Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
koukal jsem, že u podvozků lokomotiv (škoda 362, 363 a podobně) jsou takové divné hadice, zajímalo by mě, k čemu tam jsou. Jsou z obou stran, u obou párů náprav (celkem tedy 8 na lokomotivě), jsou vždy před předním a za zadním kolem nápravy. Vycházejí odshora od spodku kapoty z nějakého zařízení, ohýbají se směrem pryč od kola a pak se takovým obloukem vracejí zpátky ke kolu a končí hubicí, která směřuje přímo tam, kde se kolo dotýká koleje. K bodu dotyku je pak 15-20cm mezera. Po cestě je hadice držena na správném místě kusem železa (takovým nosníkem) a pak ještě zboku tenkým drátem. Zkusím někde vyhrabat vhodnou fotku.
K čemu to je dobré? To rozehřívá námrazu na kole? Nebo ho to chladí? A proč to není na horní straně u brzdy nebo zboku, ale až úplně dole?
Možná tuším co myslíš, nesype to nějakou směs pod kola, něco jako písek, aby to líp brzdilo nebo tak nějak? Nejsem nádražák, jen jsem to kdysi slyšel.
Pískování [X] se používá se v případě rozjezdu lokomotivy, jízdě do kopce, při špatné adhezi (sníh, mokro, námraza). Při aktivaci se začne sypat suchý, jemnozrný písek z písečníku přes písečníkové trubky přímo na koleje před hnací kola lokomotivy a tím se zvýší adheze.
jsou to písečníkové trubky
zdroj:
doplněno 16.03.13 18:55: ste mě předběhli, než jsem to odeslal
obrázky: railways.pjp.cz/... to u předních schůdků a pak uprostřed
railways.pjp.cz/... detail, to úplně vlevo
doplněno 16.03.13 18:49: Vzduch, rychlobrzda? Já nevím, nejsou brzdy normálně ty čelisťové bloky nahoře?
Samozřejmě že to jsou pískovače. A ovládají se tak, že těsně pod zásobníkem písku je systém tryska -dýza. Do trysky jde stlačený vzduch, ovládaný elektroventilem. A ten dýzou strhává suchý písek do té gumové hadice. Samotíž měly kdysi tramvaje. Nevím do jaké řady, pochybuju, že by to měly ještě dnes, tramvaje neznám. Jen pamatuju že se to tam sypalo lopatkou.
Je to hadice pískování. Ze zásobníku se sype písek vlastní vahou do litinového kolena, do něj ústí z boku tryska. Po sešlápnutí pedálu "pískování" strojvedoucím se otevře EP ventil, tlakový vzduch začne unikat tryskou a strhává s sebou zrnka písku. Ty padají před kola vždy 1. a 3. nápravy ve směru jízdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.