Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení autobaterie pulzním napětím

Od: mikihans® odpovědí: 6 změna:

Ahoj, potřebuju nabít starší autobaterii (12V 44Ah bezúdržbová) a dočetl jsem se, proti sulfataci elektrod je příznivé nabíjet akumulátor pulzním napětím a nižším proudem.

Mám známou nabíječku autobaterií z LIDLu (Tronic T4X), která má i funkci nabíjení motoakumulátorů 12V.

Nevíte někdo, jestli při tomto módu nabíječka nabíjí pulzně, nebo klasicky konstatním napětím a jen je nižší proud? Rád bych s tou baterkou ještě něco zkusil, pár let už sice funguje, ale kapacitně je na tom poměrně dobře, jen je už poněkud "měkčí" a to právě asi díky sulfataci.

Dá se s takovou baterií kdyžtak ještě něco dělat (zachránit), tedy kromě odvezení do sběrného dvora? :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

Tady se to řeší.

takjan*

Tím se asi neprokouše..

gumidek*
hodnocení

2x

Na ty motoakumulátory bude nabíjet celou dobu proudem asi 700mA. Na autoakumulátory pojede na 3,8A a až bude napětí 14V a baterka bude šumět, tak přepne na 700mA, napětí poklesne a nabíjení ukončí tímto proudem až zase do 14V, kde baterku odpojí a jen jí bude udržovat v kondici proudem asi 20mA.

doplněno 15.11.12 20:25:

Jestli už je měkká, tak ji nezachráníš. Prodávají se sice nějaké tablety, které jako šumák vhodíš ke článku, ale nevím nevím...novej je novej ;)

takjan*

Desulfatizace pulzním nabíjením/vybíjením je naopak velmi vhodná, mimo jiné metody. Stačí odkaz řádně prostudovat..

hodnocení

jasně, na startování to už nebude, ale jako záložní si ji nechám :) jen teď, když ji nabíjím (tím nižším proudem 800 mA) tak při dosažení asi 13,8V začala nepatrně a velmi lehce a přerušovaně syčet, je to jakoby slyšitelné z jednoho boku. Dřív jsem nabíjel vždycky klasiku se špuntama, takže se odmontovaly a bylo to, tam to šumělo běžně, ale je tohle u té bezúdržbové běžné? Nabíjím ji doma a teplotu má stejnou jako okolí, jen mě to usykávání trošku zarazilo :)

jabraka*
hodnocení

0x

Desulfatace olověného aku je možná,ale ne pulzním nabíjením.To je velice výhodné právě při nabíjení nového akumulátoru.

Kupovat kvůli tomu speciální nabíječku nemůže být efektivní.Neslyšel jsem o tom,že by u levných nabíječek byl umožněn tento nabíjecí proces.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak nabíjet autobaterii
Otázky na téma jak nabít autobaterii
Otázky na téma nabíjení autobaterie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]