Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vozu

Od: jendadolansky* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nedávno jsem prodával vůz, jmenovitě Alfu Romeo 145 1.4 boxer.

Alfička už byla hodně zbídačená, byl hlučný motor, prasklý výfuk a ap..

Prodával jsem jí za lidových 8.000,- Kč.

Několikátý zájemce který přijel si alfu skutečně odvezl. Po dvou týdnech mi napsal sms, že alfa má přidřený motor a že požaduje slevu z ceny 4.000,- na nový motor jinak mě bude žalovat.

Načež jsem mu odpověděl, že jsem mu jí s prominutím rovnou mohl dát zadarmo, jelikož cena dílů a šrotu je vyšší.

Zajímalo by mě, jakou šanci má žaloba na úspěch a jelikož se o právo trochu zajímám, v kupní smlouvě jsem měl uvedeno mimo jiné:

Prodávající seznámil kupujícího se všemi vadami, které jsou mu v den prodeje známi.

Kupující je plně seznámen s technickým i optickým stavem vozu, jeho ovládáním a údržbou a před koupí provedl zkušební jízdu v délce 5. kilometrů při které auto i sám řídil.

Kupující kupuje auto jak stojí a leží.

-----------------

Vím, že klauzuli ,,jak stojí a leží´´ zřejmě nelze uplatnit na věci, které nejsou určené úhrnně ale individuálně, přesto to ve smlouvě je.

-----------------

Zajímám se proto, že nejsem žádný autobazar, ale normální člověk co prodával svoje auto, na hlučnost motoru jsem upozornil, stejně tak na prasklý výfuk, auto bylo téměř zadarmo vzhledem k ceně obdobných vozů, o klice jsem věděl prd jeližko jsem s autem normálně jezdil a vzhledem k jeho stavu i optickému jsem se servisu raději vyhýbal.

Děkuji

Jenda

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pane Dolanský, jsem přesvědčen, že to jen zkouší. Sdělte mu, že že musí postupovat dle občanského práva a vozidlo reklamovat. Takto mu lze odpovědět, ...souhlasím dejte mne k soudu. již se těším.

hodnocení

0x

bud ůplně v klidu šanci nemá žádnou jen to na tebe skouší v klidu dokonči polopřevod a odhlaš pojistku a pána pozdravuj ;)

jo a dobře si schovej smlouvu o prodeji ;) to kdyby pán neplatil pojistku a tebe chtěla honit ČKP

pokud tu pohledáš těch případů jako ty je tu dost

ladaadal*
hodnocení

0x

Pochybuju, že by mohl uspět u soudu s tím, že koupil skorovrak za 8k a ono se mu na něm něco rozsypalo. Za ty peníze a v tom stavu jak popisuješ bylo zřejmé, že jde o velmi opotřebovaný vůz, který mnoho nevydrží.

isanigynan
hodnocení

0x

Pokuď by tě skutečně zažaloval, tak by záleželo, jestli jsi dané vady při prodeji uvedl či ne(písemně či ústně) a jestli ta vada tam byla. Cena vozu je až druhořadá. Někdo ušetří 8tis až za rok, nekdo je vydělá za den. U takových aut za pár tisíc je ideální mít ve smlouvě, že prakticky všechny díly jsou opotřebované a na hraně či už za hranou životnosti. Pak prakticky nelze reklamovat a nebo požadovat slevu na nic.

Ustanovení "Jak stojí a leží" jak jsi správně uvedl, nelze na toto použít.

Kupujícímu bych vysvětlil, že koupil auto s vadou, která je uvedena ve smlouvě a nelze tedy slevu uplatnit. Při prodeji jsem nebyl, smluvu jsem nečetl, takže říci jestli má šanci na výhru nelze.

asd*
hodnocení

0x

Ať vám jí přiveze - jste odhoten jí vzít zpátky v původním stavu (tj. bez přidřeného motoru), peníze už nemáte tak mu to budete splácet po 100,- Kč měsíčně. On si to rozmyslí...

Za 8k musí čekat že se to bude sypat, motor slyšel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]