Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji z velkého množství malých dílů vyrobených ze slitiny hliníku odstranit barvu, která se postupně odlupuje - chtěl bych docílit čístého kovového povrchu. Mechanicky jde barva odstranit docela těžko, navíc je povrch členitý, takže se nejde dostat všude. Po stránce chemické jsem zkoušel na den ponořit do ředidla a nic to neudělalo. Má někdo zkušenost třeba s ultrazvukem?
Předem díky za rady!
Na tohle jsem používal "Odstraňovač starých nátěrů", byla to taková hustá růžová kaše, stačilo natřít a po chvilce se barva nabobtnala a loupala. Pak to stačilo jen seškrábnout dřívkem. Nevím jestli se to ještě vyrábí, už tehdy ta piksla byla stará.
Bacha je to žíravina - stříklo mi to do oka a hodinu jsem brečel štípalo to jak sviň úplně mi stříkaly slzy z oka!
Ten odstraňovač starých nátěrů se stále prodává. Výborná věc. Z laku to vytvoří zkrabaťelou deku a ta se seškrábne.
Já to používal i na hliník - takový starodávný odlitý cedule. Nemůže se to ale nechat moc dlouho, pak je povrch matný. Možná že by pomohlo namočit ty předmety do tý kaše, nechat chvíli působit - vytáhnout - pořádně pošmudlat tvrdým štětcem - vyprat v toluenu/acetonu - protřepat v pytlíku s dřevěnými pilinami aby se odstranily zbytky - zkontrolovat jak to dopadlo
doplněno 07.07.13 23:51: Právě ty cedule měly základní povrch takovou jako mřížku asi 2 x 2 mm (na ní byly teprve písmena) a ta pod nánosy barev ani nebyla vidět. No jiná možnost bez poškození nebyla.
Povedlo se na jedničku.
Pánové, Pánové... Pozor!
Mám takový neblahý pocit, že "odstraňovač starých nátěrů" obsahuje hydroxid - a ten hliník sežere!
Sondellisimo - než jej, případně, použiješ, vyzkoušej jej třeba na plechovce od piva...
doplněno 08.07.13 02:04:Technomane - a jak ´zabezpečíš´, že na malých a členitých odlitcích ten "odstraňovač" vypláchneš včas ze všech proláklin? - např...
Prostě jen varuju tazatele před nepříjemnými vlastnostmi "odstraňovače"...
Tím promytím v toluenu / acetonu. Můj postup - štětcem jsem to nanesl na povrch, chvilku počkal až to začlo bobtnat, pak tvrdým kartáčem nebo opotřebeným štětcem a dřívkem škrábal a ředidlem( aceton pak došel ) umyl štětcem a opláchnul vodou. Musí se to kontrolovat. Samozřejmě nelze to tam dát a jít na pivo...
Dobrý den, asi bych zkusil použít aceton, který rozpouští i starší nátěry. Zdravím!
doplněno 07.07.13 23:52:Aceton je vyzkoušený. Používá se pro čištění od barvy i v lakovnách. Odstraňovač starých nátěrů je vhodnější na větší plochy - je hustý.
Tak inspiraci mám, teď jen odzkoušet. Prvně zkusím ten aceton, protože to je nejméně destruktivní, ale moc šancí nevidím, protože C6000 s tím nehnul ani po 24h. Pokud je v odstraňovači žíravina, která by hliník sežrala, tak to je problém, protože mimo to, že mají ty díly cca 2×1×0,4cm majípodélně (po té nejdelší délce) vyvrtané tři otvory průměru cca 1mm odkud by se zbyzky toho odstraňovače dostávaly těžko.
Zatím dík!
Tak jsem zkusil aceton - nic, horký vzduch - nic (opomenu-li, že se mi jeden dílek roztavil :D ). Odstranovač nátěrů, co by nesežral hliník jsem zatím nenašel...
Tak vše včetně několika odstraňovačů nátěrů selhalo.
Nakonec se to točí v mini míchačce společně se skleněnou drtí a po 6 hodinách je to tak v půlce. :D Každopádně díky za dobrý tip. Co se týče povrchu, tak vždy jedna strana je v místech kde už není barva kovově lesklá a druhá strana je hnusně šedá, tak doufám, že to tak neskončí vše.
Pro odstranění barev (i dvousložkových) z kovů (i z hliníku), dřeva, případně plastů poslouží dobře odstraňovač, který se jmenuje PLUS gelový odstraňovač barev a laků. Mají to v nabídce na webovém obchodu BARVYPLUS. Nesmrdí, protože neobsahuje hořlaviny 1. třídy. Nepřisychá, jako běžné odstraňovače. Je to takový červený gel. Nechá se tím natírat i svislé plochy. Výborně se hodí na různé členité povrchy, které by bylo obtížné brousit. Nenarušuje hliník, proto se dá používat při odstraňování nátěrů z hliníkových lišt, ALU kol a jiných hliníkových povrchů. Gel je možno nanést třeba štětcem. Potom už jenom čekám až barva změkne. Někdy to trvá 30 minut (syntetická barva), jindy 6-8 hodin (staré epoxidové nebo polyuretanové nátěry). Umí to sundat i autolak, dokonce KOMAXIT (práškovou barvu), ale to je třeba nanést silnější vrstvu a počkat cca 24-48 hodin. Když starý nátěr změkne, tak je potřeba jej mechanicky sundat (např. plastová stěrka, aby se kov nepodřel). U dřevěných povrchů, např. když jsem odstraňoval barvu ze zárubní, jsem používal ocelovou škrabku. Tu tam prodávají taky. Pracuje se s ní, jako s cidlinou, tzn. táhnu za sebou. Malířská špachtle mi nevyhovovala, protože snadno zasekla do dřeva (protože ji tlačím před sebou). Když se jedná o členité povrchy (drážkované dřevo nebo kov, řezbářské ornamenty na dřevěném křesílku) je vhodné použít k odstranění změklého nátěru tlakovou vodu (WAPka). Potom je povrch potřeba umýt obyčejnou vodou, do které přidávám JAR nebo PUR na nádobí (ten máme v kuchyňce vždycky). Na omytí používám kartáček na ruce, co máme v koupelně. Někdy taky kuchyňskou houbičku. Povrch se pak nechá se vyschnout a můžeme natírat něco nového.
Sice váš příspěvek vypadá jako reklama, ale dobrých tipů není nikdy dost, ten odstraňovač odzkouším, protože ne vše jde vždycky bez problémů obrousit či jinak z předmětu odstranit barva.
Zdravím, mohu jen potvrdit to co psal pán o PLUS gelový odstraňovač barev a laků . Reklama to naní, je to fakt Potřeboval jsem odstranit z Alu kol Komaxit - práškovou barvu co nejde ani opískovat, jak je tvrdá a tento super červený gel co voní jak marmeláda to sundal dolů. Sice je fakt potřeba to potřít jako chleba marmeládou a nechat min 24 hodin působit - ten Komaxit a jde pak pěkně i prstama sloupnout. Perfektní věc..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.