Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hasící přístroje - automobily

Od: momo* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Potřeboval bych vědět u jakých aut (osobní - soukromé/služení, nákladní od xxx/tun) je povinnost mít hasící přístroj jako součást povinné výbavy. Děkuji za odpověď. M.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

já ho soukromně vozím :)

barth*

To ti chválím, ti rozumní ho v autě mají i když jim to nic nepřikazuje. Snad jen rozum.

erikch*

asi deset let jej vozím taky(ne ten jeden samozřejmě) a už jednou se hodil-"naštěstí" ne mně,ale pomohl,i když elektroinstalace v motoru toho auta byla k.o...

luke237
Kde mas ten hasicak? V kufru?
Videl jsem ho primontovany i pod volantem na leve strane na podbehu, ale uz tam podle me nezbylo moc mista na nohy.
cobrak*

Já ho třeba vozím v kufru, může se přivrtat do dvojité podlahy třeba a tak. Stačí ale i hasicí sprej do palubní desky.

erikch*

v Bafíku pod sedačkou na dodělávané suché zipy a v Rendlu v kufru...

cobrak*
hodnocení

0x

Já myslel vždycky, že je to jen dobrovolná výbava. Ale pokud se to změnilo, byť jen třeba pro nákladní automobily, tak je to dobře.

doplněno 06.04.13 07:09:

Vozím ho také a dokonce už mi jednou zachránil život, když mi začal v alternátoru hořet diodový můstek. Nemít ho, tak jsem bez auta...

Povinné je to pro autobusy.

341/2002 Sb.

Autobus, který má nejvýše 22 míst k přepravě
osob kromě místa řidiče, musí být vybaven jedním
nebo několika hasicími přístroji s minimální hasicí
schopností 21 A nebo 113 B, ostatní autobusy hasicími
přístroji s minimální hasicí schopností 43 A nebo 183 B
a sanitní vozidlo hasicím přístrojem s hasicí schopností
34 B podle technické normy.

doplněno 05.04.13 19:41:

Hasiči se to snaží prosadit i do osobáků, ale zatím nic. V novelách této vyhlášky jsem nic nenašel.

jirkamatapat*

Doplním jen vozidla podléhající přepravě podle ADR(benzin,nafta,plyny apod)

barth*

Určitě vozidla TAXI, dál nevím, ale myslím, že se to týká dopravců obecně,vozidel autoškol, služebních vozů policie a záchr. složek a pod. Předepsaná velikost has. přístr. je 2kg, a ověření funkčnosti každý rok, doklad vozit v autě. policie to kontroluje. Soukromé vozy povinnost hasících přístrojů nemají, je to dobrovolné, dost řidičů má hasící spray, ten je dobrý tak na hašení nedopalků cigaret.

doplněno 05.04.13 19:49:

To je za osobní vozy, nákladní neznám předpis.

rengea
hodnocení

0x

U nás prozatím v os vozech není nutné ale doporučuji.Pokud jedeš do PL nebo UA tak při silniční kontrole tuto výbavu kontrolují a pokud nemáš hasičák tak i pokutují.

cyril*

Jen drobné doplnění. To kontrolované vozidlo musí být registrováno v PL nebo UA, jinak to jsou jen pouhé výmysly.

hodnocení

0x

Jojo polaci si v tom libuji , tak pozor na to , jakmile jedete do PL tak si urcite kupte ten hasicak

ladaadal*
hodnocení

0x

Jak píše Honza, v Polsku jsou na to alergický a kontrolujou i revizi, takže tam hlídat i dobu, po kterou může být používán.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]