Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat jaké motorky nyní mohu řídit s řp skupiny B? skůtry vím a nechci.
Je to nyní tak že mohu řídit motocykly do 125ccm s automat. převodovkou?
Plus jsem někde slyšel že mohu řídit i ostatní motorky i manuály do 50ccm. Je to pravda?
Takže s takovou můžu řídit babety atd? co takové crossky? nějaké kawiny?
Řeší se tady max. rychlost do 45km/h (sk.B, 50ccm), ale důležité je, že je to konstrukční rychlost.
Ve skutečnosti jsou typy co v reálu jedou 60-65km/h. S větrem v zádech i 70km/h. A po patřičné úpravě motoru i více. Ovšem v papírech je pořád oficiálně 45km/h
Honza to s tou maximálkou u 125 ccm skůtru trochu přehnal, pravděpodobně myslel nějakou čínskou plečku, normální stopědadvacítka od piaggia nebo aprilie se vstřikováním jede v pohodě 110km bez jakýchkoliv úprav, a se sportovním variátorem i 125km/h...běžně jsem s tím jezdil devadesátkou-stovkou.
Zákon uvádí pojem "konstrukční rychlost", ale zákon 56/2001Sb. uvádí pojem maximální rychlost, je to tedy na poslancích aby si uvědomili že by po letech skutečně stálo za to ujednotit terminologii v zákonech...
V technickém průkazu pod bodem T je totiž uvedena hodnota "maximální rychlost", a nikde jinde není uvedena žádná jiná hodnota podle která by se konstrukční rychlost posuzovala...
Skutečně je pravdou je maximální rychlost uvedena v TP bývá zpravidla nižší, především u různých čínských motorek, a to z důvodu aby si je lidé víc kupovali...
Ale pro posuzování zda se vozidlo zařadit do kategorie L1a nebo L2a atd je rozhodující záznam ve TP v kolonce T tedy hodnota která je zde označena jako maximální rychlost.
Jen tam chybí ta vsuvka "konstrukční"
Teď je otázka jestli existuje motorka do 50ccm která letí aspoň kilem což pochybuju, crossky se dělají i do 50ccm?
Co píšeš je blbost! Záleží co má každý z nás v ŘP.Svého času bylo B+ malé moto do 50ccm a max rychlost 45km ale v jiný čas dávali jen malé moto bez omození rychlosti! Plus dle novely platné od ledna letošního roku max 125ccm s podmínkou skůtr a automat (Variátor?)
Pro ppříklad -máme to tak s manželkou,že můžeme jakékoliv "pade" bez omezení rychlosti,což znamená že můžu sedlat nejen babaetu,ale i Jawky padesát nebo i simsony a jiné moto do 50ccm!
doplněno 15.03.13 14:44:To Mathers-a co máš za skupiny v ŘP? Pkd jen "B" tak vše k čemu opravnuje-tj 50ccm a max do 45km a scooter s atuomatem do 125 ccm.Pkd máš třeba A1 s kódem 150J tak můžeš jakoukoliv padesátku.
doplněno 15.03.13 16:14:Pův v roce 1977,daší výměna v roce 97 (z růžového 3dílného na kartu) a poté další výměna ve 2010 dle legislativy!
A máš ještě starý nebo už nejnovější řidičák? Mám pocit že jde jen o to že se to v různé době psalo jinak, ale teď už se to zase sjednocuje. Já měl taky myslím v řidičáku taky jen B, teď je tam navíc A1 150.
Já měl v řidičáku B+M, teď tam mám A1 150, tak předpokládám, že označení upravujou spolu s aktuálním stavem předpisů. Nic to nemění na omezení 50ccm do 45km/h pro mech. převodovku a 125ccm / 11kw pro variátor-AP.
doplněno 15.03.13 21:23:+ nově 125ccm...
Závodní ano. Ale nic co by oficiálně mohlo na silnici určitě ne. Navíc cena bude někde jinde, než co bys za to asi mohl zaplatit
stačí se podívat na zákon č.361, s B-čkem lze řídit nejen skůtra s automatem do 125 ccm, babetu-jawettu-stadiona a vše s konstrukční rychlostí 45 km/h, ale i čtyřkolky atd...
jednotlivé kategorie motocylů, které jsou uvedeny v zákoně 361 respektive zkratky-označení těchto kategorií motocyklů tříkolek či čtyřkolek lze nastudovat ve směrnici i 2004/24 ES...
řeknu to takhle mám otce policajta a když máte ridičák skupiny B tudíž máte oprávnění na 50 ccm manual a 125 automat nic víc nic mín
Jak to tedy je? Podle mě je to také 50 ccm s jakoukoliv převodovkou (bez omezení maximálky) a od 50 do 125 s automatem. Jen tam po pravdě nemám jasno jak je to s "elektrikou".
ŘO+ŘP na raketu
elektrika nemá pracovní válec, ale má rychlost nebo konstrukční rychlost, do 25km/h a výkonu 1kWh jde o jízdní kolo s pomocným motorekm a pak jsou to už elektroskůtry atd
Výkon 1kWh to určitě nemá, ale o to nejde
.
Právě že nemám jasno s těmi elektroskůtry co se dá řídit jen s béčkem a na co už je potřeba řidičák na motorku. Navíc ono je to s tím výkonem u elektromotorů takové všelijaké - někdy stačí změnit napájecí napětí a pokud to řídící elektronika zvládne tak získáš najednou podstatně větší výkon. A to nemluvím o tom, že policie ani STK nemá reálnou šanci zjistit ani jen odhadnout výkon elektromotoru. Když na něm bude štítek 5kW tak těžko poznají že reálných má třeba 25kW...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.