Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provozovatel vozidla

Od: petra23* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den mám kamarádku která má exekuce atd.. chce jsi koupit nové auto které by napsala na mě a ona by se zapsala do TP jako provozovatel vozu. Zajímá mě jaká to má pro mě ryzika když třeba dostane pokutu nebo nebude platit povinné ručení atd.. děkuji za rady

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivikerub5
hodnocení

1x

Pokuď uvedete sebe jako vlastníka, tak spácháte trestný čin. *cert*

O tom, že nemá smysl platit dluhy se snad ani nebudu vyjadřovat. To je s prominutím minimálně na pár facek.

doplněno 01.04.13 08:50:

Trestný čin je to proto, že je uveden v Trestním zákoníku.

§ 222 Poškození věřitele

(1) Kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení svého věřitele tím, že

a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou, nebo odstraní, byť i jen část svého majetku,
b) postoupí svou pohledávku, anebo převezme dluh jiného,
c) zatíží věc, která je předmětem závazku, nebo ji pronajme,
d) předstírá nebo uzná neexistující právo nebo závazek,
e) předstírá nebo uzná právo nebo závazek ve větším rozsahu, než odpovídá skutečnosti,
f) předstírá splnění závazku, nebo
g) předstírá úpadek nebo svůj majetek jinak zdánlivě zmenšuje nebo předstírá jeho zánik,

a způsobí tím na cizím majetku škodu nikoli malou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
(2)Stejně bude potrestán, kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení věřitele jiné osoby tím, že

a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou nebo odstraní, byť i jen část majetku dlužníka, nebo
b) k majetku dlužníka uplatní neexistující právo nebo pohledávku nebo existující právo nebo pohledávku ve vyšší hodnotě či lepším pořadí, než jaké má,

a způsobí tím na cizím majetku škodu nikoli malou.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán,

a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 značnou škodu, nebo
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.

(4) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu,
b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu, nebo
c) způsobí-li takovým činem jinému úpadek.

petra23*
hodnocení

Proč je to trestný čin?

doplněno 31.03.13 23:52:

Jinak dluhy podle mě smysl splácet má ale v její situaci je ten dluh nesplatitelný rostou tam tak rychle úroky že by to ani do smrti nesplatila.

knirek*

A co myslíte, že bude dál?

petra23*
hodnocení

Já nevím já mám svojí rodinu jenom jsem chtěla pomoc kamarádce ale jak to tady tak pročítám tak do toho asi nepůjdu.

doplněno 01.04.13 00:24:

Nechci mít zbytečné problémy i já.

lipus*

Tak jestli máte rodinu a máte je ráda (a chcete aby měli v budoucnu i rádi ony Vás!), tak se takovým akcem VYHNĚTE velkym obloukem a ani nad tím nepřemýšlejte! Už jsem podobných akcí pár zažil a zbytek slyšel od známých.. a nemívají takovéhle pomoci lidem, kteří kašlou na nevyřízené pohledávky, shledání s nějakým obdivem ani u známých natož rodiny. Je to pouze pro ní záplata a pro Vás do budoucna problém.

ifkali*

Taky jsem měla takovouz známou:) Stěhovala se do ciziny a chtěla půjčku a jestli bych jí neručila svoji nemovitovistí:) :)

To byla fakt odvaha mi to říct!:)

Prej o nic nejde...Já bych do takové šlamastiky s autem nešla-teď auto na Vás a co bude příště?Bude chtít porád něco,utněte to hned.

To je věc ,která časem bude gradovat a navíc takhle ji nepomůžete.

furik
hodnocení

0x

Petro, jestli máte ráda adrenalin a starosti směle do toho...ale jestli máte všech 5 pohromadě ruce pryč od problémů...ale je to na vás...třeba to nebude chtít zadarmo...a to se vyplatí...co?...rozum do hrsti...

petra23*
hodnocení

Znám jí dlouho ona to auto potřebuje kvůli práci a nemá nikoho jiného na koho to napsat i její byt je psaný na mě.

mojmovl*

Ruce pryčod toho,mám zkušenost bohužel drahou,znal jsem svého bratra 50let a připravil mě dvěma podpisy o 3,5mega,když ptáčka lapají,,,,,

knirek*
hodnocení

0x

No jestli má kamarádka problémy s exekucema, silně riskujete, že jako vlastník vozidla odnesete veškeré problémy vy. Pokud se k přestupku nepřizná, zodpovídá za vůz vlastník. Sice nedostanete tr. body, ale pokuta bude na vás. To ani nemluvím o případných leasingových splátkách, to se do exekuce můžete dostat razdva.

petra23*
hodnocení

auto na leasing nebude má peníze v hotovosti jsme domluvené že auto půjdu koupit já budu vlastník a ona provozovatel.

knirek*

No jestli má hotové peníze, proč nezaplatí dluhy?

petra23*
hodnocení

Bohužel má necelých 200 000 Kč a dluhy má něco přes 2,5mil takže nemá smysl nic platit.

albatros498022*
hodnocení

0x

Do tohodle bych nešel ani za nic, tyexekuce nebudou asi jen tak pro nic a za nic a tak jaké máte jistoty.

doplněno 01.04.13 00:00:

Ještě, že moji dlužníci takhhle nejednají to bych něl opravdu radost.

buss
hodnocení

0x

No tak ať si ho pořídí na leasing, není pak její. Do toho bych nešel. Když dělal dluhy, tak se neptala na radu. Když má ulité prachy tak aby byla furt ve střehu...

nu*
hodnocení

0x

jen do toho:-P

erikch*

malinko "školení" z morálky-bohužel se spousta lidí dostane do dluhů ze dne na den a tralala...Pokud lidé skáčou do všelijakých providentů a nesmyslů,poněvadž ted hned musí mít novou LED televizi,fajn,jejich problém,ale jsou situace kdy třeba chci někomu pomoct(a šup průser),stanu se obětí podvodu někoho(a opět průser-třeba H system apod.)...No a s dvouma kilama dva a půl mega nezaplatím,že...?!? A pokusem zde navodit pocit dopuštění se tr.činu( )-bože co to je za kravinu...(je fajn,že máš nastudováno tr. a jiný zákoník,ale praxe je v reálu úplně jinde, viz.vlákno se zadržováním auta v servisu bez zak.listu apod.)...Ale k situaci-auto kupte za kamarádčiny kačky,ale jak vlastníka tak i provozovatele zapište na sebe-pokud vám věří,není problém a i obráceně-kdyby kámoška cokoli(i řekněme banální pokuty apod.) máte dost silnou páku(možnost kdykoli auto i ze ztrátou ted hned prodat)-zkrátka bude to o oboustranné důvěře-jedna druhou něčím jakoby "držíte v hrsti"...,víte jak to myslím...A ještě pro moralisty-je to dnes běžná praxe-neschvaluju to u jedinců rychlonákupčích na rychlopůjčky,ale u jedinců,kteří k dluhům přišli jak slepí k houslím a jsou na stejné "úrovni" sra...ek jako bezmozci,kteří musí mít tu a tu kravinu ted hned a skočí do providentu,home creditu atd...

ivikerub5

@erikch A přemýšlel jsi třeba nad tím ,že ten věřitel nemusel ani ty peníze půjčovat? Že to zase mohla být jenom kámoška, která jen podepsala ručení a teď přišla o střechu nad hlavou? Z odměny právního zastoupení a třeba následné odměny exekutora nic nemám, tak proč bych to měl jako věřitel řešit?

Vždy záleží, jak jdou obě strany proti sobě. Nakonec vždy rozhodne soud. A ten se musí řídit těma paragrafama. Sám teď zadržuji už min. 20ks věcí, protože zákazník nezaplatil za provedené služby. S PČR jsem to řešil. Dokuď mi zákazník nezaplatí za objednané a provedené služby, tak mu věc nevydám. PČR s tím souhlasí.

erikch*

ad.1 těžko bys někomu jen tak půjčil dva a půl mega,takže je asi nedluží někomu jen jako fyz.osobě,nemluvě o růstu dluhu o odměny exekutorů apod.,je jasné,že tyhle přemrštěnosti,které jdou jako první(splácení samotného dluhu je až druhotné...) se nikomu platit nechtějí,a ani nemluvě jak snadno se do podobné situace lidi i ne svým přičiněním dostanou(tisíce třeba z H-systému,Union banka,Agrobanka atd.)-těch příběhů už bylo medializováno tolik,že je to už takový kolorit ČR...

ad.2-rady ohledně práce policie apod.jsou (bohužel) i z osobní praxe-příběh z provozování servisu a vrakoviště už jsem tu párkrát nastínil-ačkoli jsem nikdy nikomu nesebral ani ventilek z auta-byl jsem odsouzen k úhradě vzniklé škody,poněvadž ti šašci co různá auta kradli,pravidelně tak jednou měsíčně podepisovali na pol.stanici tzv.svodku(to je "věstník",se vším co se kde stane),čili se přiznávali i k tomu co ani neudělali,policisté tím měli "vyšší objasněnost" a přímá úměra i vyšší platy,ty fetáčky nechávali dál na svobodě,dál páchali kurevstva...-a kruh se kámo uzavírá-kdyby si lidé,kterým se (třeba i díky "lennosti" Škodovky ,která neřeší shodnost DO) z aut ztratí rádia,navigace atd. stěžovali na stát,že nechává takovýhle ksindl běhat po svobodě(ačkoli už byli x krát chyceni,vyslýcháni a přesto dál běhají na svobodě,a dál kradou),že se jim takováhle věc stane-proč tomu stát jednoduše nezabránil u těchto recidivistů jejich vazebním stíháním...,tak by tu tazatel nemusel vznášet obavy,že se mu něco z auta může ztratit...Tohle je realita,tak to tu bohužel funguje...

A k tomu servisu-těch dvacet lidí právě naopak třeba někde slyšeli,že k čemukoli potřebují soudní rozhodnutí-proto trpně čekají a nejednají,protože(opět smutná realita) získat i předběžné soudní rozhodnutí trvá týdny,měsíce-proto je to tak jak to je a co se mých rad týče,vycházím ze svých zkušeností,nebo zkušeností ze svého okolí jak věci řešit a ne čekat co bude-tím nic nevyřeším...,takže si dál studuj paragrafy,vyhlášky a až ale něco z toho zažiješ a získáš zkušenosti,pak sem piš co a jak dělat-ne jak je to psáno v zákoně-to ti je totiž v životě úplně víš na co...*frajer*

petra23*
hodnocení

Dobrý den a jaký je rozdíl tedy mezi provozovatel vozu a vlastníkem vozu? Kdo platí pokuty povinné ruč. podle mě provozovatel jak to tedy je?

nu*

odpověď je v zákoně č.168/1999 Sb.

sebod*

erikch...*palec*. Ještě doplním: co nechat auto v polopřevodu?

erikch*

taky řešení,ale podle mne ideální(oboustranně-jak kámoška s exekucema,tak tazatelka) řešení "půl na půl",čili možná rizika a jedna druhou má "pojištěnou" normálka klasika dokončený převod...,ale je to můj úhel pohledu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]