Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řidičák B a motorky

Od: mathers322* odpovědí: 23 změna:

Zdravím, chci se zeptat jaké motorky nyní mohu řídit s řp skupiny B? skůtry vím a nechci.

Je to nyní tak že mohu řídit motocykly do 125ccm s automat. převodovkou?

Plus jsem někde slyšel že mohu řídit i ostatní motorky i manuály do 50ccm. Je to pravda?

Takže s takovou můžu řídit babety atd? co takové crossky? nějaké kawiny? :)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Řeší se tady max. rychlost do 45km/h (sk.B, 50ccm), ale důležité je, že je to konstrukční rychlost.

Ve skutečnosti jsou typy co v reálu jedou 60-65km/h. S větrem v zádech i 70km/h. A po patřičné úpravě motoru i více. Ovšem v papírech je pořád oficiálně 45km/h ;)

nu*

Honza to s tou maximálkou u 125 ccm skůtru trochu přehnal, pravděpodobně myslel nějakou čínskou plečku, normální stopědadvacítka od piaggia nebo aprilie se vstřikováním jede v pohodě 110km bez jakýchkoliv úprav, a se sportovním variátorem i 125km/h...běžně jsem s tím jezdil devadesátkou-stovkou.

Zákon uvádí pojem "konstrukční rychlost", ale zákon 56/2001Sb. uvádí pojem maximální rychlost, je to tedy na poslancích aby si uvědomili že by po letech skutečně stálo za to ujednotit terminologii v zákonech...

V technickém průkazu pod bodem T je totiž uvedena hodnota "maximální rychlost", a nikde jinde není uvedena žádná jiná hodnota podle která by se konstrukční rychlost posuzovala...

Skutečně je pravdou je maximální rychlost uvedena v TP bývá zpravidla nižší, především u různých čínských motorek, a to z důvodu aby si je lidé víc kupovali...

Ale pro posuzování zda se vozidlo zařadit do kategorie L1a nebo L2a atd je rozhodující záznam ve TP v kolonce T tedy hodnota která je zde označena jako maximální rychlost.

Jen tam chybí ta vsuvka "konstrukční"

hanher*
hodnocení

0x

Moto s obsahem do 50ccm. a konstrukční rychlosti 45km/h.

doplněno 15.03.13 13:14:

http://jdem.cz/z69x4

mathers322*
hodnocení

Blbost, nyní je dovoleno 125ccm

hanher*

Na co se ptáte, na to odpovídám:
"Plus jsem někde slyšel že mohu řídit i ostatní motorky i manuály do 50ccm. Je to pravda?"
Podle nás nejvýznamnější změna. Až dosud byli držitelé ostatních skupin oprávněni řídit malé motorky do 50 kubíků. To se od ledna změní a budou moci usednout i na skútr o objemu 125 cm3. Ale pozor, zatímco u padesátky žádná omezení neplatí, pro stopětadvacítku je to 11 kW a automatická převodovka. Situace se totiž řečí zákonů nazývá "rovnocennost oprávnění"a v tomto případě k B dostanete A1 s omezením automatickou převodovkou.
auto.cz/...
mathers322*
hodnocení

Tohle jsem chtěl slyšet, díky :)

mathers322*
hodnocení

Teď je otázka jestli existuje motorka do 50ccm která letí aspoň kilem což pochybuju, crossky se dělají i do 50ccm?

To třeba i existuje, ale jak máš psáno nahoře, B opravňuje k řízení 50 s max.rychlosti 45 km/h dále k řízení 125 do výkonu 11kW s automatem, jestli to myslíš s moto vážně, tak si udělej řidičák a pak to nemusíš řešit.
doplněno 15.03.13 16:54: Pravda, omlouvám se, na starší řidičák jsem zapomněl.

Co píšeš je blbost! Záleží co má každý z nás v ŘP.Svého času bylo B+ malé moto do 50ccm a max rychlost 45km ale v jiný čas dávali jen malé moto bez omození rychlosti! Plus dle novely platné od ledna letošního roku max 125ccm s podmínkou skůtr a automat (Variátor?)

Pro ppříklad -máme to tak s manželkou,že můžeme jakékoliv "pade" bez omezení rychlosti,což znamená že můžu sedlat nejen babaetu,ale i Jawky padesát nebo i simsony a jiné moto do 50ccm!

doplněno 15.03.13 14:44:

To Mathers-a co máš za skupiny v ŘP? Pkd jen "B" tak vše k čemu opravnuje-tj 50ccm a max do 45km a scooter s atuomatem do 125 ccm.Pkd máš třeba A1 s kódem 150J tak můžeš jakoukoliv padesátku.

doplněno 15.03.13 16:14:

Pův v roce 1977,daší výměna v roce 97 (z růžového 3dílného na kartu) a poté další výměna ve 2010 dle legislativy!

petr123*

A máš ještě starý nebo už nejnovější řidičák? Mám pocit že jde jen o to že se to v různé době psalo jinak, ale teď už se to zase sjednocuje. Já měl taky myslím v řidičáku taky jen B, teď je tam navíc A1 150.

buky*

Já měl v řidičáku B+M, teď tam mám A1 150, tak předpokládám, že označení upravujou spolu s aktuálním stavem předpisů. Nic to nemění na omezení 50ccm do 45km/h pro mech. převodovku a 125ccm / 11kw pro variátor-AP.

doplněno 15.03.13 21:23:

+ nově 125ccm...

To Buky-pokud máš A1 tak nemusíš pade jen do 45 alei rychlejší přečti si co kód 150 umožnuje!

petr123*

Závodní ano. Ale nic co by oficiálně mohlo na silnici určitě ne. Navíc cena bude někde jinde, než co bys za to asi mohl zaplatit :)

fribble*

V roce 1963 Luigi Taveri s 12 válcovou! řadovou Hondou 50 ccm zajel ve zkušebním kole 132km/hod. Jasně - závodní speciál, mimořádná situace, blablabla - ale nic to nemění na tom, že před 50 lety 50 ccm už umělo ... víc než kilo.

akr*
hodnocení

0x

Motocykl by snad existoval, nějaký dvoutakt, spíše silniční. Ale v tom technickém průkazu to musí být zapsáno s max. rychlostí do 45 km/h, pokud chcete jezdit bez obav...

hodnocení

0x

kup si skutra 125 a neres , 70tkou to poleti , vice uz nebude na delsi vzdalenost komfortni jizda , bo odpor vzduchu uz bude obrovsky

nu*
hodnocení

0x

stačí se podívat na zákon č.361, s B-čkem lze řídit nejen skůtra s automatem do 125 ccm, babetu-jawettu-stadiona a vše s konstrukční rychlostí 45 km/h, ale i čtyřkolky atd...

jednotlivé kategorie motocylů, které jsou uvedeny v zákoně 361 respektive zkratky-označení těchto kategorií motocyklů tříkolek či čtyřkolek lze nastudovat ve směrnici i 2004/24 ES...

jyri*
hodnocení

0x

řeknu to takhle mám otce policajta a když máte ridičák skupiny B tudíž máte oprávnění na 50 ccm manual a 125 automat nic víc nic mín

Pleteš se ale můžeš více než jen to co píšeš.Stačí si přečíst zákon o skupinách ŘP!

petr123*

Jak to tedy je? Podle mě je to také 50 ccm s jakoukoliv převodovkou (bez omezení maximálky) a od 50 do 125 s automatem. Jen tam po pravdě nemám jasno jak je to s "elektrikou".

cyril*

Jak by to bylo v případě kdyby byl otec metař nebo kosmonaut?

nu*

ŘO+ŘP na raketu*smich*

doplněno 17.03.13 20:41:

elektrika nemá pracovní válec, ale má rychlost nebo konstrukční rychlost, do 25km/h a výkonu 1kWh jde o jízdní kolo s pomocným motorekm a pak jsou to už elektroskůtry atd

petr123*

Výkon 1kWh to určitě nemá, ale o to nejde :)

.

Právě že nemám jasno s těmi elektroskůtry co se dá řídit jen s béčkem a na co už je potřeba řidičák na motorku. Navíc ono je to s tím výkonem u elektromotorů takové všelijaké - někdy stačí změnit napájecí napětí a pokud to řídící elektronika zvládne tak získáš najednou podstatně větší výkon. A to nemluvím o tom, že policie ani STK nemá reálnou šanci zjistit ani jen odhadnout výkon elektromotoru. Když na něm bude štítek 5kW tak těžko poznají že reálných má třeba 25kW...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]