Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak couvat s traktorem a vlekem?

Od: cudla* odpovědí: 18 změna:

Ahoj, chci se zetat, na jakém principu slouží couvání traktoru s vlekem?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to jak píšou ostaní, jen a jen o praxi. Jinak jednoduchá teorie kam cheš aby šel vlek, tam musíš zatočit. Někdo to učil přes rysky na točně, podle mě je to nesmysl, nejlepší je koukat přes vlek dál dozadu a pořád se ho snažit držet v daném směru, jak se jdnou zlomí víc, tak už se to nedožene. Ale neboj nouze tě naučí, když ti nic jiného nezbyde, tak to tam prostě nacouváš, třeba za půl hodiny, ale zacouváš. Pak to půjde jen a jen lépe. Chce to myslet dopředu a nedělat žádné rychlé změny směru to k jičemu nevede. A jinak hodně moc záleží na délce traktoru, poloměru jeho zatáčení a na délce oje. Každý se chová potom trochu jinak.

doplněno 10.04.13 11:40:

Možná je to trochu usměvné, ale pro představu to funguje dokonale, táta mi to doma vysvětloval pomocí téhle hračky starehracky.cz/... Měli jsme i verzi na dálkové ovládání a i s ní byl schopen zacouvat mezi skříně, holt praxe je praxe :-D

ladaadal*

Proč úsměvný? Mě to přijde jako dobrý nápad, jak to vysvětlit začátečníkovi. Vždycky je fajn, když se dá problém ukázat na 3D modelu a tyhle hračky jsou k tomu ideální.*palec*

gocars*
hodnocení

2x

Pokud to je klasická čtyřkolka vlečka, tak přesně opačně, než s dvojkoukol...není to nic jednoduchého a chce to docela cvik, nejlépe natrénovat někde na hodně velkém placu ;)

doplněno 09.04.13 22:02:

Takže když chci zadek vlečky doprava, traktor musí předkem točit taky doprava, aby se mu čumák stáčel doleva ;)

doplněno 09.04.13 22:17:

Opravdu obrovská výhoda do začátku, je traktor s posilovačem řízení *smich*

cudla*
hodnocení

Jo díky :D

nutt*
hodnocení

2x

Zdravim,
chce to praxi na jakékoli rady stejně v okamžiku zapomenete. Ale co se týká couvání s traktorem tak je složitější než couvání s návěsem nebo vozikem za auto. U traktoru se Vám vlek zlomí na dvakrát ale viděl jsem i couvat borce s dvěma vleky za traktorem takže se to určitě naučit dá. Zkoukněte nějaká videa napřiklad:

: )
Hezký den

hodnocení

1x

Chce to představit si, jak byste nasměroval oj vleku, pokud byste tlačil vůz ručně. No a stejně tak ji nasměrujete řízením traktoru.

ladaadal*
hodnocení

1x

Úplně stejně, jako když máš vlek za autem. U obojího je malinko rozdíl, je-li dvojkolka nebo čtyřkolka (nemyslím dvounápravu). Zjednodušeně by se dalo říct, že u čtyřkolky dáváš první rejd na druhou stranu než u dvojkolky. A zbytek je o praxi. Viděl jsem machry, co couvali s dvěma čtyřkolovými vleky za sebou - to už je frajeřina. Jeden vlek se dá zvládnou naučit za jeden víkend.

paw*

Ano a ti machri, co umi se dvema vleky to vetsinou uvedou slovy: "Az najezdis dopredu, co ja jsem nacouval..."

ladaadal*

Sice jsem ani s jedním nemluvil. Jednoho jsem viděl jako kolemjdoucí a druhého jsem znal od vidění, ale taky jsme se nikdy nebavili, ale pokud by to řekli, měli by pravdu, tohle už chce opravdu hoooodně praxe, ne-li i kapku talentu.:D

fifido
hodnocení

0x

Zaradis zpatecku a couvas... :D

(nezapopmen mit nastartovano .. :)

cudla*
hodnocení

To jsem nevěděl hele..:D

danecekdan*
09.04.13 23:48
hodnocení

0x

praxe...*frajer*

cyril*

Sama praxe je k ničemu, pokud dotyčný nemá "s hůry dáno". Znám několik "řidičů" s dvacetiletou a delší praxí, kterým dělá problém couvat se sólo vozidlem, natož s vlekem. ;)

ludvikk*
hodnocení

0x

Zdravím.Musíš zařadit spátečku.A umět to.

hodnocení

0x

myslím že veškeré rady jsou k ničemu.. to se musí natrénovat, vyzkoušet... to je jak kdyby jste mu radili, jak má projet zatáčku smykem ale zároven neskončil v příkopě... takže sednout do traktora a zkoušet... pak už to pujde určitě samo..

picpic
hodnocení

0x

Pitomost na x-tou, ptát se tady na couvání!

Asi to je provokace!

moula*
hodnocení

0x

Vstoupit do ODS.

hodnocení

0x

Copa prives, ale dva privesy a jeste naves. To uz chce fistrona.

doplněno 11.04.13 23:58:

Respektive jsou to tri navesy, ale i tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]