Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
skútr 50, 2T má slabou baterku a chci zkusit jej oživit pomocí startovacích kabelů a auta. Zajímá mě napojení kabelů.
U autobaterie kábly na + a - , jak jsem zvyklý.
A u skútra taky na + a - nebo se nějaký kábel připíná na ocelovou kostru?
Děkuji za reakce...
Jednak je potřeba zjistit, jestli ta baterka ze skůtru má 12V. Jinak baterka do skůtru i auta je stejného typu, jen menší kapacitou. Takže musí mít také + a -, přičemž jeden pól bývá ukostřen, typicky - , ale existují i vyjímky. Ovšem pokud máte OPRAVDU startovací kabely - tím myslím kabely o průřezu vodiče podobném jako svářecí kabely, tak ta baterka ze skůtru dostane obrovský kopanec. Jako lepší nápad se mi jeví nabít ji nabíječkou s nízkým proudem - ideálně 1/10 kapacity, tedy pokud má baterka dejme tomu 20Ah, tak nabíjet 2A.
Problém asi budete mít v tom, že motocykl mívají el.soustavu s napětím 6V a automobil 12V. Pokud obě napětí souhlasí, propojte plus s plusem a minus s minusem. Nejprve se propojuje kabel neukostřený (zpravidla +) a poté ukostřený ( - , je možno i na kostru, což může mít problém s nedostatečným ukostřením akumulátoru) . Při odpojování se postupuje obráceně. To kvůli bezpečnosti. miro
Málokterý motockyl dnes má 6V. 12V se u moto používá minimálně 30let. Samozřejmě to chce zkontrolovat před připojením. Pokud jí máte možnost nabít, tak na nabíječku. Ale běžně se startují motorky přes kabely a zatím jsem se nesetkal s nějakým problémem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.