Nejste přihlášen/a.
Zdravím zajímali by mě vaše názory na přestavby právě na tyto systémy LPG a E85.
Mě osobně se teda líbí více E85 hlavně kvůli ceně té přestavby která se pohybuje pod 10,000 Kč což oproti přestavbě na LPG je opravdu velký rozdíl.
Dále není třeba přidávat nádrž a připravit se tak o místo. Motor získá díky vysokému oktanovému číslu o pár % větší výkon. Co jsem tak četl na různých stránkách, tak E85 dokáže značně snížit i emise.
Takže jaké jsou vaše klady a zápory pro tyto systémy a kdy volit přestavbu na LPG a kdy na E85? Samozřejmě je jasné, že když někdo jezdí opravdu často a hodně, tak LPG bude mít výhodu, protože se mu rychle vrátí pořizovací cena jelikož LPG je levnější než E85.
Já jezdím na směs E85+N95 v poměru jedna ku jedné.
Spotřeba mi vylítla cca. o 3dl na 100km, ale zase mě ve finále vyjde litr paliva na +/- 29.- Kč.
Do plynu bych nešel už jen kvůli té přídavné nádrži. . .
doplněno 20.03.13 12:23:PS: Jednotku jsem nekupoval a na autě není ani poznat, že by jezdilo zčásti na alternativní palivo.
Neporadím co je lepší a co horší atd.
Osobně jsem zatím jezdil jen benzíny a naftu .V druhém naftovémjsem bez problémů "topil" fritovacím oilem (1,9D 47kW a spotřeba jak nefta tak oli 5l/100km) Teď jezdím v benzínovém a dávám BEZ ÚPRAVY motoru směs N95 a E85 přibližně 2 l E a litr N,průměrná cena dle množství paliva vychází od 27 do 29kč/l,spotřeba totožná ,+-deci.trochu horší studené starty,na benzín na první otočení a s etanolem druhé až třetí.Jinak žádnou změnu nepocituji.Ale chce to zkoumat.Jsou motory,které odmítají na líh jezdit,jsou které umí jen čistý a jsou které schroupnou jen směs!
PS co jsem četl názory na fordy s motorem z výroby na etanol (tuším ekofuel?) tak ne etanol žerou hooodně víc než na natrural!
doplněno 20.03.13 12:52:Ještě doplním :záleží na nájezdu.před tím,než došla krize do česka jsem měl nájezd cca20 000km/rok ,za loňský rok,kdy jsem byl 3 měsíce bez prace jsem najem jen něco málo přes 7000km.,takže by se ani nevyplatilo dávat plyn byť bych mohl mít do 25000kč!Než by se to zaplatilo,tak bude auto na odpis!
doplněno 20.03.13 12:55:To Jarda-líh to nesežere! Líh není je korozivní stejně nebo téměř stejně jako benál!Korozivní je metanol neboli metylalkohol!Líh jen dokáže pojímat vodu z ovzduší a proto můžou více korodoavat části palivové cesty pokud auto více stojí než jezdí!
Urcite LPG , tankujes za 17kc litr , je pravda , ze prestavba stoji 20-30tisic. A mas mensi kufr nebo vlastne nema kde dat rezervu... E85 stoji prestavba 5-10tisic , zvladne to kazdy , ale celt spatne zkusenosti , nez se to dobre nastavi ...
Stále tu nikdo nezmínil potřebu zápisu systému pro alternativní palivo do TP vozidla. Zde naráží E85 na celkem podstatný problém - jeho provoz (bavím se o přestavbě samozřejmě, ne o míchání s benzinem) na pozemních komunikacích ČR je v rozporu se zákonem 56/2001 Sb. o podmínkách technické způsobilosti vozidel. Systém pro změnu paliva totiž vyžaduje homologaci pro provoz, kterou zatím ani jeden nemá.
Provoz na E85 mě také zajímal, proto jsem se obrátil s dotazy na výrobce přestavbové sady, na ministerstvo dopravy a na STK. Odpověď byla téměř shodná. Ministerstvo a STK jednotně tvrdí, že vozidlo s namontovanou sadou pro provoz na E85 není způsobilé k provozu s ohledem na použití nehomologovaného systému. Výrobce mi potvrdil, že je tento provoz nelegální, navrhuje ale jako řešení skrýt co nejlépe celý systém tak, aby ho policie nebo STK neobjevili. A neodstavili vozidlo.
Jinak kdo si od E85 slibuje razantní zvýšení výkonu, bude zklamán. E85 má totiž sice vyšší oktanové číslo (rychlost hoření), ale to je spíše na škodu, protože v motoru při spalování E85 vzniká větší teplo, ale méně účinné energie. Spotřeba jde jednoznačně nahoru, některé zdroje uvádějí možný nárůst až 30%.
Oproti tomu LPG je dnes díky dlouholetým zkušenostem mnoha montážních středisek velmi spolehlivým systémem, kde informace o prudkém nárůstu spotřeby a snížení výkonu motoru jsou dávno mimo realitu. Nárůst spotřeby sice ano, ale v decilitrech na 100km, ne v litrech. O snížení výkonu bych nemluvil, není to pravda. Co je ale potřeba vědět, je jednak nutnost pravidelných prohlídek v autorizovaném servisu a třeba životnost nádrže 10 let, druhak potřeba jezdit na měření emisí tam, kde má stanice měření emisí oprávnění pro měření LPG. Omezující je též zákaz vjezdu do podzemních garáží. Ten ale nemá už ttrvat dlouho, vzhledem k bezpečnosti současných LPG systémů a požadavkům pro provoz podzemních garáží jsou tendence tento zákaz zrušit. Další podstatnou vlastností současných systémů LPG je potřeba mít v nádrži i benzín. S ohledem na zátěž, kterou alternativní palivo znamená pro motor v určitých režimech (zejména stunené starty a provoz nezahřátého motoru) je totiž systém konstruován tak, aby start motoru byl vždy na benzín, a až po dosažení nastavené teploty a otáček se sám přepně provoz na LPG.
Mám-li tedy všechny informace shrnout, rozhodně bych volil LPG. Je zde sice vyšší prvotní investice, ale jedná se o legální systém, který je navíc léty vychytaný do výborné spolehlivosti. Úspora je evidentní, návratnost investice velmi rychlá. Oproti tomu E85 zatím nenabízí homologovanou (tedy legální) přestavbu. Lze sice systém skutečně pečlivě schovat, ale osobně bych se bál možnosti, kdy bude systém odhalen po nehodě, a díky tomu, že vozidlo pak nebylo způsobilé k provozu, pojišťovna nezaplatí ani korunu. A nejen to, řidič takového vozidla je zodpovědný za jeho použití v provozu, za což jej čeká další nemalý problém.
Damian (www.svet-ridicu.eu)
jo protože ty auta na to nejsou přizpusobene,, myslim že se ty normy zpřísnovali po roce 2000 a měly by byt odolnější vuči agresivnějším palivum
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.