Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, někdo říká Fridex sloužil desítky let a nedá na něj dopustit, jiný říká, že Fridex odrovnává chladící soustavu.
Jak je to doopravdy, ublížím autu, když do něho naliji Fridex? Jaký poměr by jste doporučili? Voda / fridex
Jde o to, do jakého auta, záleží velmi na konstrukci motoru, na použitých materiálech. Doporučuji řídit se pokyny od výrobce!
Pokud mne paměť neklame, tak Fridexu byly 2 druhy - jeden obyčejný a a druhý (tuším, ale jistý si nejsem, že to byl ten Stabil) určený pro motory s hliníkovou hlavou. Ten obyčejný hliník prý narušoval (nevím, nezkoumal jsem to).
Vždycky jsem měl (a ještě je mám) auta, co měla hliníkovou hlavu (stále jeden typ a jedna značka), přiznám že už ani nevím, co jsem tam lil - v těch, v kterých je motor a jsou pojízdná, je nejmladší nemrznoucí směs nejméně 5let a zatím jsem žádný problém nezpozoroval (pravda, občas - cca 1x za rok to natočím a přemístím to, kde se mi to aktuálně neplete). Poměr směsi jsem vždycky dával 1:1, při opravách na motoru jsem náplň vypustil, max přefiltroval a nalil zpět. Pokud bylo potřeba doplnil jsem to novým fridexem. Takže nemůžu vyloučit, že v některých motorech má směs (částečně) stáří i 10let. Ale prý by se měla měnit cca po 2 letech.
V aktuálně denně provozovaném autě nevím, jak stará směs je, občas (pokud se mi zdá, že hladina poklesla) ji doleju čistým Fridexem.
Tolik zkušenosti - netvrdím, že hodné následování. Nová auta jsou háklivější - nemám nic mladšího 25let.
Všechny, naše i cizí, mrazuvzdorné náplně,jsou založeny na etylenglykolu.Jen některé speciální(a velice drahé) mohou obsahovat i propylenglykol.Pokud tam výrobce použije ještě něco jiného,jsou to přísady,zabraňující množení sirných bakterií a nebo zabraňují korozi motoru.Jinak si myslím,že to,že výrobci automobilů nedoporučují používání jiných kapalin,je jen reklamní trik.Přidat do chladiče nějakou tradiční kapalinu nemůže nic nežádoucího provést.
JABRAKA
Gumídku, už jsem ti jednou psal, že reagovat na Jabrakovo plácání ohledně chladících kapalin, je absolutně zbytečné. On ty své bludy bude tvrdit i příště a potom zase a tak to bude stále dokola.
Jako perlu ještě dodá (jako již udělal), že chladící kapalina se ani nemusí měnit, protože nestárne. Jako podporu pro své plácáni, občas ještě doplní POZOR CHEMIK VARUJE.
Jinak k otázce. Fridexů vyrábí Velvana asi 5 druhů. Každý je určený pro jiný typ motoru. Pokud se použije špatný druh pro určitý motor, může dojít k poškození chladící soustavy. No a jsme zase u toho , že ne všechny kapaliny jsou stejné.
Je potřeba uvést jaký Fridex máte na mysli STABI , G 48 , G PLUS , EKO , EKO EXTRA a di jakého motoru se má Fridex použít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.