Nejste přihlášen/a.
dobrý den. dnes jsem koupil automobil a chtěl bych se zeptat, jak to bude z ekodaní... neni zaplacená, ale pán od kterého jsem to koupil to převede do polopřevodu na mě... co musím udělat potom? budu muset ekodaň platit? děkuji
Pokud se na vůz eco vztahuje ,tak platit budeš, pokud si seženeš invalidu co má průkaz ZTP,(první to přihlásíš na něho , až pak na sebe , platbě se vyhneš,
Jinak první si zařid povinné ručení pak zajed na STK udělat evidenčku a hurá na úřad vůz doregistrovat .
Pak je ještě možnost jezdit jen v polopřevodu než vůz prodáš.
a když to zůstane v tom polopřevodu bez zaplacené ekodaně tak to nevadí a můžu jezdit? STK automobil má a pojištění bude na starého majitele on to nechá zatím běžet protože je to zaplacené (domluva) nevadí to když mě PČR zastaví?
dost důležité je se rozhodnout co chci víc zda respektovat zákony...tedy § 6 a chci provozovat...musím přihlásit...nebo chci adrenalin a budu pokoušet štěstí ...
Pokud máš u sebe malý techničák , tak jezdit můžeš (i když je procvaklý) ,ovšem musíš to PČR vysvětlit , dohllášení není zatím datumově zákoně nikde určeno, v polppřevodu jezdí půl republiky.
Vysvětlovat nemusí - stačí se jich zeptat ,at uvedou zákon, podle kterého jsem povinen a do kdy na sebe vůz dohlásit .
doplněno 14.03.13 22:22:Jezdím v polopřevodu 9 roků - více vozů .
...tolikrát omílané téma...každý kdo hodlá provozovat...§ 6 zák. 56/2001 ...lhůta ve dnech skutečně není stanovena...když už jedu...už je pozdě...
zjevně máte jiný názor...avšak...
(1) Provozovatel silničního motorového vozidla a přípojného vozidla nesmí provozovat na pozemních komunikacích vozidlo,
a) které je technicky nezpůsobilé k provozu,
b) které není zaregistrováno v registru silničních vozidel v České republice nebo v registru silničních vozidel jiného státu,
c) které není opatřeno registrační značkou nebo registrační značkou jiného státu,
d) k němuž není splněna povinnost pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, 5)
e) které nemá platné osvědčení o technické způsobilosti vydané stanicí měření emisí a stanicí technické kontroly,
f) které nemá identifikační údaje v souladu s údaji uvedenými v registru silničních vozidel.
(3) V případě, že vlastník nebo provozovatel vozidla hodlá vozidlo přeregistrovat na jiného vlastníka nebo provozovatele, hlásí vlastník vozidla nebo provozovatel vozidla se souhlasem vlastníka vozidla tuto změnu na předepsaném tiskopisu u registračního místa, kde je jeho vozidlo registrováno. Nový vlastník nebo provozovatel vozidla se souhlasem vlastníka vozidla žádá poté o zaregistrování tohoto vozidla na předepsaném tiskopisu u registračního místa, v jehož správním obvodu má své místo trvalého nebo povoleného pobytu nebo místo podnikání, liší-li se od adresy místa trvalého nebo povoleného pobytu, nebo sídlo.
v souvisloti s novelou zákona číslo 56/2001Sb. jsem vysvětloval svému poslanci, že tato novela musí definitivbně vyřešit problém aut v "polopřevodu", jinak nebudeme schopni v rámci našich závazků k EU zajistit informace o skutečném provozovateli, například při vymáhání sankcí napříč Evropou za vybrané druhy přestupků...už teď mají přestupkáři taděláno na problém, jak určit, kdo je registrovaným provozovatelem u aut v polopřevodu ...je jendo zda jsou v polopřevdu rok či 9 let...
- pokud novela stanoví striktně 10-denní lhůtu k nahlášení změny majitele a za nedodržení sankci někdy vyšší než hodnota auta, každý si rozmyslí zda evidenční úkon provede nebo neprovede
- nelze tolerovat aby v ČR nastala situace, že miiony aut zůstanou v polopřevodu a přísná pravidla se budou vzahovat jen na část obyvatelstva
- na Slovensku se registr vozidel v roce 2004 definitivně vyčistil výměnou starých SPZ na nové RZ s logem EU, kdo si značku v zákonné lhůtě nevyměnil tomu Policie po roce auto TRVALE VYŘADILA, kdo s takovou hromádkou dílů vyjel, s neplatnou starou SPZ, riskoval nemalou SANKCI ,,,u nás se za jízdu bez platné RZ bere řidičák minimálně na půl rolu, v SR je to obdobné
- proto jsem svému poslanci navrhoval, aby se v novele zákona objevila věta o tom, že kdo si do 10 dnů po nabytí účinnosti zákona nedoregistruje auto v polopřevodu, tomu bude ze zákona auto DLOUHODOBĚ VYŘAZENO...tento institut zavádí novela zákona, dlouhodobým vařazením na rozdíl od TRVALÉHO neztrácí auto technickou způsobilost a lze jej na úřadu převést do statutu "provozované" po splnění zákonných podmínek
- problém aut v polopřevodu bude tedy nutné do konce roku resp. do hlasování o novele DEFINITIVNĚ vyřešit...
- pokud by platil můj návrh, po 10 dnech od nabytí účinnosti příslušné novely bude auto v polopřevopdu automaticky ze zákona považováno za auto dočasně vyřazené, značky a malý TP ze zákona považovány za zničené...Kdo s takovým autem vyjede, toho čeká v lepším případě SANKCE, v horším případě přijde na půl roku o řidičák...
- novela může mít i jinou podobu, ale počítejte s tím, že "polopřevodům" bude navždy odvzvoněno
- velké problémy budou mít i lidé, kteří auto provozují po dohodě s prodejcem který "nepožaduje přepis", pokud takový člověk zemřel, již nikdy nezískáte jeho osobní nebo písemný souhlas k registraci auta na vás, jak navrhuje zákonodárce, a nikdy proto neprovedete příslušný úkon... stačí aby se člověk odstěhoval jinam, nebo nebyl k nalezení...Pro ty méěn chápavé ještě doplňuji, že chodit v takových případehc na policii je zbytečné, protže to policii ze zákoan nepřísluší, a žádný úředník vám nebude zjišťovat žádná osobní data ani novou adresu jiného občana - prodávajícího, protože by to bylo v rozporu s platnou legislativou a zákonodárce nepamatuje na hlupáky porušující zákon
- předpokládám že ani případné přechodné období k tomu aby sil lidé dořešili své občanskoprávní vztahy a dokončili registrační úkony, tak jak je to vv něklterýc h práívních normách běžné nepovede k tomu, že někdo zákonodárce poslechne a vyřeší vše v klidu v době kdy to půjde...nepomůže ani případná informační kampaň, kteropu slibovalo ministerstvo dopravy
- situace skončí dle mého názoru tak, že se většina lidí na vše vy**re a začne chodit po úřadech až v momentu, kdy vznikne problém
- závěrem - vzhledem k tomu že registračním místům nepřísluší posuzovat vlastnické vztahy, nelze vyloučit že se některým lidem dodatečné provedení evidenčních úkonů skutečně pěkně prodraží, protože o skutečném vlastníkovi bude muset nakonec rozhodnout SOUD. A to vás nechci strašit, vzhledem k tomu že novela bude vyžadovat osobní nebo písemný souhlas posledního REGISTROVANÉHO vlastníka s převodem auta na jinou osobu, v případě písemného souhlasu JEN s úředně ověřeným podpisem, najdou se lidé kteří nebudou schopni tuto podminku splnit, a nebude jich málo...a to z důvodů že poslední registrovaný majitel nežije, nebo se zdržuje bůhvíkde...
nu-na tvůj elaborát ohledně tzv.polopřevodů..,na jednu stranu ano nelze nic než souhlasit,na druhou-proč má být nemajetná(resp.méně majetná) část populace trestána za smutný fakt,že si za rozumný několikanásobek své mzdy nemůže pořídit nový vůz,čili užívá starší,na nějž se vztahuje tzv.ekopoplatek...Pomineme-li třeba nezávislé fundované měření německého autoklubu,který zjistil,že Mercedes z roku 1990 s 2.0 benz.motorem bez katalyzátoru má při 120 km rychlosti menší emise než "moderní" maloobjemový motor koncernu VW 1.2TSi a podíváme se na spočítanou tzv.ekologickou stopu,kdy při výrobě jednoho nového automobilu je "spáleno" x desítek barelů ropy a oproti tomu užívám třicetileté auto,nové nekupuju(tudíž "nespálím" x tisíc litrů ropy),protože dříve auta něco vydržela...,jsem tedy "neekologický" abych musel cpát státu x tisíc...?!? Asi ne,že...No a k problému samotnému-jak se chová stát ke mně,daň.poplatníkovi-budu se i já chovat k němu,takže než abych mu cpal x tisíc jen proto,že není schopen hospodařit,tajk si jednoduše při prodeji auta(na nějž se vztahuje ekovýpalné) uzavřu s kupujícím úředně,notářsky ověřenou smlouvu o dlouhodobém pronájmu(ideálně na obligátních 99 let) se všemi právy a povinnostmi nájemce,stát z toho nebude mít ani kačku(pronájem za symbolickou 1 Kč,-,navíc pronájem mé movité věci nelze ve vztahu k registru nijak sankcionovat,změna ve smyslu registru ani nenastala,"jen" změna v právech a povinostech-a o tom to celý je... ),já budu jako pronajímatel mít klidné spaní a snaze státu o zinkasování dalších peněz řeknu jen:"...ahoj..."
napiš svému poslanci, já mu píšu pravidelně, proč má být "trestán" opět jen ten poctivec, který dodržuje zákony, platí daně, ekodaně, poplatky a má trvalé bydliště? kdyyb toé ekologické auto naboural blbec ve stodvacítce v poloppřevodu a zdrhnul by, nikdo by nezjistil komu vlastně auto patří...
Elaborát jsem napsal jen proto, aby lidé pochopili že doba polopřevodů brzy skončí a ti co to nepochopí budou mít brzy problémy, možná i finanční...
ale vím že tomu málokdo věří, necháme se tedy překvapit, jaké problémy budeme řešit v poradně v příštím roce...
bohužel(bohudík) je i stodváca se "zdrhnutým" řidičem dohledatelná-pravdou ale je,že už to není tak "pohodlné" jako kliknout do registru a jejda strejda...No a k registru samotnému-čím víc bude stát tlačit(a zpoplatnovat a sankcionovat),tím spíš začne fungovat něco(cokoli) jak to obejít-např. ta smlouva o pronájmu vozidla na 99 let tomu a tomu...O to větší bordel v registru bude,ale každý děláme co umíme-naštěstí naši zákonodárci "umějí" dělat zákony a praxe již mnohokrát ukázala k čemu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.