Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno jsem prodával vůz, jmenovitě Alfu Romeo 145 1.4 boxer.
Alfička už byla hodně zbídačená, byl hlučný motor, prasklý výfuk a ap..
Prodával jsem jí za lidových 8.000,- Kč.
Několikátý zájemce který přijel si alfu skutečně odvezl. Po dvou týdnech mi napsal sms, že alfa má přidřený motor a že požaduje slevu z ceny 4.000,- na nový motor jinak mě bude žalovat.
Načež jsem mu odpověděl, že jsem mu jí s prominutím rovnou mohl dát zadarmo, jelikož cena dílů a šrotu je vyšší.
Zajímalo by mě, jakou šanci má žaloba na úspěch a jelikož se o právo trochu zajímám, v kupní smlouvě jsem měl uvedeno mimo jiné:
Prodávající seznámil kupujícího se všemi vadami, které jsou mu v den prodeje známi.
Kupující je plně seznámen s technickým i optickým stavem vozu, jeho ovládáním a údržbou a před koupí provedl zkušební jízdu v délce 5. kilometrů při které auto i sám řídil.
Kupující kupuje auto jak stojí a leží.
-----------------
Vím, že klauzuli ,,jak stojí a leží´´ zřejmě nelze uplatnit na věci, které nejsou určené úhrnně ale individuálně, přesto to ve smlouvě je.
-----------------
Zajímám se proto, že nejsem žádný autobazar, ale normální člověk co prodával svoje auto, na hlučnost motoru jsem upozornil, stejně tak na prasklý výfuk, auto bylo téměř zadarmo vzhledem k ceně obdobných vozů, o klice jsem věděl prd jeližko jsem s autem normálně jezdil a vzhledem k jeho stavu i optickému jsem se servisu raději vyhýbal.
Děkuji
Jenda
Pokuď by tě skutečně zažaloval, tak by záleželo, jestli jsi dané vady při prodeji uvedl či ne(písemně či ústně) a jestli ta vada tam byla. Cena vozu je až druhořadá. Někdo ušetří 8tis až za rok, nekdo je vydělá za den. U takových aut za pár tisíc je ideální mít ve smlouvě, že prakticky všechny díly jsou opotřebované a na hraně či už za hranou životnosti. Pak prakticky nelze reklamovat a nebo požadovat slevu na nic.
Ustanovení "Jak stojí a leží" jak jsi správně uvedl, nelze na toto použít.
Kupujícímu bych vysvětlil, že koupil auto s vadou, která je uvedena ve smlouvě a nelze tedy slevu uplatnit. Při prodeji jsem nebyl, smluvu jsem nečetl, takže říci jestli má šanci na výhru nelze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.