Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebuju nabít starší autobaterii (12V 44Ah bezúdržbová) a dočetl jsem se, proti sulfataci elektrod je příznivé nabíjet akumulátor pulzním napětím a nižším proudem.
Mám známou nabíječku autobaterií z LIDLu (Tronic T4X), která má i funkci nabíjení motoakumulátorů 12V.
Nevíte někdo, jestli při tomto módu nabíječka nabíjí pulzně, nebo klasicky konstatním napětím a jen je nižší proud? Rád bych s tou baterkou ještě něco zkusil, pár let už sice funguje, ale kapacitně je na tom poměrně dobře, jen je už poněkud "měkčí" a to právě asi díky sulfataci.
Dá se s takovou baterií kdyžtak ještě něco dělat (zachránit), tedy kromě odvezení do sběrného dvora?
Na ty motoakumulátory bude nabíjet celou dobu proudem asi 700mA. Na autoakumulátory pojede na 3,8A a až bude napětí 14V a baterka bude šumět, tak přepne na 700mA, napětí poklesne a nabíjení ukončí tímto proudem až zase do 14V, kde baterku odpojí a jen jí bude udržovat v kondici proudem asi 20mA.
doplněno 15.11.12 20:25: Jestli už je měkká, tak ji nezachráníš. Prodávají se sice nějaké tablety, které jako šumák vhodíš ke článku, ale nevím nevím...novej je novej
Desulfatizace pulzním nabíjením/vybíjením je naopak velmi vhodná, mimo jiné metody. Stačí odkaz řádně prostudovat..
jasně, na startování to už nebude, ale jako záložní si ji nechám jen teď, když ji nabíjím (tím nižším proudem 800 mA) tak při dosažení asi 13,8V začala nepatrně a velmi lehce a přerušovaně syčet, je to jakoby slyšitelné z jednoho boku. Dřív jsem nabíjel vždycky klasiku se špuntama, takže se odmontovaly a bylo to, tam to šumělo běžně, ale je tohle u té bezúdržbové běžné? Nabíjím ji doma a teplotu má stejnou jako okolí, jen mě to usykávání trošku zarazilo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.