Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím táhnout auto v oku,či mohu i na kouli?

Od: jeniik* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám takový dotaz, mohu táhnout jiné auto tažené lanem a to lano bych dal na tažné zařízení (na kouli)? Vyhlášku jsem četl, ale nějak nemohu najít, jestli to lano musím (podle nějaké jiné vyhlášky, nebo normy) uvázat vzadu na oko, nebo když mám na vozidle tažné zařízení na vozík, tak mohu na toto tažné zařízení uvazát lano, kterým bych tahal vozidlo od někud někam. Pokud bych vozidlo nemohl tahnout na kouli, tak proč? Je to v nějakém předpisu jak vléci jiné vozidlo nějak upřesněno? Nemohu najít nic přesnějšího. Ptám se teoreticky, jak by to správně mělo být,kdybych to náhodou někdy v životě potřeboval vědět, a nehrozila mi pokuta. Můžete mi prosím někdo fundovaně odpovědět, případně dát odkaz na stránky kde si to mohu přečíst? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

0x

Už několikrát jsem táhl auto na kouli, kontrovali nás policisté, a nikdo nic neříkal.

kkkk*
hodnocení

0x

Prakticky to jde, ale teoreticky...ne předpokládám, že nemáš papíry na vozík, tj. max. váha taženého "vozíku" je 750kg, a to pomíjím max dovolenou váhu co udává výrobce, prodtě za fabkou můžeš tahat leda seno, i kdyby jsi měl papíry na přívěs...

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud věříš tomu, že to záves snese tak klidně policajti to nijak neřeší. Já bych se asi bál o závěs co se nosnosti týká. Já to neřeším mám na kouli 2000 kg a tak problém nemám.

buky*
hodnocení

0x

Tahnout auto za kouli se nabízí jako snadné řešení, jen je třeba se držet předpisů, pokud máte povolené max zatížení 750kg, tak to na vlečení auta nevyhovuje. Na vlečení vozu je na karoserii oko, které je k tomu účelu určeno. Je však pravdou, že nepůsobí zrovna dojmem Herkula, ale máte klid před případným aktivním policajtem.

cyril*

Nestačí jen "držet se předpisů", dobré je i správně chápat jejich obsah.

hodnocení

0x
ja myslim ze je blbost srovnavat vozik s tazenim auta na lane. V tp to je dle me omezeno jednak kvuli brzdene hmotnosti a jednak kvuli zatizeni napravy. Ani jedno se vleceni netyka. Myslim ze je jedno za co to pripnes. V pripade ze se to urve se nic moc nestane.

hodnocení

0x
V návodu k tažnému mám napsáno, že je zakázáno používat ho k tažení vozidla na laně. Ale běžně se to dělá, je to spíš kvůli rázum, zvláště do stran by mohlo dojít k ohybu. Dá koupit i tažná tyč která má na jedné straně závěs na kouli. Neměla by se ale překročit povolena brzdena hmotnost na kouli. I když to vydrží více, protože je to předimenzované.
erikch*

je zapotřebí si uvědomit fakt,že tažené auto brzdí tažné(narozdíl od všelijakých vozíků ) ještě před bržděním tažného auta -proto není problém i za "kouli"...Kdo kdy táhnul auto na laně-tyhle zásadní principy(nejdřív brzdí tažené auto,napnutí lana atd.)pochopí během několika málo minut...

nu*
hodnocení

0x

mám auto...mám kouli...budu táhnout...nic nechápu...

především bych sem napsal jaké mám auto, a jaklé auto ch itáhnout atd...yarisem budete táhnout 400 kg nebržděný, litrovou corsou 275 kg...tažené auto je nefunční, nefunkční auto ne nebržděné

nefunkčné nebržděné auto jako felicie má provozní hmotnodt cca 900 kg...to je rozdíl,. 275 a 900? nebo není?2x t

Už chápete, co máte chápat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]