Nejste přihlášen/a.
Při odvzdušňování favorita mi došla brzdová kapalina. Použil jsem místo ní hydraulický olej.Auto už s tím půl roku jezdí, nic se neděje. Je v tom nějaké riziko, jako var a zplynování? Přeci olej nevaří hned tak.
Olej opravdu "hned tak" nevaří. Ovšem brzdová kapalina má své specifické vlastnosti, proto se používá ke specifickému účelu. Doporučuji co nejdříve systém vypláchnout brzdovkou a znovu naplnit. Opravdu si koledujete o průšvih...
Tady jde o vícero vlastností, než jen o bod varu. Stlačitelnost, změna konzistence dle teploty, působení na gumové části systému. Můžeš s tím jezdit třeba ještě rok, ale taky můžeš zítra skončit. Když bude 30 pod nulou, s olejem už toho moc neubrzdíš, může naleptávat kroužky, takže jednoho dne můžeš šlápnout a ono nic. Neriskoval bych to a co nejrychleji vyměnil.
To ale byla oslovina, být líný chvíli počkat a sehnat to co tam patří Ano riziko je, hlavně v poškození těsnicích kroužků. Pokud vám selžou brzdy, nabouráte a zjistí se hydraulický olej místo brzdovky, tak zaplatíte celou způsobenou škodu ze svého. Počítejte že při selhání brzd se brzdovka kontrolovat bude určitě.
Zjistěte si jaký olej jste použil, u výrobce pak jeho vliv na těsnění v brzdách. Pokud nemohl škodit tak propláchněte a dejte brzdovku. Pokud nevíte jaký to byl olej, tak zrepasujte komplet brzdy = výměna všech těsnění, proplach a až pak naplnit.
Osobně jsem to okoukl ne fabrice, v portálových jeřábech se běžně dával hydraulický olej místo kapaliny. Nedělalo to problém. U starého citroena DS byl hydraulický olej ve všem, auto to zvedalo, i brzdilo. Tak nevím. Použil jsem hydraulický olej do serva a fakt to funguje, nikde nic neprolíná.Auto stejně za dva měsíce vyhodím, tak to tak nechám.
jj, on vlastně portálový jeřáb brzdí z dlouhých kopců a Citroen má těsnění ze stejného materiálu jako Favorit, to pak jo. Problém být nemusí ale může, nalít to tam bez znalosti jestli to je OK je o hubu, pokud auto přestane brzdit tak to není jen váš problém. Osobně bych do takového rizika nešel. Držim palce ať problém není, pro příště ale velké NE.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.