Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s touto nesmyslnou pokutou?

Od: michaaail odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, jak asi předem chápete, mám problém :D Jsem student v Brně a páni měští policisté mi dali uplně nesmyslnou pokutu. Parkoval jsem blíž, než 6 metrů od "křižovatky". Tato křižovatka je ale bohužel jen odbočka z druhořadé cesty a už vubec jsem nemohl někomu překážet. Chápu to jedině tak, že prostě potřebují kasírovat a kasírovat :) Normálně bych uznal chybu, ale toto mě opravdu naštvalo. Našel jsem lístek za stěraček na dostavení se na služebnu. Tady v Brně mi tu určitě cenově neulehčí a takovým s - prominutím - pitomcům platit... achjo :) Nevíte, co v takovéto situaci dělat? Moc moc děkuji :)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Myslím, že platí 5 metrů od HRANICE křižovatky. Nevíme, kde jste parkoval, zákon termín "druhořadá cesta" nezná, pokud jde o veřejnou komunikaci, je to stále silnice či ulice a platí pravidla o provozu na silničních komunikacích.

Určitě jděte na služebnu a snažte se dělat snaživého (vyřešit problém), slušného a blbého, zkuste si vymyslet že jste spěchal za "nemocnou přítelkyní" a "druhořadé cesty" jste si nevšiml, uznejte svoji chybu a buďte za blba, mně se to osvědčuje...

já už to tak taky praktikoval...nasypat si co nejvic popele na hlavu a oni změknou :D...než se s nima hádat tak radši zkusit tohle..

k2
hodnocení

0x

Nedostal jste pokutu ale listecek za sterac. Listecek muze sebrat vitr nebo okolo jdouci pobuda. Jeste porad jste si jist, ze jste mel za steracem listecek, nevzal ho nahodou vitr?

5lyto3ak

V dnešní době, kdy platí i v tomto případě odpovědnost provozovatele, bych takhle striktně nepostupoval.

Dost často MP překvapí a může přestupek řešit domluvou či minimální pokutou. Pokuď to předají dál, už to bude spíše horší.

kratast*

domluvou se to na sluzebne resit jiz nebude, ale daji vam 100kc pokutu, ale musite delat debílka, dobry den ja jsem hrozny hlupak, chvatal jsem pro kvetiny pro nemocnou babicku a rekl jsem si ze tech 5 min se nemuze nic stat, ja vim jsem blbec, neslo by to nejak udelat. uz se tgo nestane... neco si vymyslete

danecekdan*

Myslíte, že to jej omluví*smich*

Pokud se nedostaví v termínu uvedeném na "parkovačce", bude opakovaně předvoláván, popř. předveden k projednání přestuku*nevi*

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Pokud jsi si jistý,že jsi žádný přestupek nespáchal, (na lístku by měl být údaj o jaký přestupek se jedná) tak žádnou pokutu neplať.Zaplacením pokuty přiznáš svoji vinu.Rovněž přijít na služebnu a dělat ze sebe blbečka nebo "v ruce ustrašeně žmoulat klobouk" bych Ti na rozdíl od některých " rádců" nedoporučoval. Po" nastudování" příslušného paragrafu,který se týká Tvého přestupku,vystupuj sebevědomě (ne však arogantně) a ukaž těm mnohdy volům,že nemají pravdu a že pravda je na Tvé straně.

jo jenže to co mu radíte by bylo v případě, že prokazatelně přestupek nespáchal... což zatim nevíte vy ani já..

jirkamatapat*

Honzasi,proto mu radím,aby si řádně prostudoval oznámení o přestupku a podle toho se zařídil.Pro ilustraci:pokud jsem našel za stěračem zaparkovaného autobusu podobný lístek(měšťáci jezdili na udání),tak jsem jej vždy zahodil.A když si na mne jednou počkali,tak jsem je po vysvětlení,že jsem se žádného přestupku nedopustil,poslal do zádele a to doslovně.Operovali totiž tím,že je v obci městskou vyhláškou zakázáno parkování pro traktory a nákladní vozidla.Tak trochu si spletli nákladní vozidlo s autobusem.Ne tedy musí mít měšťáci vždy pravdu.

ano to souhlasím.. já to myslel tak, že pokud vím, že jsem se provinil a nejspíš se z toho nedostanu tak sklopim uši a posipu si hlavu popelem.. je to lepší než přijít byt arogantní a nadavat... ale pokud bych byl v právu já, tak bych se samozřejmě bránil.. a měl by to dělat každý..

tesyk*

Ani já bych vám nedoporučoval ze sebe dělat blbečka. Je pak reálné nebezpečí, že vám to zůstane na celý život a budete za blbečka všude. Sice ušetříte za pokutu, ale nenaučíte se prát za svá práva. Hranice od křižovatky je 5 metrů. Je potřeba si to vždy ofotit a zdokumentovat, nejlépe zajistit i svědky a pak se jít dožadovat spravedlnosti. A doporučuji si nastudovat třeba tyto články o tom, jaká jsou vaše práva: dfens-cz.com/...

nu*
hodnocení

0x

doporučuji Vám přečíst si několikrát příslušný zákon, popisující "odpovědnost provozovatele". Jako student to zmáknete za 15 minut i s hledáním.

Pokutu lze uložit jen za jednoznančně prokázaný přestupek. Pokud se domníváte, že MěPo je schopna jednoznačně prokázat, že jste se přestupku dopustil zrovna Vy, a má k tomu oporu v zákoně, jděte na služebnu.

Pokud dospějete k závěru, že Vám nelze prokázat NIC, a že provozovatel za NIC neodpovídá, hoďte to do koše.

Pokud se rozhodně MěPo něco předat přestupkovému orgánu, a ten se pokusí věc řešit, bude asi jeho prvním krokem vydání tzv. PŘÍKAZU. Proto tomu stačí podat v zákonné lhůtě jendoduchý ODPOR,nebo pokutu zaplatit.

erikch*

zřizovatelem a "živitelem" každé MP je město-prioritním cílem(pod "zástěrkou" bezpečnosti a pořádku) je si na sebe pokud možno vydělat-a jiným způsobem než rozdáváním pokut to nelze...Velmi dobré a v praxi ověřené "návody" najdeš na straznici.com Je už jen na tobě jak k věci přistoupíš-hlavně ale asertivně a bez stresu...

buss
hodnocení

0x

Jako řidič se předpokládá znalost zákona, za to jsi dostal řidičák a tedy víš, že se neparkuje pod 5 m od hranice křižovatky, Tedy tvá vina, nesmyslné parkování. Takže zklidni nervy, nebo vrať řidičák. Jako samostudium si ulož zákon přečíst, je tam toho dost. Sypej si popel na hlavu. Rada nechat tak je výborná, pak to jde do správního řízení a za kolik to tam pak bude, he?

doplněno 28.02.13 10:47:

michaaail přečti si to po sobě páni měští policisté mi dali uplně nesmyslnou pokutu. Prostě se tak neparkuje a přišla sankce, pochopíš to? Je jedno, zda je to třeba za značku Zákaz stání a pod. To co je porušením zákona lze sankcionovat. Pak bych mohl říct, když ukradnu toto, tak je to normální. Pravomoci si najdeš v zákoně, ale asi ti to dělá problém a s takovými názory o pitomcích, k přístupu k povinnostem to nebudeš mít v životě lehké.

michaaail
hodnocení

Ach moralista a "opravář".. Měšťáci jsou ti, které nevzali k normální policii. Očividně máš s idioty pochopení, však jim plať, já jim za tohle platit nebudu :) A k té poslední poznámce, život mám vcelku kvalitní :))

hodnocení

0x

Michale, nevěřím Vám, a tuším, že jste udělal přestupek. Poradím, dojděte na služebnu a uhrďte sankci. Klidně může být jen 100Kč.

michaaail
hodnocení

Já neříkám, že jsem se nedopustil přestupku. Jde o to, že za tento "přestupek" je uplně nelogické pokutovat, zkrátka jen hledali nějákýho chudáka, od kterýho vzít peníze. Ale děkuji za odpověď i všem ostatním. Od MP v Brně 100 kč, tomu zase nevěřím já :( Arogantní pitomci z Křenové 4. Kéž bych se aspoň trochu vyznal v jejich pravomocích atp. abych se mohl bránit jinak, než smutnýma chudýma očima :-/

koukolik

U nás zase u jednoho výjezdu z druhořadé cesty na hlavní pravidelně parkuje až skoro v křižovatce jeden debil, kterému evidentně nevadí, že tím blokuje výhled z vedlejší na hlavní a nutí řidiče vyjíždět až prakticky do silnice než dá přednost. Pěkně nebezpečné místo. Takže nevím, jak přesně vypadá situace na té tvojí "druhořadé" cestě, ale dojem, že je pokuta nelogická, může být mylný.

nu*

studente, jejich pravomoci popisuje zákon o městské - obecní policii. Nechceš si ho stáhnout a přečíst?

doplněno 28.02.13 16:41:

podívej na youtube, tam jeden chlápek "cvičí" 2 mladé policisty ze znalosti zákona o policii...nastuduj si oba a pak budeš vědet jak se policisté musí chovat, co a jak musí dělat, kdybys dospěl k názoru že porušují zákon, v případě porušení ze strany MěPoo volej hned státní policii, a v případě státní policie volej hned GIBS. To je inspekce, Jejich čísla si ulož do svého aligatoru.

zabu
hodnocení

0x

Typické kasičkaření měšťáků. Vykašlete se na policajty, ten lísteček vzal vítr ne? Nechte se předvolat na MěÚ, oni občas jsou městský ouřadové taky jen lidi. A pokud to bylo na nějakém "hloupém" místě, svědčícím o kasičkaření, když vysvětlíte že jste nikoho neohrozil, tak z toho můžete vyjít levněji než u Městapa.

danecekdan*
hodnocení

0x

Nevím, do pitomců bych jim nenadával studente...

Pro nic za nic, kvůli čárce nebo kasírování, by Vám tam tu parkovačku asi nedali. Zneužití pravomoci je dnes postrach všech veřejných činitelů...

Že jste nemohl překážet? - tady jde o to, že někdo mohl kvůli Vašemu vozidlu přehlédnout vozidlo jedoucí po hlavní pozemní komunikaci. Proto nám zákon stanovuje, že nesmíme parovat blíže, než 5 metrů od hranice křižovatky (hranicí se bere počátek zaoblení komunikace).

Jak zde již někdo uvedl - druhořadá komunikace není zákonem stanovena. Rozlišujeme silnice I. až IV. třídy a dále místní a účelové komunikace. Váš případ bych tedy tipoval na jednu ze dvou naposled uvedených.

V právu jste pouze v případě, že je vyústění dle Vás "druhořadé cesty" na hlavní pozemní komunikaci označené dopravní značkou. Tzn., že tam musí být dopravní znanka P1 "Křižovatka s vedlejší pozemní komunikací" nebo P2 "Hlavní pozemní komunikace".

Jestliže se jedná o vyústění nějaké polní nebo lesní cesty a není to na hlavní poz. kom. označeno uvedenou dopravní značkou, nejedná se o křižovatku. Pokud to bylo někde ve městě a není tam žádné dopravní značení (latí přednost zprava), je to křižovatka. Pokud to byl výjezd z pozemku, firmy apod., není to křižovatka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]