánku v průběhu 1 kalendářního roku od doby spáchání přestupku (tedy spáchal jste 2.1.2012, tak až do 2.1.2013 můžete dostat od správního orgánu pokutu).
Jako řidič vozidla v levo jsem blikal to bylo dosvěčeno na místě svědky. rána byla na přední levou část kdy zž jsem měl tředek uplně vlevo. Původní verze policisty byla vinna určená na předjíždějcí vozidlo po delší době druhý policista po zjištění že pán z auta je Mudr. zdělil že to je moje vinna. Stím jsem nemohl souhlasit protože v rodce 2006 jsem byl učastníkem stejné nehody na motocyklu jsem přednížděl a vozidlo odbočilo v levo a byla to moje vina ted to byl stejný případ akorád obráceně tak doufám že to bude uzavřeno tak jak má
davee,
neviděl jsem záznam o nehodě ani protokol. ale obecně:
řidič který odbočoval tvrdí, že blikal
řidič který tvrdil říká že neblikal
tvrzení proti tvrzení, pak nastupují znalci a v 90% odsoudí toho, který odbočoval, páč porušil předpis o odbočování
Vsadím jeden řízek, že Vás odsoudí..
jak se píše v první odpovědi: při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti
bohužel nedbal jste zvýšené opatrnosti..
Ano pravda je taková ale já stál už u středové čáry dal přednost protijedoucímu auto viděl za sebo a najednou mě trefil na konci levého pruhu. bylo to na rovném přehledném useku který měří asi celkově 4 KM když jsem se rozjižděl žádné auto jsem viděl v dálce za sebou tudiš jel hodně rychle tak jak tam jezdí všichni v tu dobu bylo prudké slunce které oslňovalo tudiš si mě že stojím u levé krajnice řidič všiml na poslední chvíli silnice je uzka z prava by mě neobjel tam by se nevlezl tak to nejspíš zkusil zleva to je podle mě možná varianta a na 99 procent pravdivá protože manželka pana doktora když vylezla z auta pronesla cituji ty vole kde se to auto tady vzalo? A pan doktor tak to netuším a po příjezdu policie měl připraven scenař stím že jsem neblikal a že jsem začal odbočovat až mě předjížděl ale to je v rozporu ze svědkem který stál asi 100 metrů od místa a ten řekl že mě vyděl stát u středu vozovkyblikat otočil se žeprý na chvílu na zákazníka a najednou rána. Nejlepší argument pana doktora byl když první policista vystoupil z auta a dival se na postavení vozidel a řekl že to vidí na jeho vinnu najednou druhý pan policajt si zavolal kolegy do auta a pak mi ten druhý řekl ať podepíšu vinnu. To jsem samozřejmě odmítl a to se panu policajtovi čislo 2 ani panu doktorovi nelíbilo. Pak na mě pan doktor začal že jsem mladej cucák že mám hovno odježděno že on najede 10 000 km ročně tak jsem se mu zasmál a řekl mu žekl že jsem sice o 8 led mladší jak on ale že se 5 let živim jako řidič mezinárodní dopravy a že měsíční najez mám 10 000 - 13 000 km tak mu trošku sklaplo samozřejmě jsem mu dodal že i já jako člověk kterej se tím živí jsem se mohl dopustit chyby že to nepopírám a že to necháme posoudit správní orgán, tak mi začal vyhrožovat že se na mě zhojí že mu všechno zaplatím aji s chlupama atd to vše v policejním voze kde seděl jeho přikyvujcí policista a ten číslo1 :D chodil eště okolo aut. Policista číslo 2 nejspíš kamarád pana doktora se nad tímhle jeho vyjádřením opět chytl za hlavu. Na to odemě směrovala otázka jestli také slyšel jak mi pan doktor vyhrožuje tak přikývl. Otázka číslo 2 byla jestli je vozidlo policie vybaveno nahrávacím zařízením tak odpověděl že ano tudíž když se chová někdo jak jako pan doktor tak není zbytu a podám na něj trestní oznámení pro vyhrožování jen tak z hecu ať si trochu zaběhá když je vše na záznamu z vozidla policie. A hlavně mě vytočil tím že bezprostředně po nehodě byl arogantní jeho vlastní děti a ani tchýně která se mu vyvrátila z auta ho nezajmala a letěl se divat na předek svýho auta a na moje stále upozorňování jestli jeho posádka nepotřebuje lékaře mi od předku svěho auta řikal že ne že je včechno v pořádku že tchýně je dobrá přitom se na ni ani nepodival a ona ležela ze dneží hlavou ven nohama dovnitř a když jsem šel paní pomoct tak se mě snažil eště napadat v tom mu můj kolega co seděl vedle docela rychle zabránil a pak nás eště obvinil že mi jsme ho napadli ale okolní svědci zase vypovídali tak jak to bylo že já při snaze paní pomoci vstát do mě žduchnul ze zadu a až po tom můj kolega ho chytl verbálně umravnil, ae to není důležité ani nejde o těch pár zmačkaných plechů přece jsou to jenom plechy! Spíš mě na celkové věci zarazilo chování studovaneho doktora! A pak nás takový prasata mají léčit. Naštěstí je to jen zubař co jsem si zjišťoval.
Podle chlapka z Global expertu likvidátor pojišťovny naznal že by měl byt viník on podle poškození vozidel. Pro pana doktora by to bylo nemilé platil si odtah takže bude se snažit to vyhrát. Já mám výhodu že odtah jsme si zajistili sami vlastním vozidlem takže mě to stálo jen naftu. A korád mě připravil o auto které jsem použival jako pracovní odvoz ruzneho nepořádku okolo chaty :D ale bylo v top stavu je ho škoda. Ale aspoň mi nerozbil auto pro denní ježdění naštěstí
chápu vás.. já tohle nesnáším.. blobost muže udělat každý... to se stává.. ale házet vinu na druhé a ještě z něj dělat dementa... já nevím jestli bych to s nervama ustál... nedávno mi nějaky debil nedal přednost na uzke cestě a malem jsem skončil ve škarpě.. a ještě měl tu drzost na mě ukazat prostředníček... no v tu chvili se mi dostat ten zmetek do ruky tak se neznám...fakt člověk někdy žasne koho na té cestě nepotká...
A kdybys ho dostal do ruky, tak mu jednu vrazíš, udělaj z tebe vyšinutýho piráta silnic a seš bez řidičáku v hlavní roli na Nově. Takhle to tu chodí, ukážou už jen ten konec, začátek nikdo neřeší. Naprosto to chápu, chlap mě vyhnal při přejíždění na dvouproudý komunikaci v Praze v momentu, kdy jsem ho levým pruhem předjížděl na sloup veřejnýho osvětlení, kterej sem minul, sám nevím jak( Brzdil jsem i vočima a volantem hledal skulinu mezi autem a sloupem),naštěstí jsem se protáh bez úhony a to střevo na mě ještě místo omluvy, že jsem mu zachránil p.del, ještě šermovalo rukama. Dřív bych ho za to vytáh z auta, ale když vidím tu dnešní úchylnost všechno nahrávat na mobil a pod. tak si radši napočítám do deseti, než bejt v televizi za psychouše, co mu někdo omylem dal řidičák a z toho blba ještě udělaj mučedníka.
To mě to nechalo naprosto klidným řekl jsem mu že je idiot že se neumí normálně chovat a tím to pro mě na místě skončilo akorád jsem se mu vysmíval akorád kolega to trošku víc nedával sedět za volantem on a já tam nebyt tak je asi po něm pán byl moc arogantní a až viděl že mu nedělá problem ho vyliskat tak byl potichu. Nejvíc ho vytočilo to když jsem poprosil pana aby mi šel pomoct za jistit místo nehody a pomohl řídit provoz tak mi na to řekl že to není jeho problém že jeho auto je na trávníku mimo komunikaci a že on to dělat nebude tak to jsem nevidržel ani já a sprostě mu nadal že je kdo ví co a že je příkopě ne na trávníku. A nehnulo sním ani to že ze zákona má povinost obstarat bezpečnost provozu na pozemní komunikaci jako učastník dopravní nehody na příkaz policie měli zustat auta tak jak jsou do jejich přijezdu a ja tam 2 a půl hodiny skákal okolo toho sám! Tady je vidět co je mezi námi za lidi. Takovejhle člověk má s prominutím starost jen o svou prdel! A to je hnus velebnosti!
Dobré by bylo, kdybyste sem dal situační náčrtek místa nehody tak, jak jste ho pořídili pro pojišťovnu.
No k čemu to? Tady není správní orgán, žádný soud, žádný rozsudek. Jen názory. A náčrtky pro pojišťovnu..., dyť tam byla police, tak snad dělali dokumentaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.