Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlášení a přihlášení vozidla

Od: katty* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

může mi někdo poradit? Kupuji od sestry vozidlo. Byla jsem na technické prohlídce (Unikom - STK), mám protokol na své jméno ke dni 15. 2. 2013, mám podepsanou smlouvu ke dni 28. 2. 2013 a nyní musíme na úřad odhlásit a přihlásit. Co musím mít vše s sebou a musí to odhlášení provést moje sestra nebo to můžu udělat já na základě plné moci?

Děkuji

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Katty, potřebujete od sestry plnou moc, oba techničáky, protokol o STK, pojištění, 800Kč, vypněnou žádost. Doufám že jste ze stejného okresu.

Ještě doplním p.Milana-mít peníze na ekovýpalné dle plnění emisních limitů! (3000-10000kč)

investor*
hodnocení

0x

Odpovím z hlediska pojištění, to je moje parketa. Z právního hlediska se stáváte majitelem vozidla, pokud je smlouva řešena standartně, okamžikem podpisu kup.smlouvy, zaplacením k.ceny a převzetím vozidla. V ten moment jste ze zákona povinen mít sjednáno i povinné ručení, bez ohledu na skutečný přepis v registu vozidel. Či-li co nejdříve, toto se opravdu v praxi podceňuje. A pak s tímto pojištěním můžete mimo jiné doklady na úřad. Běžně se považuje lhůta pro registraci 10 dnů, podle mne není nikde stanovena, nemá oporu v zákoně a nenahrazuje nebo neodkládá povinost sjednání pojištění. Dozoruje nad tím Česká kancelář pojistitelů, a mnoho lidí to podceňuje a pak má potíže. Mnoho se diskutuje o neoprávněných pokutách z čkp, rozumím situacím, které vznikají i nesouladem údajů mezi registry, ale výše uvedené případy jsou taky časté a z hlediska práva se podceňují. Například se dělá, že si nechám auto v servisu a prohlídku a opravu, myslím si "nejezdím, nemusím pojistit!", ale pozor! Velký omyl. Možná 1 - 3 prac.dny se dají uhrát.

Ať se daří, poprosím i o zpětnou vazbu. Petr

doplněno 02.03.13 19:13:

Když je to v rodině, pak snad platí, že den odhlášení=den přihlášení na nového majitele, tedy možnost starou pojistku ukončit a nutnost novou mít sjednanou v jeden den, bez prodlevy. O to jde. ČKP jde po notorických nepoctivcích, ale doplácejí na to spíše ti z neznalosti.

pojištění vozidla musí být jen když se vozidlo provozuje... a to uznává i ČKP. (ale těžce)

doplněno 02.03.13 19:15:

a když je to v rodině, tak klidně může paní přihlásit vozidlo na pojištění sestry, a pak si uzavřít až se spolu domluví...

investor*

No, nechci Vám brát iluze, ale co to je "neprovozuje"? Pročtěte si zákon o povinném ručení, doporučuji.

investore, myslíte zákon 168/1999 §1, odstavec 2?

Ten cituji i o půlnoci...:)

doplněno 02.03.13 20:10:

investore, ale to je pravda, vozidlo musí pojistit ten jak píšete, ale my se bavíme, zdali je třeba pojistit, nikoliv kdo musí pojistit..páč desítky jiných lidí může pojistit..

investor*

Mám na mysli toto:

§ 4
Povinnost uzavřít pojistnou smlouvu
Uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění odpovědnosti (dále jen "pojistná smlouva") je
povinen vlastník nebo spoluvlastník (dále jen "vlastník") tuzemského vozidla nebo řidič
cizozemského vozidla, nestanoví-li tento zákon jinak. Tím není dotčeno právo uzavřít pojistnou
smlouvu osobou, která je osobou odlišnou od vlastníka tuzemského vozidla nebo řidiče
cizozemského vozidla.

A z jiných právních souvislostí, zdy se stáváte vlastníkem. OK?

investor*

To si nemyslím, registr vozidel to takto nevezme.

doplněno 02.03.13 19:23:
to bylo pro milana, u názoru: "a když je to v rodině, tak klidně může paní přihlásit vozidlo na pojištění sestry, a pak si uzavřít až se spolu domluví..."
kdokoliv*

@investor = Z toho co jsem si přečetl z příspěvků od tohoto člověka " který tomu rozumí" jsem dospěl k názoru, že je to právě NAOPAK!

Doufám jen, že takových chytrolínů co takto svérázně vysvětluje za jakých okolností lze příhlásit vozidlo - JE JEN MÁLO a ještě k tomu doufám, že těmto radílkům jen málokdo věří = protože vnášejí do problematiky se zákoným pojištěním jen ZMATKY!

doplněno 02.03.13 19:42:

Registru je ŠUMÁK na koho je uzavřeno pojištění pro dané vozidlo - hlavně že JE.

investore, musím Vám sdělit, že to takto není.

Když přijdu na úřad, předložím platnou zelenou kartu, musí být na uvedené vozidlo. Jméno není důležité, páč já pojištuji klidně vozidlo, který vlastní syn. Klidně to přepíšou!

investor*

No konečně: takže vidíte, že to Vaše "může pojistit kdokoliv" je hypotetické, prakticky musíte být v kontaktu a tu ZK mít u registrace. Takže já o voze, vy o koze. A jen pro upřesnění: je to vaše reálná, praktická zkušenost?

erikch*

investor-pojistit smí kdokoli sveprávný a zletilý-to jsou jediné dvě zákonné podmínky(není tedy nutný vztah k vozidlu,držení ŘP,pohlaví,místo bydliště atd.)-a u pojistky(bavíme se o povinném ručení) je směrodatný údaj VIN vozidla a doba platnosti této pojistky-ostatní je podružné(barva,značky,místo a stát registrace atd.)...Z toho plyne jediné-že jestli pojistku uzavřel Franta nebo Karel je úplně jedno,stejně tak jestli v Brně nebo Aši-prostě VIN a platnost pojistky...

investor*

věřte čemu chcete, jestli to máte z praxe, podloženo konkrétní situací. Třeba ji zkuste tady popsat, může se to hodit i ostatním. Já vám popíšu 1 příklad:

řidič si koupil auto v bazaru na druhém konci republiky, s písemnou kupní smlouvou, v ní se stal vlastníkem ihned po zaplacení ceny, podpisu smlouvy a převzetí vozidla, byla to sobota. Řidič odjel s původní pojistkou bazaristy. Velký TP si bazarista nechal pro odhlášení, na úřadě i pojišťovně odhlásil hned v násl. týdnu, ale zpětně k datu kup.smlouvy=sobotní datum. TP poslal poštou, nový majitel jej dostal koncem týdne, na úřad už nešel. Kromě toho si nechal auto "kurýrovat" v servisu asi 14 dní. Teprve pak šel na pojišťovnu a dopravku. Celková prodleva více než 14 dní. Pak dostal výzvu z čkp, ale neobhájil, zaplatil.

Proč? Už z bazaru měl odjet na svoji pojistku, nebo ji sjednat v nejbližší prac.den. ČKP údajně toleruje 2-3 dny, zákon 14 dní.

Má někdo jiný právní názor?

cyril*

Jiný názor bych určitě měl. Tvrdit, že lze zrušit pojištění z důvodu prodeje zpětně může tak vrátný z pojišťovny nebo někdo na podobné vědomostní úrovni. Z vás musí mít pojišťovna radost.

doplněno 04.03.13 15:33:

Já si nepotřebuji ověřovat bludné výmysly pochybného "pojišťováka" Je však možné, že se pletu a vy znáte nějakou pojišťovnu, kde mají odlišné pojistné podmínky od zákona, potom mne prosím přesvědčte citací či odkazem na takové ustanovení.

investor*

cyrile myslíš? běž si to ověřit.

investore, opět musím sdělit, že respektuji názor každého. I když se mýlí. Klidně bych Vaší větu mohl otočit, ale nechám to tak jak jste to napsal. Jen nechápu toto: může pojistit kdokoliv" je hypotetické

není to hypotetické ale skutečné. Nebo snad já nemůžu pojistit Vaše vozidlo?

investor*

sorry, fakt je to jak u hotentotů! Na dopravce musíš doložit pojištění! Jak? Zelenou kartou! Budeš ji mít od úplně cizího člověka? Jestli ano, no problem.

Proč je stále tolik problémů s čkp? Myslíš, že neoprávněně? Už jsem potkal více lidí, kteří si opravdu za to mohou sami.

doplněno 04.03.13 09:41:

Ještě poznámka, jsem pojišťovák, ale opravdu nehájím čkp. I pro mne je to instituce na pos...ní, její metody mě s..ou. A zákonodárci, kteří tomu dali pravomoce správního úřadu taky. Přemýšlím, zda by se tomu dalo bránit ústavní žalobou, nebo stížností na ČNB. Ale v téhle banánové republice...?

investore, sdělím Vás, že již mnoho textů bylo napsáno na ČNB, dokonce vydala několik sdělní, že nemůže vstupovat do jednotlivých případů a ble ble ble..a nic se neděje. Všechny velké televize přinesli mnoho reportáží o špatném přístupu k lidem a osočování nvinných. Stále stejné. Podání žaloby, to už bylo opět mnoho textů, podat trestní stíhání na policii, to rozebral právně na jiné poradně znalec, a osobně neznám nikoho kdo dotáhl žalobu k soudu..

Nesouhlasím s jednámím čkp v mnoha přípdech, ale tato instituce je potřebná. Jsem přesvědčen, že by pomohla změna zákona, aby čkp musela dokazovat, nikoliv občan. Ještě jsem nezaregistroval, (jen se "nu" zmiňoval) , že by někdo hromadně osovil poslance, kteří jediný mohou udělat změnu. Domnívám se, že je to lepší jak trestné oznámení..

investor*

Jo, tak nějak.

Ohledně důkazního břemene, jde o správní řízení, je to tedy na straně "obviněného". Myslím, že je tu ještě 1 mezera, totiž čkp ověřuje skutečnosti jen porovnáním registrů, pak ihned vymáhá. Už neověřuje dotazem na majitele vozidla, přímo vymáhá. A to je špatně. A to ještě až když se "přihlásí" k pojištění (třeba po více letech), je to nezajímá dříve, resp. dokud nemají koho by zkrouhli a dokud nemohou vyčíslit nepojištěnou dobu. Prostě klidně ať to narůstá, dříve Vás neupozorní. Souhlas?

V tomto by opravdu chtělo dosáhnout změny zákona.

Už jsem napsal dříve: skuteční gauneři se chechtají, doplácejí na to hlavně lidé z neznalosti.

To Investor-sry ale jsem rád že jsem s takovým pojištovákem jako ty ještě nejdnal.

Při přihlášení auta na sebe musíš mít sjednáno PR,ale NIKDY nezkoumají zda je na toho mkdo přihlašuje ale jen a pouze zda je PR uzavřeno! Pokud nevíš ,že je to možné (spíše nechceš vědět),tak se běž živit jinak než jako pijištovák.

Ale ono je to spíše o penězích že? Jiný výše PR je pro mladého,který udělá ŘP v 18 a hned si pojistí vůz na sebe naž když vůz pojistí na sebe jeho otec co ma vyjetý maximální bonus a potom Tvoje provize ja také menší a proto tady tvrdíš že toto nleze!A ty problémy z CKP jsou o něčem jiném!

doplněno 04.03.13 12:51:

Já nečtu blbě ty jen tvrdíš že je PR na jinou než majitel nemůže být nic jiného a pokud např. 31.1 zruším PR a kupující uzavře PR na sebe 1.2 a jdou na úřad třeba 4.2. a přihlašuje auto na sebe jiná osoba než je na PR-proč by s tím měla mít problém CKP nebo ty?

investor*

diesel: Špatně čteš, nezpochybňuji kdo pojistku sepíše, ale že ji musíš mít u sebe, když jdeš na úřad. Toť vše.

neuhýbat...

nu*
hodnocení

0x

Je skutečně trapné že stát chce po dopravních úřadech, aby kontrolovali zelené karty vydávané soukromými subjekty...Rozhodující je aby bylo auto pojištěné...

Pokud zákon ukládá prrovozovateli při regustraci PŘEDLOŽIT DOKLAD O POVINNÉM RUČENÍ, předložíte doklad a úřednice Vám doklad vrátí...

Pokud to bude zelaná karta na jiné auto, pochoím když úřednice prohláší že to není ten správný doklad a že registraci nelze provést

Pokud bude na zelené kartě uvedena registrační značka nebo VIN správného auta, na kartě bude vyznačena aktuální platnost, nevidím jediný důvod proč by měl úřad zkoumat, kdo je vytištěn na pravé straně karty...zda je tam babička nebo tetička...

Pokud je doklad platný a je ke konkrétnímu autu, není povinností úařdu zkumat kdo a proč jetma vytištěn...

investore, již je Vám to jasné? Už mi věříte?

investor*

znovu opakuji, jste jak v bludném kruhu, nezpochybňuju že to pojistí 3.osoba - tetička - vnuk apod. Jde mi o fyzickou přítomnost ZK nebo smlouvy u přepisu, ne kdo je na ni napsaný! Tak čtete to nebo ne?

ok, máte pravdu, ať je po Vašem...

ale zde: 02.03.13 18:29 od Vás čtu jiné věci, včetně toho abych si přečetl zákon...

Díky, znám ho..

Tečka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]